Ευκαιρία για την Ευρώπη ο Τραμπ; Κι όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και Πρόεδρος του ιδρύματος Jacques Delors κ. Ενρίκο Λέτα στη συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ ενώπιον των μελών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι μπορεί να είναι ο παράγοντας εκείνος που τελικά θα οδηγήσει την Ευρώπη να κάνει το άλμα ξεκολλώντας από τις σημερινές εμμονές που καταδικάζουν την ανταγωνιστικότητα της.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα σε γνωστό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων οι δυο τους επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν το μέλλον στις σχέσεις Ευρώπης και Ελλάδας με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια προτάσσοντας μία θετική οπτική για τα πράγματα στην κατεύθυνση της λογικής “κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες”. Και αυτή ίσως τελικά αποδειχθεί η ευκαιρία για την Ευρώπη έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας.
Ο μεν πρωθυπουργός ζήτησε υπομονή μέχρι να φανεί «τι από όλα αυτά που λέει ο Αμερικανός πρόεδρος εντάσσεται στο πλαίσιο μια ρητορικής καμπάνιας και τι θα υλοποιηθεί». Επίσης είπε ότι η εκλογή του κ. Τραμπ είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για την Ευρώπη η οποία πλέον θα πρέπει να μετακινηθεί σε μια διαδικασία ενασχόλησης με τα διεθνή θέματα και την ασφάλεια.
Όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν άριστες σχέσεις οι οποίες όπως ανέφερε δεν ήταν ποτέ καλύτερες σε ολους τους τομείς, απ’ την ασφάλεια και την άμυνα ως τις επενδύσεις και τις εμπορικές σχέσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι μια ανθεκτική σχέση.
«Δεν βλέπω αλλαγές στο πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα. Απέναντι στην κριτική Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων τόνισε ότι η Ελλάδα προσεγγίζει αυτό το θέμα από θέση ισχύος, καθώς οι δαπάνες μας υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι έως σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν αμελείς και δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε ο πήχης του 2% του αυξηθεί και ότι τόνισε ότι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για την άμυνα λέγοντας ότι ο ίδιος θα θέσει αυτό το θέμα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαική δεξαμενή για να ξοδέψουμε χρήματα για την άμυνα. Το κάναμε μια φορά μετά τον κορωνοϊό. Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα το κάνουμε ποτέ. Και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο» σημείωσε.
«Αυτό που κάνει ο Τραμπ είναι να μας πει: ‘ξυπνήστε Ευρώπη’. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί και η έξωθεν πίεση ίσως είναι χρήσιμη», τόνισε απ’ την πλευρά του ο κ. Ενρίκο Λέτα υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει άμεσα. «Πρέπει να προχωρήσουμε, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι αρκετή, μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα. Κι αυτό είναι κρίσιμο», τόνισε ζητώντας βήματα προς την οικονομική ένωση.
«Τη δεκαετία του ‘90 βάλαμε το μεγαλύτερο στοίχημα και πετύχαμε το μεγαλύτερο κατόρθωμα: την ΟΝΕ. Ηταν μεγάλη επιτυχία. Σήμερα είναι η ασπίδα μας. Αυτό όμως ήταν μια επιτυχία περισσότερο στο κομμάτι της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική ένωση δεν ακολούθησε» (…) «Είναι 20 χρόνια που η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού θέματα μεγάλα. Ζητήματα υποδομών ή την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε απ’ την άμυνα, που φαινομενικά είναι κάτι πιο εύκολο», σημείωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος στάθηκε σε τρεις κρίσιμους τομείς για την βελτίωση του ανταγωνισμού της Ευρώπης: τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. «Δυστυχώς είμαστε 27 διαφορετικές αγορές με άλλα συστήματα», τόνισε. «Ο μέσος τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε μία ευρωπαϊκή χώρα κατά μ.ο. έχει πάνω από 5 εκατ. συνδρομητές όταν ο αντίστοιχος στην Κίνα ξεπερνά τα 400 εκατ. και στις ΗΠΑ τα 100 εκατ. Καταλαβαίνω ότι εάν τεθεί ένα τέτοιο θέμα ενοποίησης οι πρώτοι που θα γκρινιάξουν είναι οι υπουργοί Οικονομικών καθώς ποντάρουν στη φορολογία για τα έσοδα, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση», σημείωσε ο ίδιος.
Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη επανασχεδιασμού των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. «Σχεδιάστηκαν σε άλλες εποχές και δυσκολεύουν τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και το γενικότερο περιβάλλον για την τόνωση του ανταγωνισμού. Η Κομισιόν εξετάζει το θέμα και νομίζω ότι θα γίνουν αλλαγές».
Οι δύο άνδρες στάθηκαν και στην ενεργειακή μετάβαση. «Εχει τεράστιο κόστος οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό. Πρέπει να τη χρηματοδοτήσουμε σε μακροπρόθεσμη βάση και έξυπνα. Εάν το καταφέρουμε τότε θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες του κόσμου, των επαγγελματικών ομάδων όπως πχ οι αγρότες, οι εργάτες ή οι καινοτόμοι επιχειρηματίες που λένε ότι είναι υπέρ αρκεί το κόστος να μην τους επιβαρύνει», σημείωσε ο κ. Λέτα.
«Ναι, πρέπει να γίνει η πράσινη μετάβαση, αλλά με ρυθμό και τρόπο που να μην καταστρέφει την ανταγωνιστικότητά μας και να μην πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός. «Όταν μιλάμε για πράσινη ενέργεια, αιολική και ηλιακή ενέργεια, το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι χαμηλότεροι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο καταναλωτής πρέπει να δει ότι υπάρχει σαφές όφελος από αυτό. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη για πολλούς λόγους, αλλά ένας από αυτούς τους λόγους είναι επειδή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι εντελώς κατακερματισμένη, αν όχι διαλυμένη. Υπό κανονικές συνθήκες, θα θέλατε να βλέπετε την ηλεκτρική ενέργεια να ρέει σε όλη την Ευρώπη και η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια να φτάνει σε εκείνους που την χρειάζονται πραγματικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν συμβαίνει αυτό είναι επειδή δεν έχουμε πραγματικά μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και επειδή έχουμε τεράστια προβλήματα με τα δίκτυά μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα υπογράμμισε πως η Ευρώπη σε επίπεδο τεχνολογίας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας έχει μείνει πίσω, δίνοντας πολύτιμο χώρο στους Κινέζους.
Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια το πρόβλημα της μετάβασης με χαμηλότερο κόστος θα έχει λυθεί επικαλούμενος τα διαθέσιμα σημαντικά ιδιωτικά Κεφάλαια που κατευθύνονται σε καθαρές τεχνολογίες. «Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί μεταξύ του σήμερα και του 2040 ή του 2050. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τηρούμε ουδέτερη στάση έναντι των διάφορων τεχνολογιών. Είναι μεγάλο λάθος αυτή τη στιγμή να λέμε: «Αυτό είναι λάθος, αυτή η τεχνολογία είναι καλή, αυτή η τεχνολογία είναι κακή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο σημείο εκείνο υπογράμμισε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο, αναφέροντας μάλιστα και την πρόσκληση στις εταιρείες υδρογονανθράκων για έρευνες.
«Ξέρετε, είμαι πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι μερικές φορές, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουμε το φυσικό αέριο ως κάτι φρικτό. Ναι, αλλά απαλλαγήκαμε από τον άνθρακα, ο οποίος είναι πολύ χειρότερος από το φυσικό αέριο. Όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι θα χρειαζόμαστε το φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 έως 40, ίσως 50 χρόνια. Αν χρειαζόμαστε το φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια, τότε πρέπει να γίνουν και κάποιες επενδύσεις στο φυσικό αέριο.
Εμείς, για παράδειγμα, πήραμε την απόφαση να αναθέσουμε σε δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, επειδή δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από χώρες όπως η Ρωσία, οι οποίες μπορεί να μας προκαλέσουν μεγάλους γεωπολιτικούς «πονοκεφάλους» και μας κοστίζει μια περιουσία η εισαγωγή του φυσικού αερίου.
Θα πρότεινα περισσότερο ρεαλισμό και καλύτερη κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει. Να μην θέτουμε πολύ αυστηρούς κανόνες. Να αφήσουμε τις χώρες να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο, τις δικές τους τεχνολογίες. Να εξετάσουμε το τελικό αποτέλεσμα και όχι να προσδιορίζουμε τα πάντα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμη
Οι τιμές πώλησης για νεόδμητες κατοικίες: Αυξήσεις ακόμη και 88% στην επταετία – 7+1 λόγοι
ΕΝΦΙΑ: Τα 10 SOS για τις διορθώσεις λαθών στο Ε9 που «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς ΕΕ και Κίνα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα