© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα κρατά ψηλά τη σημαία των εξαγωγών! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, που βασίζονται στα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών κατέγραψαν νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 1,86 δισ. ευρώ σε αξία (+8,2%) και τα 1,78 εκατ. τόνους σε όγκο (+1,7%). Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό όλων αυτών είναι χύμα και μη τυποποιημένα, με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο κομμάτι της προστιθέμενης αξίας που μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και την ίδια την πρωτογενή παραγωγή!
Με βάση τις εκτιμήσεις του συνδέσμου, οι εξαγωγές φρούτων και καρπών πέρυσι έφτασαν το 1,55 δισ. ευρώ περίπου και των λαχανικών τα 305 εκατ. ευρώ δίνοντας πόντους στην προσπάθεια της χώρας μας να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα. Κι αυτό διότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα ήταν 887 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου η χώρα καταγράφει πλεόνασμα λόγω των αυξημένων εξαγωγών.
Οι πρωταγωνιστές
Μεταξύ των προϊόντων που κατέγραψαν σημαντικές επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών ξεχωρίζουν οι φράουλες, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια, που εξακολουθούν να αποτελούν το πετράδι των ελληνικών εξαγωγών. Επίσης, οι πωλήσεις ελληνικής πατάτας στο εξωτερικό υπερδιπλασιάστηκαν το 2024 (+109,4%) φτάνοντας σχεδόν τους 108.000 τόνους, από 51.000 τόνους περίπου το 2023. Σημαντική αύξηση επίσης παρουσίασαν τα αγγούρια και τα αγγουράκια με αύξηση στον όγκο των πωλήσεων 18,8%, φτάνοντας τους 71.161 τόνους. Αντίστοιχα και τα ροδάκινα με αύξηση του όγκου εξαγωγών κατά 15,5%, σχεδόν στους 77.000 τόνους, αλλά και τα νεκταρίνια με +20,8%, στους 62.000 τόνους.
Γενικά τα καλοκαιρινά φρούτα κατάφεραν να υπεραποδώσουν. Οι εξαγωγές των κερασιών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε όγκο, φτάνοντας τους 28.000 τόνους, των πεπονιών 30,7%, στους 7.375 τόνους, ενώ οριακή ήταν η επίδοση στα καρπούζια με 166.579 τόνους εξαγωγών.
Το πετράδι
Το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο φέτος διατέθηκε στις διεθνείς αγορές σε υψηλότερη τιμή, κατάφερε, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, να σημειώσει ρεκόρ σε ό,τι αφορά την αξία των εξαγωγών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ποσότητα ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2023.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η αξία των εξαγωγών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου είχε ξεπεράσει τα 253 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας και τη δύναμη της Ελλάδας στο συγκεκριμένο προϊόν καθώς κατατάσσεται στην πεντάδα των κορυφαίων παραγωγών παγκοσμίως.
Βασικούς προορισμούς για το ελληνικό ακτινίδιο αποτελούν οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ ανοδική είναι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και χώρες της ΝΑ Ασίας. Στα αξιοσημείωτα επίσης το γεγονός ότι από το 2023 το ελληνικό ακτινίδιο έχει διεισδύσει και στην αγορά της Βραζιλίας, που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη.
Δυναμικό comeback
Οι φράουλες συνέχισαν και φέτος την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να ξεπερνά τα 161 εκατ. ευρώ στο 10μηνο και τους 79.000 τόνους σε ποσότητα, βάσει των εκτιμήσεων του 12μήνου.
Η περίπτωση της φράουλας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όχι μόνο έχει καταφέρει να αλλάξει τις αγορές-προορισμούς την τελευταία επταετία αντικαθιστώντας τη Ρωσία, όπου μέχρι τότε εξαγόταν το 60% της ελληνικής παραγωγής, αλλά έχει καταφέρει σταδιακά να διπλασιάσει τις εξαγωγές της! Στους 152.794 τόνους εκτιμάται πως θα ανέλθουν οι εξαγωγές στα μανταρίνια, σε επίπεδο 12μήνου του 2024, αυξημένες κατά 16,5% σε όγκο σε σχέση με το 2023. Σε ό,τι αφορά την αξία τους, στο 10μηνο του 2024 διαμορφώθηκαν πάνω από τα 76 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 54 εκατ. το 2023, οδεύοντας και εκεί σε ρεκόρ.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες-πελάτες μας, η Ε.Ε. έχει σαφώς τα πρωτεία απορροφώντας το 68% των ελληνικών εξαγωγών. Συγκεκριμένα, η Ρουμανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην αγορά της Ε.Ε., όπου 296,59 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών προορίζονταν από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο έναντι αξίας 222,252 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμική τιμή ανά μονάδα 0,75 ευρώ/κιλό. Η Βουλγαρία διατήρησε επίσης τη θέση της ως η δεύτερη αγορά του ελληνικού τομέα στην Ε.Ε. με 248,2 χιλιάδες τόνους αξίας 132,215 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμική τιμή 0,53 ευρώ/κιλό!
Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία αυξήθηκαν σε όγκο σε 161,27 χιλιάδες τόνους, αποτελώντας την τρίτη αγορά στην Ε.Ε. ως προς τον όγκο και πρώτη σε αξία, φτάνοντας τα 249,04 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με μέσο όρο τιμής 1,54 ευρώ/κιλό. Ακολουθούν η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Οι εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν το 22% του συνόλου και ανέρχονται στους 342,7 χιλιάδες τόνους και 377,96 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του 11μήνου από την ΕΛΣΤΑΤ.
Η μεγάλη πληγή
Αν και όλα αυτά τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την προοπτική που έχουν τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, εντούτοις υπάρχει και μία μεγάλη πληγή, που σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas αφαιρεί αξία από την ίδια την οικονομία.
Κι αυτό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, είναι η δραστηριοποίηση «Ελλήνων, Βαλκάνιων, Ιταλών και άλλων εμπόρων» που διακινούν ατυποποίητα, χωρίς ταυτότητα (κατευθείαν από τον αγρό), προϊόντα, με συνέπεια να μην καρπώνεται η χώρα τη μετασυλλεκτική αξία τους και να πλήττεται η φήμη και η ποιότητά τους στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι σχετικοί έλεγχοι για την τήρηση των κοινοτικών και εθνικών προδιαγραφών εμπορίας είναι ελλιπείς.
Εκτιμάται ότι τα εξαχθέντα φορτία το 2024 ανέρχονται σε 320.000, εκ των οποίων 65.000 προς τρίτες χώρες και τα εκδοθέντα πιστοποιητικά ελέγχου για τρίτες χώρες σε 45.000, με τα αντίστοιχα φυτοϋγειονομικά να είναι περισσότερα, παρότι δεν είναι υποχρεωτικά.
Διαβάστε ακόμη
Αυξήσεις 10 δισ. στους δημοσίους υπαλλήλους ως το 2027
Συμεών Παληός: «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το να μην πάρεις κανένα ρίσκο» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα