«Όλα έχουν καλύτερη γεύση με βούτυρο!»: Με αυτή τη φράση έχουν μεγαλώσει εκατομμύρια Γερμανοί, που όμως το βρίσκουν όλο και πιο δύσκολο να ακολουθήσουν τη συμβουλή της γιαγιάς τους.

Σε σύγκριση με πέρυσι, η τιμή του βουτύρου στα γερμανικά καταστήματα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 40%. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές βρίσκουν πλέον συσκευασίες βουτύρου που κοστίζουν από 2,39 ευρώ έως 4,00 ευρώ. Σύμφωνα με την Ένωση Γαλακτοβιομηχανιών της Γερμανίας, το βούτυρο ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 2022.

Όμως δεν είναι μόνο η Γερμανία. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το βούτυρο γίνεται μία «ακριβή απόλαυση». Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τιμή του βουτύρου αυξήθηκε 19% κατά μέσο όρο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2024.

Η πιο εκρηκτική αύξηση καταγράφεται στη Γαλλία-όπου αποτελεί βασικό συστατικό της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Η τιμή του βουτύρου, στην χονδρική, έχει αυξηθεί κατά 92%, αφού ένας τόνος βουτύρου έχει φτάσει στο ποσό ρεκόρ των 8.180 ευρώ, σε σύγκριση με τα 4.260 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επίσης υψηλές ανατιμήσεις καταγράφονται στη Σλοβακία (49%) και στην Τσεχία (40%).

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές δύσκολα θα αποκλιμακωθούν.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Ιωακείμ Ρούκβιντ είναι ξεκάθαρος: «Προς το παρόν, δεν αναμένουμε πτώση των τιμών λόγω της εξέλιξης των τιμών του γάλακτος», δήλωσε πρόσφατα.

Ο βασικός λόγος των ανατιμήσεων είναι η μείωση της παραγωγής και της ποιότητας του γάλακτος: υπάρχει λιγότερο γάλα, η περιεκτικότητα του νωπού γάλακτος σε λίπος έχει μειωθεί και η ζήτηση για ορισμένα λιπαρά προϊόντα, όπως το τυρί, αυξάνεται σημαντικά.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων μειώνεται εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, η παραγωγή μειώνεται σε ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βουτύρου στον κόσμο.

Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο. Οι εταιρείες επεξεργασίας γάλακτος παραπονιούνται για την ποιότητα του νωπού γάλακτος. Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σήμαιναν ότι οι αγελάδες έτρωγαν τριφύλλι και γρασίδι, τα οποία περιείχαν σημαντικά περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως. Το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές που καταναλώνουν το χειμώνα. Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά τροφή, σε συνδυασμό με την ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, μείωσε την περιεκτικότητα του νωπού γάλακτος σε λίπος. Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε λίπος, τόσο περισσότερο γάλα απαιτείται για ένα πακέτο βούτυρο ή τυρί.

«Οι παγκόσμιες τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν για 14ο συνεχή μήνα, φθάνοντας σε νέο υψηλό επίπεδο ρεκόρ λόγω της ισχυρής εσωτερικής και διεθνούς ζήτησης εν μέσω περιορισμένων αποθεμάτων, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη» ανέφερε η τελευταία αναφορά του δείκτη τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων που δημοσιεύει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Πολωνία: Ξεπαγώνουν τα αποθέματα

Στην Πολωνία, το βούτυρο θεωρείται τόσο σημαντικό ώστε ότι η κυβέρνηση διατηρεί αποθέματα.

Ο εθνικός οργανισμός στρατηγικών αποθεμάτων ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποδεσμεύσει περίπου 1.000 τόνους κατεψυγμένου βουτύρου για να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Η τιμή του βουτύρου στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 11,4% μόνο μέσα σε ένα μήνα και κατά 49,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στήριξης για τη Γεωργία.

Το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτική κόντρα. Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Τουσκ για την ακρίβεια. Ο Ράφαου Τσασκόφσκι, υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Τουσκ κατηγορεί από την πλευρά του την κεντρική τράπεζα της Πολωνίας για κακή διαχείριση του πληθωρισμού και δήλωσε ότι θα στείλει στον διοικητή της λίγο βούτυρο ως απόδειξη.

Διαβάστε ακόμη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις κινήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2025 (πίνακες)

Κίνα: Drones ξεδιψούν τουρίστες στο Σινικό Τείχος

Kellogg’s: Πόσα εκατ. λίρες επένδυσε για να αυξήσει τις πωλήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα