Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών (ETF) ανακοίνωσαν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ναυτικών Δεξιοτήτων, μια κοινή πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του κενού δεξιοτήτων που αναδύεται από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται, επίσης, στην έλλειψη ναυτικών επαγγελματιών και στη περιορισμένη κινητικότητα μεταξύ των θέσεων εργασίας στην ξηρά και επί του πλοίου.

Η εκδήλωση της έναρξης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ναυτικών Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και υποστηρίχθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς από όλη την Ευρώπη, όπως πολιτικοί, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και συνδικάτων μεταφορών, ερευνητές και εκπαιδευτικά ιδρύματα ναυτιλιακής εκπαίδευσης (MET-NET).

Ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA, δήλωσε: «Η νέα αυτή πρωτοβουλία ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συνδικάτων και της βιομηχανίας και στοχεύει στη δημιουργία συνέργειων για την ανάπτυξη ενός συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης ανθεκτικού στο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ευρώπης. Σύμφωνα με την έκθεση Draghi, το 2030 η Ευρώπη θα χρειάζεται 250.000 ναυτικούς που θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να επανακαταρτιστούν, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Η Λίβια Σπέρα, Γενική Γραμματέας της ETF, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στη μετάβαση αυτή: «Με το Φόρουμ, στοχεύουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και στην προώθηση της ενσωμάτωσης κοινωνικών και ανθρωποκεντρικών αξιών στην ανάπτυξη του τομέα. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας και να καταστήσουμε τη ναυτική επαγγελματική δραστηριότητα πιο ελκυστική και περιεκτική».

Η πρωτοβουλία βασίζεται στα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου SkillSea, το οποίο ανέδειξε προκλήσεις όπως η έλλειψη ναυτικών, οι εξελισσόμενες ανάγκες δεξιοτήτων και η ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Στο πλαίσιο του Φόρουμ, δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες θα επικεντρωθούν στις πράσινες δεξιότητες, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη ηγεσίας. Οι ομάδες θα ασχοληθούν με ζητήματα όπως η εκπαίδευση για τη χρήση νέων καθαρών καυσίμων, η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη «μαλακών» δεξιοτήτων για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και της ανθεκτικότητας στον τομέα.

Οι ομάδες εργασίας θα συναντώνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους στην επόμενη συνάντηση του Φόρουμ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος, με στόχο την προώθηση των επόμενων βημάτων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του τομέα.

Διαβάστε ακόμη

UBS για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,8% το 2025 – «Βλέπει» στο 2,5% το πρωτογενές πλεόνασμα

Μητσοτάκης από Ασκληπιείο: Η δημόσια υγεία αλλάζει βήμα-βήμα (pics)

Reuters: Ο Πούτιν ανησυχεί όλο και περισσότερο για την οικονομία της Ρωσίας, ενώ ο Τραμπ πιέζει για Ουκρανία (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα