“Με στρατηγική προσέγγιση, μέσα από στοχευμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεχείς επαφές με θεσμικούς φορείς, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων Πλοιάρχων”. Tα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Παναγιώτη Γιγή στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.

«Αναμφίβολα, είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη, ανανέωση και υπογραφή Σ.Σ.Ε. για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα τελευταία χρόνια και με την συμβολή της ένωσής μας έχουν ανανεωθεί η Σ.Σ.Ε. στα Επ/οχηματαγωγά Μεσογειακά τουριστικά καθώς και στην κατηγορία των πορθμείων με θετικούς για εμάς όρους σε σχέση με τα πολύ παλαιότερα χρόνια. Όμως εδώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μη ανανέωση της Σ.Σ.Ε. των ποντοπόρων πλοίων από το 2010, όπως επίσης και η Σ.Σ.Ε. των φορτηγών πλοίων μικρών αποστάσεών» ανέφερε και συνέχισε: «Θέλω να γνωρίζετε επίσης ότι δεν είναι τόσο οικονομικό το θέμα, όσο συνταξιοδοτικό για τους συναδέλφους μας, που αφορά την ηθική ικανοποίηση τους. Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε αυτό καθιστά μια τεράστια αδικία. Δεν μπορεί δηλαδή ένας συνάδελφος να βγαίνει στην σύνταξη το 2025 και η σύνταξή του να υπολογίζεται με εισφορές του 2010».

Στη συνέχεια επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται για την απάλειψη των αδικιών σε βάρος των πλοιάρχων:

«Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε για τη δίκαιη αντιμετώπιση και την αξιοπρέπεια των Πλοιάρχων μας, συνεργαζόμενοι στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συνεργασία μας επικεντρώνεται στην ανάδειξη των άδικων και αναχρονιστικών πρακτικών που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους συναδέλφους μας Πλοιάρχους, όπως η σύλληψη και η κράτηση υπό την αυτόφωρη διαδικασία σε περιπτώσεις μικροατυχημάτων, τα οποία συχνά δεν εμπίπτουν στις ευθύνες τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Αυτή η αντιμετώπιση, η οποία στερείται δικαιολογίας, οφείλει να τερματιστεί και εμείς κάνουμε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες προκειμένου να αδρανοποιήσουμε τις παλιές και ξεπερασμένες διατάξεις που τις υποστηρίζουν».

Ταυτόχρονα, η ΠΕΠΕΝ ενισχύει την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα και σε όλη τη χώρα, εντείνοντας τις επισκέψεις στα Πλοία και στις (Α.Ε.Ν.) Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

«Αυτές οι επισκέψεις μας επιτρέπουν να διατηρούμε συνεχώς ενημερωμένους τους Συναδέλφους μας, παλαιότερους και νεότερους, και να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για να προσφέρουμε υποστήριξη και ενθάρρυνση σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή ηλικίας» επεσήμανε η Παναγιώτης Γιγής.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ κατήγγειλε ότι «και οι επίσημες εξαγγελίες ή αποφάσεις μέσω συνεντεύξεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, απέχουν παρασάγγας από την πραγματική βούληση της Πολιτείας και των Εφοπλιστών, πολύ δε περισσότερο η υλοποίησή τους!

Και δεν αναφέρομαι αναίτια σε αυτό!

Ποιες ουσιαστικές ενέργειες έχουν γίνει για την αναβάθμιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, παρά την επίσημη δήλωση του κυρίου Υπουργού Ναυτιλίας ότι το 2024 ήταν το ” Έτος Ναυτικής εκπαίδευσης”; …. απαντω Καμία!!!!

Αντίθετα, ακούμε τις απαράδεκτες εισηγήσεις «αρμόδιων Φορέων» προς την Πολιτεία ότι, ενώ η εισαγωγή των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού γίνεται μέσω του θεσμού των Πανελληνίων εξετάσεων, μετά την τετραετή φοίτηση των σπουδαστών, τα πτυχία που θα αποκτούν, Ανθυποπλοιάρχου και Γ΄ Μηχανικού δηλαδή, να ενταχθούν στο εθνικό πλαίσιο προσόντων επιπέδου 5. Δηλαδή ισότιμο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απίστευτο και Προκλητικό!!!» και συνέχισε:

«-Ποιος έλεγχος γίνεται και ποια πίεση έχει ασκηθεί στις εταιρείες, ώστε να γίνει στην πράξη βιώσιμη η λύση που έχει προβλεφθεί για το εκπαιδευτικό ταξίδι των Πρωτοετών και Δευτεροετών Δοκίμων, παρότι αυτά επιδοτούνται;…. Καμία!!!

-Ποια στοχευμένη επικοινωνιακή στρατηγική έχει σχεδιαστεί για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό κλάδο… των νέων μας που σήμερα υπερήφανα καμαρώνουμε κοντά μας; …. Καμία!!!

-Ποιος σχεδιασμός υλοποιείται για την αναβάθμιση του επαγγέλματός μας, σε όλους τους κλάδους; …. Κανένας!!!

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, Κύριοι Αρμόδιοι Υπουργείων και Φορέων, όλοι γνωρίζετε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά,

Είναι καιρός να σκύψετε επιτέλους με σοβαρότητα και αφοσίωση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναυτικοί μας. Το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας, το οποίο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.

Όπως επεσήμανε «οι ναυτικοί μας, ειδικά οι Πλοίαρχοι που αποφοιτούν από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), είναι λίγοι σε αριθμό και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού εμπορικού στόλου. Οι σχολές μας, αν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων μας, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου και έμπειρου εκπαιδευτικού προσωπικού, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν».

Ειδική αναφορά έκανε για την οικονομική αντιμετώπιση του Κράτους των Ελλήνων ναυτικών που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την προσέλκυση της νεολαίας στη θάλασσα:

«Ακόμα, τα οικονομικά, φορολογικά και συνταξιοδοτικά κίνητρα για τους Ναυτικούς μας παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα. Η αδράνεια της Πολιτείας να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα και υποστήριξη για τους ανθρώπους που διατηρούν τη ναυτιλιακή μας υπεροχή, έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας.

Πως λοιπόν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της ναυτιλίας μας, όταν το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι η καρδιά της, υποβαθμίζεται συνεχώς και οι ανάγκες του παραμένουν ανικανοποίητες;»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ για να επιτευχθεί η πλήρης αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος και της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, απαιτούνται μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου και θα ενισχύσουν τη θέση της Ελληνικής Ναυτιλίας στο διεθνές στερέωμα.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Αναβάθμιση των υποδομών των Ναυτικών Σχολών: Είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια των Ναυτικών Σχολών, ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης. Οι σχολές μας πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένες με τεχνολογία αιχμής και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι ναυτικοί μας αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

2. Κίνητρα για προσέλκυση εξειδικευμένων καθηγητών: Είναι αναγκαίο να προσφέρουμε κίνητρα για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών που θα συνεργαστούν με τις ναυτικές σχολές. Αυτοί οι καθηγητές θα πρέπει να είναι ειδικοί στο αντικείμενο και να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους νέους ναυτικούς, εμπνέοντάς τους να επιδιώξουν αριστεία στον τομέα τους.

3. Δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων και πιστοποιήσεων: Η ανάγκη για διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να δημιουργηθούν νέα, πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν πιστοποιήσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

4. Προώθηση του Ναυτικού επαγγέλματος: Με καμπάνιες ενημέρωσης και συμβουλευτική υποστήριξη για νέους που σκέφτονται μια καριέρα στη ναυτιλία μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η αμφιβολία και η έλλειψη κατανόησης για τις προοπτικές του επαγγέλματος, ενισχύοντας το ενδιαφέρον και την επιθυμία των νέων να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

5. Στήριξη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς: Είναι απαραίτητο να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία για την κατάργηση των άδικων φορολογικών διατάξεων που πλήττουν τους ναυτικούς και την καθημερινότητά τους. Η γραφειοκρατία πρέπει να περιοριστεί, ώστε οι ναυτικοί μας να μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους απερίσπαστα, χωρίς να αντιμετωπίζουν περιττές δυσκολίες και καθυστερήσεις όπως γίνεται σήμερα.

Κι΄ακόμη,

Δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφαλή και αξιοπρεπή σύνταξη για τους Έλληνες Ναυτικούς, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, δίκαιη φορολογία και καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών ρυθμίσεων, με μείωση των φόρων και αναγνώριση της προσφοράς του εισαγόμενου συναλλάγματος.

6. Συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες και επαγγελματικούς φορείς: Η ανάπτυξη προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και επιμόρφωσης, σε συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες και επαγγελματικούς φορείς, είναι θεμελιώδης για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των ναυτικών. Αυτά τα προγράμματα θα επιτρέψουν στους νέους να αποκομίσουν την εμπειρία που απαιτείται, ενώ θα δημιουργήσουν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών φορέων του κλάδου.

Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των δράσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του ναυτικού τομέα στη χώρα μας. Η Ελληνική Ναυτιλία είναι στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αγοράς, και η έλλειψη επαγγελματιών ναυτικών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανταγωνιστικότητά μας.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα των αγορών για τις μειώσεις επιτοκίων και η επιχείρηση πειθούς (γραφήματα)

Οικογένεια Αγούδημου: Άλλαξε χέρια η εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα (pics)

Αυτοί είναι οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα