Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να στοχοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση στις επόμενες ανακοινώσεις περί δασμών – σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στις Βρυξέλλες ειδική ομάδα εργασίας μελετά τα σενάρια για την απάντηση της ΕΕ.
Τρία είναι τα επικρατέστερα:
-η ΕΕ θα προσπαθήσει να «εξευμενίσει» την Ουάσιγκτον υποσχόμενη περισσότερες εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Η τακτική αυτή απέδωσε κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, όταν η ΕΕ αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικoύ LNG και σόγιας.
Ωστόσο, με το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της ΕΕ να παραμένει υψηλό, εκφράζονται φόβοι ότι αυτή τη φορά η τακτική δε θα αποδώσει -ακόμα και αν η ΕΕ προσθέσει στο «μείγμα» υψηλές δόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.
-η ΕΕ θα ανταποδώσει με αντίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές: γενικοί δασμοί σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ή στοχευμένοι δασμοί σε τομείς που θα «πονέσουν» περισσότερο τη διακυβέρνηση Τραμπ, όπως εισηγούνται κάποιοι οικονομολόγοι.
Ένας εξ αυτών, ο Marco Buti, οικονομολόγος στο Κέντρο Robert Schuman και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικών είπε σε συνέντευξη στο euronews:
«Νομίζω ότι θα ήταν λάθος εκ μέρους της Επιτροπής να προχωρήσει σε οριζόντια επιβολή αντι-δασμών. Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να προσπαθήσει να πλήξει τον Τραμπ εκεί που πραγματικά πονάει, δηλαδή να πλήξει τα συμφέροντα των μεγάλων δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών του Τραμπ. Μπορούν, για παράδειγμα, να εφαρμοστούν μέτρα ενάντια στην Tesla ή στις μεγάλες πλατφόρμες.»
-η ΕΕ θα απαντήσει προβάλλοντας διεθνώς το αντίθετο από τις ΗΠΑ παράδειγμα: μία πολιτική ενίσχυσης των συνεργειών, με υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών.
Το πρώτο σημαντικό βήμα έχει ήδη γίνει με την Mercosur, ενώ το επόμενο θα γίνει στο Δελχί, το οποίο θα επισκεφτεί η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο «πρώτο ταξίδι της νέας Επιτροπής» με στόχο την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία.
Χαμηλοί τόνοι στην Αθήνα, ελπίδες για τον τουρισμό
Καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από τις αναμενόμενες κινήσεις Τραμπ, στην Αθήνα το κλίμα είναι καθησυχαστικό.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφέρουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023 που επεξεργάστηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων) και ανέρχονται σε 4,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Η Ελλάδα εξάγει στις ΗΠΑ κυρίως βιομηχανικά αγαθά (43,5%) και αγροτικά προϊόντα (30,5%) και ακολουθούν τα καύσιμα (19,7%).
Στις κατηγορίες προϊόντων, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα πετρελαιοειδή (17%) και ακολουθούν μη κατεψυγμένα λαχανικά (7,4%) και τσιμέντο (5,7%). Επίσης, η Ελλάδα εξάγει σημαντικές ποσότητες φρούτων, τυριών και ελαιολάδου.
Από αυτές τις κατηγορίες, η πιο ευάλωτη στην πιθανότητα δασμών είναι τα αγροτικά προϊόντα, όπως εξήγησε στο euronews ο πρώην επικεφαλής του Οικονομικού και δημοσιονομικού τμήματος της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στις Ηνωμένες Πολιτείες και νυν ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI), Moreno Bertoldi.
«Μου φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για επιβολή δασμών υπάρχει στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εξαγωγικό προϊόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε.
Παράλληλα, όμως, ο Μ. Bertoldi «βλέπει» και πιθανά έμμεσα οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό.
«Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με τον Τραμπ που επιβάλλει δασμούς σε όλο τον κόσμο είναι ότι το δολάριο ανατιμάται και το ευρώ υποτιμάται. Έτσι, για τους Αμερικανούς τουρίστες η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη πιο ελκυστικό μέρος για τις διακοπές τους» ανέφερε.
Διαβάστε ακόμη
Καλώδιο: Επιφυλακτική η κυπριακή πλευρά για το κόστος του έργου στην σκιά του γεωπολιτικού ρίσκου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα