Η κοινωνική προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Η ελληνική ναυτιλία, ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, έχει μια πολυδιάστατη συνεισφορά που εκτείνεται πέρα από την οικονομική της διάσταση. Είναι καίριας σημασίας για την κοινωνική συνοχή και την εθνική ανάπτυξη. Η συνεχής επένδυση στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και τη φιλανθρωπία την καθιστά πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η Βιβλιοθήκη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη και της στρατιωτικής ηγεσίας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο κ. Νίκος Κοσμάτος, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας Sealink Navigation, ο οποίος έκανε δωρεά την εκ βάθρων ανακαίνιση της ιστορικής βιβλιοθήκης, η οποία κινδύνευε με καταστροφή.

Ο διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, υποστρατηγός, Αναστάσιος Πολύχρονος, με τον υποναύαρχο ε.α του Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτη Κοσμάτο, τον Νίκο Κοσμάτο και τον Χάρη Κοσμάτο

Ο κ. Κοσμάτος είναι γιος του υποναυάρχου ε.α. του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Κοσμάτου, ενός θρύλου της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς την έχει υπηρετήσει επί μισό αιώνα από σημαντικά πόστα σε διεθνές επίπεδο. Ο δε αδελφός του Νίκου, ο Χάρης Κοσμάτος, είναι Co-Chief Financial Officer της εισηγμένης στην Κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρείας Tsakos Energy Navigation.

«Ως Ελλην πολίτης ήθελα να εκπληρώσω ένα χρέος μου προς τον ελληνικό στρατό, τον οποίο υπηρέτησα με πλήρη θητεία – στην αρχή σε μάχιμη μονάδα στα σύνορα και στη συνέχεια ως Εύζωνας στην Προεδρική Φρουρά. Η θητεία μου ήταν ωφέλιμη και ως προς τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και ως προς την αγάπη μου για την πατρίδα», ανέφερε ο Νίκος Κοσμάτος στον χαιρετισμό του, και συνέχισε: «Η οικογένειά μου μού εμπέδωσε τη συναίσθηση ότι το χρέος προς την πατρίδα δεν εξαντλείται στην εκπλήρωση της στρατιωτικής μας θητείας, αλλά μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Ετοιμοι να υπηρετήσουμε την πατρίδα σε κάθε περίπτωση, πρόθυμοι για κάθε θυσία, σωματική ή υλική, όπως έπραξαν και οι προπάτορές μας. Η όποια στήριξη του καθενός μας προς τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι εμπράκτως στήριξη στην ευρύτερη κοινωνία. Χωρίς τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα είχαμε πατρίδα».

Και πρόσθεσε: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους Ευέλπιδες οι οποίοι θυσιάζουν μία ίσως περισσότερο προσοδοφόρο επαγγελματική σταδιοδρομία για να υπηρετήσουν την πατρίδα. Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να επικροτήσω τον κύριο υπουργό ο οποίος με τη στήριξη του κυρίου πρωθυπουργού έχει κάνει μία τεράστια αρχή ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη βελτίωση όλων των πτυχών της καριέρας των Ελλήνων αξιωματικών».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον υποναύαρχο ε.α του Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτη Κοσμάτο

Για τη δωρεά ανέφερε ότι αιτία ήταν η γνωριμία με τον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο, ο οποίος τον πληροφόρησε για την ανάγκη μιας βαθιάς ανακαίνισης της βιβλιοθήκης:

«Ενιωσα ένα σκίρτημα ότι ήρθε η στιγμή να προσφέρω κι εγώ στην πατρίδα. Αυθορμήτως προσφέρθηκα να αναλάβω προσωπικά και εταιρικά τη δαπάνη. Στην εποχή της ψηφιοποίησης η ύπαρξη βιβλιοθήκης γεννά ευλόγως πολλά ερωτηματικά. Κι όμως, στα βιβλία βρίσκεται η γνώση και όχι στα επιπόλαια δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης – και σίγουρα όχι σε ομολογουμένως ύποπτες ιστορικές ιστοσελίδες. Αρκεί να σας πω, ως επιχειρηματίας, ότι αυτή την εποχή μία από τις περισσότερο προσοδοφόρες επενδύσεις είναι η επένδυση σε βιβλιοπωλεία από μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες χαίρουν τεράστιας πελατείας και μεγάλων κερδών.

Είναι απίστευτο ότι στο εξωτερικό η νέα γενιά επιστρέφει στα βιβλία. Σήμερα λοιπόν απολαμβάνουμε το θέαμα μιας ωραίας βιβλιοθήκης που θα διευκολύνει τους νεαρούς ηγήτορες του αύριο στην εύκολη και άνετη πρόσβαση στα βιβλία και στη γνώση. Θα επιτρέψει στους Ευέλπιδες διά της μελέτης να αυξήσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν καλύτεροι. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου ο αξιωματικός δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις στρατιωτικές γνώσεις, αλλά και να αποκτά εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που θα του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται με ευχέρεια στο πλήθος των αποστολών που θα κληθεί να υπηρετήσει».

Η βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά το 1982, έτος μετεγκατάστασης της σχολής στη Βάρη. Για την εποχή της ήταν μια αρκετά εμπλουτισμένη βιβλιοθήκη, η οποία διέθετε και έναν σεβαστό αριθμό παλαιών βιβλίων. Οι εργασίες που έγιναν περιελάμβαναν: πλήρη μόνωση της ταράτσας, τοποθέτηση ψευδοροφής, τοποθέτηση νέου δαπέδου, ανακαίνιση των χώρων υγιεινής, νέοι ηλεκτρικοί πίνακες, σύστημα πυρανίχνευσης, νέα τοποθέτηση βιβλιοθηκών, κατασκευή νέων χώρων όπως εκείνος των τηλεδιασκέψεων με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, ο οποίος συνοδεύεται από χώρο αναμονής.

Η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε πέντε κύρια διακριτά μεταξύ τους μέρη. Φιλοξενεί περί τους 35.000 τόμους βιβλίων, πολλοί εκ των οποίων έχουν προέλθει από δωρεές. Επίσης, διαμορφώθηκε ένας χώρος που πριν δεν υπήρχε για τα παλαιά βιβλία. Η σχολή διαθέτει βιβλία από τον 18ο αιώνα. Παλαιότερα ήταν τοποθετημένα σε μεταλλικούς φωριαμούς με τζάμι, της δεκαετίας του 1970. Τώρα έχουν κατασκευαστεί νέες βιβλιοθήκες όπου τοποθετήθηκε ο θησαυρός των κειμηλίων της σχολής προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά. Επίσης, για πρώτη φορά τηρούνται προστατευμένες οι καρτέλες των Ευελπίδων από τον 19ο αιώνα.

Τη στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο ΓΕΝ, αντιναυάρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, και ο αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Επίσης, το «παρών» έδωσαν επίτιμοι αρχηγοί των στρατιωτικών σωμάτων, αλλά και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο

Τι αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν: 15,5% και όχι 24% ο πραγματικός ΦΠΑ (πίνακας)

Η νοοτροπία του πλούτου: Θέλετε να αποκτήσετε 1 εκατομμύριο ή να το ξοδέψετε;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα