Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη λύση παλαιότερων μισθώσεων χωρίς το πρόστιμο των €100, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2025. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, πολλοί φορολογούμενοι αγνοούν την υποχρέωση αυτή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με άδικες χρεώσεις.

Με επιστολή του προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να διορθωθούν προβλήματα στις φετινές δηλώσεις μισθώσεων και στο έντυπο Ε2. Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας επικεντρώνονται στην αποφυγή προστίμων, στη διευκόλυνση των διορθώσεων στις δηλώσεις και στη διασφάλιση φορολογικών απαλλαγών που ήδη προβλέπονται από τον νόμο.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οι εξής:

Δήλωση λήξης μισθώσεων χωρίς πρόστιμο
Να επιτραπεί στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη λύση μισθώσεων που έληξαν οποτεδήποτε έως τις 31/12/2024, χωρίς το πρόστιμο των 100€. Σήμερα, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να δηλώσουν τη λήξη μιας μίσθωσης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόστιμα, παρότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Προθεσμία 15 ημερών για την άρνηση δήλωσης από τον μισθωτή
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να θεσπιστεί 15ήμερη προθεσμία εντός της οποίας ο μισθωτής μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη δήλωση της μίσθωσης. Σήμερα, οι ενοικιαστές μπορούν να αρνηθούν μια μίσθωση οποτεδήποτε, ακόμη και χρόνια αργότερα, προκαλώντας νομικές και φορολογικές εμπλοκές για τους ιδιοκτήτες.

Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων ενεργών μισθώσεων
Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ επιτρέπει σήμερα μόνο περιορισμένες αλλαγές σε ενεργές μισθώσεις (όπως το ύψος του μισθώματος), αλλά δεν επιτρέπει διορθώσεις στις περιπτώσεις που αλλάζει ο ιδιοκτήτης (π.χ. λόγω κληρονομιάς ή πώλησης), ο μισθωτής (π.χ. όταν μεταβιβάζεται μια επιχείρηση) ή η χρήση του ακινήτου.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να επιτραπούν διορθώσεις στις εξής περιπτώσεις:
• Αλλαγή εκμισθωτή (λόγω κληρονομιάς, γονικής παροχής ή αγοραπωλησίας).
• Αλλαγή μισθωτή (σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ή συνέχισης μίσθωσης από άλλο πρόσωπο).
• Αλλαγή χρήσης ακινήτου (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματική χρήση ή το αντίστροφο).
• Διορθώσεις σε περιγραφή ακινήτου (εμβαδόν, αριθμός παροχής ρεύματος, βοηθητικοί χώροι).

Εναλλακτικά, εάν η αλλαγή στοιχείων δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, η Ομοσπονδία προτείνει να προστεθεί πεδίο στην εφαρμογή, όπου θα δηλώνεται ότι η νέα μίσθωση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.

Προσθήκη ειδικού πεδίου στο Ε2 για την τριετή φοροαπαλλαγή
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι όταν ένα ακίνητο παραμένει κενό για τρία χρόνια ή είχε προηγουμένως ετήσια βραχυχρόνια μίσθωση, τα εισοδήματα από την επόμενη μίσθωση πρέπει να απαλλάσσονται από τη φορολογία για μία τριετία.

Ωστόσο, το έντυπο Ε2 δεν περιλαμβάνει σχετικό πεδίο για τη δήλωση αυτής της απαλλαγής, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να την εφαρμόσουν. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την προσθήκη ειδικής ένδειξης ώστε η φοροαπαλλαγή να καταχωρείται αυτόματα, χωρίς επιπλέον διαδικασίες

Διευκολύνσεις στη διαχείριση πολυκατοικιών

Έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας μέσω gov.gr
Σήμερα, φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ διαδικτυακά, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΔΟΥ. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις πολυκατοικίες, όπου η διαδικασία παραμένει χρονοβόρα και απαιτεί φυσική επίσκεψη στη φορολογική αρχή.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την επέκταση της διαδικτυακής διαδικασίας και για τους διαχειριστές πολυκατοικιών, ώστε να μπορούν να εκδίδουν ΑΦΜ μέσω gov.gr. Αυτό θα διευκολύνει την οικονομική διαχείριση, την ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων και την πρόσβαση σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.

Έκδοση ΑΦΜ από την πλειοψηφία των συνιδιοκτητών
Σήμερα, η απόκτηση ΑΦΜ από πολυκατοικίες απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες ή συγκεκριμένους όρους στο καταστατικό, κάτι που καθιστά τη διαδικασία δύσκολη. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε μια απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών να εκδίδει ΑΦΜ στις εξής περιπτώσεις:
• Όταν δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά ισχύει το καθεστώς «κοινωνίας» του Αστικού Κώδικα.
• Όταν δεν υπάρχει καταστατικό πολυκατοικίας, καθιστώντας αδύνατη την εκλογή διαχειριστή με ομοφωνία.
Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει σε περισσότερες πολυκατοικίες να λειτουργούν οργανωμένα και να δηλώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία με διαφάνεια.

Επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των εσόδων από την εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων
Πριν από το 2013, τα έσοδα από την εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων (θυρωρεία, αποθήκες, πινακίδες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας) δηλώνονταν με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας και φορολογούνταν συνολικά. Με την αλλαγή της νομοθεσίας, κάθε συνιδιοκτήτης πρέπει να δηλώνει ξεχωριστά το ποσοστό που του αναλογεί, κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα είτε να παραμένουν κενοί οι χώροι είτε να ενοικιάζονται ανεπίσημα.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να επανέλθει η αυτοτελής φορολόγηση αυτών των εσόδων, με συντελεστή 20%, ώστε να αποδίδεται ο φόρος απευθείας από τον διαχειριστή, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατία, να αυξηθεί η διαφάνεια στις μισθώσεις κοινοχρήστων χώρων και να διασφαλιστούν φορολογικά έσοδα που σήμερα δεν εισπράττονται λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος.

Διαβάστε ακόμη 

Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν αύριο στο σφυρί

Τράπεζα Πειραιώς – Εθνική Ασφαλιστική: Τα δύσκολα σημεία ενός προχωρημένου deal

Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ 10% στις κινεζικές εισαγωγές – Το Πεκίνο αντεπιτίθεται με δασμούς 15% σε αμερικανικούς υδρογονάνθρακες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα