Μπορεί να χρειάστηκαν τρισήμιση χρόνια προκειμένου οι τιμές των βασικών τροφίμων να αρχίσουν να επιδεικνύουν κάποια μικρή υποχώρηση, όπως κατέδειξαν χθες τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Δεκέμβριο του 2024 της ΕΛΣΤΑΤ, εν τούτοις η ακρίβεια στην καθημερινότητα εξακολουθεί να τροφοδοτείται, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις υπηρεσίες, την ενέργεια και τα φάρμακα διατηρώντας τελικά τον πληθωρισμό στο 2,6% το Δεκέμβριο (2,7% για το σύνολο του 2024).
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παραθέτει η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε το newmoney υπάρχουν 25+1 «κωδικοί» που εμφανίζονται να υπονομεύουν την «μάχη κατά της ακρίβειας» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση καθιστώντας μήνα το μήνα ακριβότερη την καθημερινότητα. «Κωδικοί» που αφορούν βασικές δαπάνες που κάνουν τα νοικοκυριά, από τα ενοίκια, τις εργασίες υδραυλικού, τις ιατρικές υπηρεσίες, τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, οχημάτων, τη στάθμευση κοκ.
Πρωταγωνιστής των ανατιμήσεων για το 2024 ήταν τα αεροπορικά εισιτήρια. Αυτά για το εξωτερικό εμφανίζουν αύξηση τιμών σχεδόν 65% και τα αντίστοιχα του εσωτερικού 28%!
Ακολουθούν οι τιμές των ασφαλιστήριων συμβολαίων υγείας με αύξηση 15% για τα οποία την περασμένη εβδομάδα υπήρξε η παρέμβαση του υπ. Ανάπτυξης με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές έχουν κοινοποιήσει στους πελάτες τους και νέες ανατιμήσεις 15% για φέτος στα «δια βίου» συμβόλαια και περίπου 7%-8% στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια. Σημαντικές αυξήσεις επίσης παρουσιάζουν και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων τα οποία κατα μ.ο. αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο 5,9%.
Στην τέταρτη θέση των υπηρεσιών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκονται οι εργασίες υδραυλικού. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται αύξηση στους επίσημους τιμοκαταλόγους κατά 13% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Την πεντάδα των μεγαλύτερων αυξήσεων συμπληρώνουν τα πακέτα διακοπών στο εσωτερικό της χώρας τα οποία εμφανίζονται να έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 9%, ρυθμός υπερτριπλάσιος δηλαδή απ’ τον επισημο πληθωρισμό της χώρας. Γενικά ταξίδια και διακοπές εμφανίζονται την τελευταία τριετία να καταγράφουν σημαντική άνοδος του κόστους, είτε αυτό αφορά τις μεταφορές είτε τη διαμονή. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων, που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει κάθε είδους κατάλυμα (ξενοδοχεία, airbnb, rooms to let κοκ) καταγράφουν αύξηση τιμών σχεδόν 8,7% μέσα σε ένα χρόνο!
Τεράστιας σημασίας για τα νοικοκυριά επίσης είναι το κόστος ενοικίου, που μαζί με το κόστος των παγίων ενός σπιτιού κατατάσσουν την Ελλάδα στην υψηλότερη θέση της Ευρώπης σε ο,τι αφορά τις κατά κεφαλήν δαπάνες των πολιτών για στέγαση ως ποσοστό των εισοδημάτων τους με το μ.ο. πέριξ του 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος των ενοικίων αυξήθηκε 8,5% μέσα σε ένα χρόνο με το φυσικό αέριο να στοιχίζει επίσης ακριβότερα κατά 8,7% και το κόστος του ηλεκτρισμού κατά 7,5%!
Απ’ τις υπηρεσίες που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ξεχωρίζουν επίσης οι λεγόμενες υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας. Αυτές δηλαδή που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και κυρίως τη φύλαξη και φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών. Η αύξηση τιμών που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο σε αυτή την κατηγορία φθάνει το 5,8%!
Επίσης ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα εμφανίζονται να έχουν αυξηθεί αμφότερα κατά 4,7%, πολύ υψηλότερα έναντι του δείκτη τιμών καταναλωτή. Κατά 4% εμφανίζεται αυξημένο επίσης το κόστος νοσηλείας
Πέραν όμως των βασικών δαπανών που κάνει ένα νοικοκυριό, αυξητική επίσης είναι η πορεία του κόστους και άλλων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι συναυλίες που καταγράφουν αύξηση τιμών 3,7%. Επίσης τα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής φροντίδας καταγράφουν αύξηση 4,9%.
Την ανοδική του πορεία συνεχίζει επίσης το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ΙΧ. Πέραν των αυξήσεων στα ασφάλιστρα που είδαμε πιο πάνω, καταγράφεται αύξηση 3,3% στο κόστος των υπηρεσιών service, 2,95% στο κόστος των ανταλλακτικών αλλά και 4,6% στο κόστος στάθμευσης…
Αναλυτικά τα αναλυτικά στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ως εξής:
Μειώσεις στα τρόφιμα
Στον αντίποδα ο δείκτης των τροφίμων, όπου επικεντρώθηκαν σχεδόν όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία τρισήμιση χρόνια για να περιοριστεί το κύμα των ανατιμήσεων, εμφανίζει αποπληθωρισμό καθώς πλέον και οι τιμές του ελαιολάδου που «εκτινάχθηκαν» το προηγούμενο διάστημα εμφάνισαν για πρώτη φορά το Δεκέμβριο μείωση -οριακή- σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Συγκεκριμένα ο δείκτης εμφανίζεται τον περασμένο Δεκέμβριο να υποχωρεί κατά 0,5%.
Ενδεικτικά, σημαντικές μειώσεις έχουμε στις ακόλουθες κατηγορίες βασικών προϊόντων:
- Αλεύρι και άλλα δημητριακά (-5,5%)
- Ζυμαρικά (-4,8%)
- Πουλερικά (-3,7%)
- Κατεψυγμένα ψάρια (-1,3%)
- Κατεψυγμένα θαλασσινά (-10,1%)
- Γάλα νωπό πλήρες (-6,2%)
- Γάλα νωπό light (-5,2%)
- Γάλα εβαπορέ (-4,5%)
- Γιαούρτι (-2,9%)
- Τυριά (-3,9%)
- Φρούτα νωπά (-3,5%)
- Ζάχαρη (-23,7%)
- Παιδικές τροφές (-4,3%)
- Λοιπά τρόφιμα (-4%)
- Καθαριστικά προϊόντα (-7,9%)
- Είδη προσωπικής υγιεινής (-3,3%)
Διαβάστε ακόμη
Bloomberg: Γιατί η Κίνα εξετάζει την πώληση του TikTok στον Ελον Μασκ
«Σπίτι Μου 2»: Ανοίγει η πλατφόρμα για να αποκτήσετε την πρώτη σας κατοικία με χαμηλότοκο δάνειο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα