Σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποντάρει η αγορά με στόχο την ανάπτυξη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα μειώσουν το κόστος δανεισμού το 2025, μετά από τέσσερις κινήσεις μείωσης επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας πέρυσι.
Η νομισματική χαλάρωση είναι πιθανό να συνεχιστεί με παρόμοιο τρόπο, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της πληθώρας των κινδύνων που αντιμετωπίζει η παραπαίουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Υπάρχουν ωστόσο και οι αντίθετες φωνές οι οποίες λένε ότι η ΕΚΤ δεν θα επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων της, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί μετά και τις ανακοινώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν νέες μειώσεις στα επιτόκια προκειμένου να πάρει τα πάνω της η οικονομία στη ζώνη του ευρώ αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουν σε ουδέτερα επίπεδα τα επιτόκια
«Σύμφωνα με τις σημερινές οικονομικές προοπτικές και τις λειτουργίες αντίδρασής μας, θα υπέθετα ότι η νομισματική μας πολιτική θα εγκαταλείψει το περιοριστικό έδαφος τους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού», δήλωσε ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας.
Στην ομιλία του, ο Ρεν είπε επίσης ότι στη ζώνη του ευρώ, η πτώση του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Οι μισθολογικές πιέσεις έχουν επίσης υποχωρήσει κάπως. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί», είπε.
Ο Ρεν είπε επίσης ότι μελλοντικά, η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι σαφής. Η έκταση και η ταχύτητα των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία σχετικά με τρεις παράγοντες, ιδίως: τις προοπτικές του πληθωρισμού, την υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες πληροφορίες και αναλύσεις που έχουν συγκεντρωθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση», πρόσθεσε.
Ο Ρεν επισήμανε ακόμη ότι στις προσεχείς συνεδριάσεις η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές της επερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή αντίδραση σε αυτές.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός προχώρησε για τρίτο μήνα τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα υποχωρήσει και πάλι στο στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του 2025. Είναι πιθανό να συνεχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική, ιδίως καθώς η οικονομία της περιοχής δυσκολεύεται. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη ανάσα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, των οποίων η εμπιστοσύνη έχει υπονομευθεί από τις πολιτικές αναταραχές στα δύο μεγαλύτερα μέλη της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και από την επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.
Μπόρις Βούτσιτς: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα δεν θα επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων
Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις σχετικά με την αυτονομία της από τη δράση των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, με τον Μπόρις Βούτσιτς της Κροατίας να δηλώνει στο Econostream ότι «δεν εξαρτόμαστε από τη Fed ή οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα».
Για να επιταχύνουμε τον ρυθμό μείωσης, θα χρειαζόμασταν μια πιο σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις μας, όσον αφορά τα δεδομένα» ανέφερε ο Κροάτης αξιωματούχος. «Προς το παρόν δεν το βλέπουμε αυτό, διότι οι εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις μας».
Σε συνέντευξή του ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης:
«Σε συνθήκες όπου οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι αυξημένες, είναι καλύτερο να κινηθούμε σταδιακά, και αυτό κάνουμε». Σε «γενικές γραμμές, οι προσδοκίες για σταδιακές, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, περικοπές δικαιολογούνται από αυτό που βλέπουμε στα δεδομένα και στις προβλέψεις μας». «Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed ή οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα. Μπορώ λοιπόν να πω μόνο ότι από αυτά που βλέπω τώρα, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των αγορών φαίνονται δικαιολογημένες».
Φίλιπ Λέιν: Περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής λόγω αβεβαιότητας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, ο οποίος τόνισε πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα εκπληρώσει την εντολή της για σταθερότητα των τιμών.
«Πιθανότατα θα υπάρξει περισσότερη νομισματική χαλάρωση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί», δήλωσε σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα. Χωρίς περαιτέρω προσαρμογές στη στάση πολιτικής, «η επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό θα τεθεί σε κίνδυνο».
Οι απειλούμενοι δασμοί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτόν τον μήνα επιτείνουν την αβεβαιότητα και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη θέση εάν συζητήσει με τις ΗΠΑ για πιθανές εμπορικές εισφορές αντί να επιβάλει άμεσα αντίμετρα.
ΕΚΤ: Βλέπει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2025
Τέσσερις ισόποσες μειώσεις επιτοκίων μέχρι να φτάσουν το 2% από 3% που είναι σήμερα προβλέπει το κεντρικό σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της η ΕΚΤ μέσα στο 2025.
Η πρώτη μείωση κατά 0,25 της μονάδας θα γίνει στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και οι άλλες τρεις σταδιακά στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βλέπει τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις της, αλλά να επιβραδύνεται η ευρωπαϊκή οικονομία.
Πρόκειται για τους δύο κρίσιμους παράγοντες που συνηγορούν, έως τώρα, στον βασικό σχεδιασμό που έχει χαράξει η ΕΚΤ για τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων και των διεργασιών που συντελούνται στη Φρανκφούρτη σχετικά με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με ρυθμό 0,2%, ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% αναμένεται να επιτευχθεί ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το βασικό σενάριο για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει τυχόν αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση που υλοποιηθούν στην πράξη οι προαναγγελίες του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκοί παράγοντες, η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί πιο αποφασιστικά για την αποτροπή των κινδύνων. Για αυτό και η Φρανκφούρτη, όπως και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης, τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι παράγοντες, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση με όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να αποτρέψει τους κινδύνους.
Χόλτσμαν: Ασαφής μια μείωση επιτοκίων τον Ιανουάριο
Δεν είναι σαφές εάν το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της 30ης Ιανουαρίου, επικαλούμενο τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν.
«Τι θα συμβεί σε δύο εβδομάδες δεν ξέρω», δήλωσε την Τρίτη σε συνέδριο στη Βιέννη. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε τόσο ευθεία προς τα κάτω, ιδίως καθώς είχαμε πρόσφατα κάποιες αναποδιές όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πιο κοντά στο 3% παρά στο 2%. Έχουμε πολλές προκλήσεις όσον αφορά την ενέργεια».
Διαβάστε ακόμη
Πώς οι πολιτικές παρεμβάσεις του Ελον Μασκ επεκτείνουν την επιχειρηματική του αυτοκρατορία
Αυτά τα βακτήρια βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα