Η παγκόσμια φροντίδα και ανησυχία για την προστασία του πλανήτη είναι αναμφίβολα μεγάλες. Η αναγκαιότητα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μη χειροτερέψει η ζημία που έχει υποστεί το περιβάλλον είναι, επίσης, μεγάλη.

Παρότι λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο, από το 1992 η κατάσταση επιδεινώνεται. Η βιβλική καταστροφή από τις κολασμένες πυρκαγιές στο Λος Aντζελες, όπου χάθηκαν ανθρώπινες, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, δείχνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Την επόμενη μέρα στην ενέργεια αναλύει στο «business stories» ο κ. Εμμανουήλ Παπαλέξης, κορυφαίο όνομα της ναυτιλιακής κοινότητας λόγω της ειδίκευσής του στις θαλάσσιες μεταφορές του πετρελαίου και των χημικών φορτίων, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με ναυτιλιακά και ενεργειακά θέματα και έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς συνελεύσεις.

«Αυτή η ανησυχία και φροντίδα δεν είναι σημερινά, αλλά άρχισαν πριν από 33 χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ηταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε το United Nations Conference on Environmental and Development (UNCED) στο οποίο έλαβαν μέρος 154 χώρες. Υπεγράφη το 1992 και ονομάστηκε Earth Summit. Ακολούθησε το 1999 παρόμοια διάσκεψη στην Ιαπωνία. που ονομάστηκε Πρωτόκολλο του Κιότο. Ακολούθησε το 2015 η διάσκεψη στο Παρίσι, που πήρε το όνομα Paris Agreement. Εκεί τονίστηκε η αναγκαιότητα η παγκόσμια θερμοκρασία να μην υπερβεί 1,5°C και οι ρίποι CO2 να μειωθούν στο 45% έως το 2030 και στο 0% το 2050», επισημαίνει ο κ. Παπαλέξης καταγράφοντας τις διεθνείς ενέργειες.

«Ακολούθως και κάθε χρόνο γίνονται σε διαφορετικές χώρες παρόμοιες συγκεντρώσεις (COP) με σχεδόν την ίδια ατζέντα, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της μόλυνσης του πλανήτη. Οι δυο πιο πρόσφατες COP έγιναν στο Ντουμπάι (COP 27) και στο Μπακού (COP 28). Σε αυτή τη συνάντηση διορίστηκαν και οι διαχειριστές του Loss san Damage Fund. Αυτό το fund βοηθά τις φτωχές χώρες που παθαίνουν ζημιές από καιρικά φαινόμενα. Το ποσό που συγκεντρώθηκε περνά τα 730 εκατ. δολάρια», συνέχισε. Οπως σχολιάζει ο ίδιος, «είναι προφανές ότι η παγκόσμια προσοχή δεν αμέλησε, ούτε παράβλεψε τον κίνδυνο που υπάρχει στον πλανήτη μας. Συμφώνησε, μάλιστα, να ληφθούν ορισμένα μέτρα αλλά δυστυχώς χωρίς σοβαρά αποτελέσματα».

Τονίζει, δε, ότι «επιβάλλεται να μειώσουμε την καύση των ορυκτών καυσίμων και να αυξήσουμε την παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Ο κ. Παπαλέξης αναφέρει ότι η δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου κατά 1,1°C το έτος 2019. Ο χειμώνας 2023-2024 ήταν ο πιο θερμός στα χρονικά 2°C-3°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. «Μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές».

Για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας λέει: «Εν τω μεταξύ, η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας αυξάνεται. Αυτή η παραγωγή, όμως, είναι πολύ μικρή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια. Τα ορυκτά καύσιμα (Fossil Fuels) -πετρέλαιο, κάρβουνο (coal) και φυσικό αέριο- καλύπτουν περίπου το 87% της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια και περίπου 13% μόνο οι εναλλακτικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βέβαια τα πράσινα καύσιμα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, αλλά το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να καλύψουν το 87% και να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 ή 2050; Είναι οι ημερομηνίες που όλες οι μελέτες προβλέπουν μηδέν ρύπους, ήτοι τέλος με τα ορυκτά καύσιμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι κυρίως υπεύθυνες χώρες για την περιβαλλοντική μόλυνση -Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ινδία- είτε δεν θέλουν, είτε καθυστερού,ν είτε δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί για την προστασία του πλανήτη, τότε γίνεται πιο δύσκολο να περιμένουμε ότι το 2050 θα έχουν μηδέν ρύπους».

Στο σημείο αυτό βάζει και μια άλλη παράμετρο: «Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Τα 8 δισεκατομμύρια που είμαστε σήμερα υπολογίζεται να γίνουν 9,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσουμε ότι και η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί».

Στη συνέχεια καταθέτει το συμπέρασμά του: «Είναι προφανές ότι σύμφωνα με τα δεδομένα είναι αμφίβολο ότι το 2050 θα έχουμε μηδέν ρύπους. Εξάλλου μερικές χώρες το έχουν δηλώσει ότι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα και ότι θα είναι το 2070 που θα μπορέσουν. Αυτό δήλωσε και η Ινδία, η οποία σήμερα καλύπτει το 40% των ενεργειακών της αναγκών καίγοντας κάρβουνο.

Αμφιβολίες εκφράζουν επίσης και οι ειδικοί του χώρου. Μερικές αναλύσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες να κρατηθεί η θερμοκρασία μέχρι το 2050 σε επίπεδα 1,5oC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», ενώ προσθέτει:

«Είναι προφανές ότι πρέπει να περιορίζεται η χρήση του πετρελαίου, του κάρβουνου και το φυσικού αερίου, που είναι και τα πιο βλαβερά και τα οποία καλύπτουν σήμερα το 87% των ενεργειακών μας αναγκών, έως ότου θα είναι δυνατόν να αντικατασταθούν από άλλες πράσινες εναλλακτικές ενέργειες, διαφορετικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα συνεχίσει να υπάρχει για άγνωστο πόσα χρόνια ακόμη».

Οπως σχολιάζει στο κλείσιμο της συνομιλίας μας, «πρέπει να σημειωθεί ότι μερικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι συνεχόμενες και δεν υπάρχει τρόπος προς το παρόν να αποθηκευτούν. Δεν αναφέραμε βέβαια την πυρηνική ενέργεια, η οποία έχει μεγάλη χρήση σε πολλούς τομείς – ειδικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού! Αλλά λόγω των κινδύνων που έχει για τον άνθρωπο δεν θεωρείτε “επιθυμητή εναλλακτική πηγή ενέργειας” και φυσικά όχι πράσινη. Ενα πράγμα είναι βέβαιο, ότι δεν θα ξεμείνουμε από ενέργεια, η καλή μας γη έχει αποδεδειγμένα αποθέματα που με βάση τη σημερινή κατανάλωση είναι αρκετά: το κάρβουνο για ακόμη 133 χρόνια, το πετρέλαιο για 47 χρόνια και το φυσικό αέριο για 52 χρόνια.

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα χρειαστούν. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες πετρελαίου συνεχίζουν τις έρευνες για πετρέλαιο».

Διαβάστε ακόμη

Νταβός 2025: Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο των διεθνών επενδύσεων

Εξαγωγές: Η ακτινογραφία του ρεκόρ που πέτυχαν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Νικόλαος Ντε Γκρες: Αυτή είναι η ζωή του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα