Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Κύπριου εφοπλιστή Χαράλαμπου Μυλωνά της Transmed Shipping με έδρα στην Κηφισιά, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στην κυπριακή πρεσβεία με τίτλο “Η ζωή, η πορεία και το έργο του. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε και έκθεση φωτογραφίας με την επαγγελματική πορεία του Κύπριου εφοπλιστή ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ο εκλιπών συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και αφήνει σημαντικό έργο, ανεξίτηλο αποτύπωμα και ανεκτίμητη προσφορά. Η ίδρυση της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών το 1981, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος για περισσότερο από δύο δεκαετίες, καθώς και η ετοιμασία της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης για ναυτικούς στα Κυπριακά πλοία, αποτελούν ορόσημα που φέρουν τη δική του σφραγίδα.
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς κατατάσσεται ανάμεσα στους πλέον σημαντικούς στυλοβάτες της κυπριακής ναυτιλίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Θανάσης Μαρτίνος, ο Ανδρέας Χατζηγιάννης πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, ο Πόλυς Β.Χατζηιωάννου, ο Χαράλαμπος Φαφαλιός πρόεδρος του Committee στο Λονδίνο, τα αδέλφια Τσαβλίρη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και στελέχη της ελληνικής και κυπριακής ναυτιλιακής κοινότητας.
Η σύζυγος του Χαρίκλεια Μυλωνά είπε: «Ο Χαράλαμπος ήταν πατριώτης. Πάντα στην κυβέρνηση και στο νηολόγιο έβρισκε ώτα ευήκοα και ανθρώπους πρόθυμους να συνεργαστούν για το όφελος της Κύπρου και της κυπριακής ναυτιλίας. Βλέπω την την αίθουσα γεμάτη αντάξιους και έντιμους συνεργάτες με τους οποίους μεγάλωσε και δημιούργησε και άλλη στηρίχθηκε, πάντοτε με ήθος.
Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνω μήνυμα απεριόριστης εκτίμησης για το έργο και την προσφορά του αείμνηστου Χαράλαμπου Μυλωνά, του πρωτοπόρου Κύπριου, Έλληνα αλλά και οικουμενικού πολίτη, ενός από τους θεμελιωτές της κυπριακής ναυτιλίας. Είναι χάρη σε ανθρώπους όπως ο Χαράλαμπος Μυλωνάς που η Κύπρος βρίσκεται σε περίοπτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οφείλουμε πολλά σε αυτούς. Και ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μυλωνάς θα έχει πάντοτε μια περίοπτη θέση στην καρδιά μας, αφού τα επιτεύγματά του είναι άμεσα συνυφασμένα με την Κύπρο και την προσφορά του στην ιδιαίτερη του πατρίδα. Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς διένυσε μια δύσκολη διαδρομή, με στερήσεις και εμπόδια. Από μικρός εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΟΚΑ και δήλωσε «παρών» στο κάλεσμα της πατρίδας για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Με την ανεξαρτησία της Κύπρου μετέβη για σπουδές στο Λονδίνο όπου παράλληλα εργαζόταν για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του» και συνέχισε:
«Εκεί γνώρισε την Χαρίκλεια με την οποία ξεκίνησαν την οικογένειά τους. Επιστρέφοντας στην Κύπρο άρχισε τις πρώτες εγγραφές πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο μέχρι και την τουρκική εισβολή που ανέτρεψε τα πάντα. Μεθοδικός, διορατικός, πιστός στις αρχές του, με υψηλό φρόνημα ευθύνης και σπάνιο αξιακό σύστημα, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες. Τουναντίον, έβλεπε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Ένας επιτυχημένος, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που τιμούσε πάντοτε με τα επιτεύγματα του τη γενέτειρα του στο εξωτερικό και διακρινόταν για την άδολη και ανεξάντλητη αγάπη του για την Κύπρο μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει πολλά στον ευπατρίδη Χαράλαμπο Μυλωνά. Εκ μέρους της κυβέρνησης, της πολιτείας αλλά και του λαού της χώρας μας, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά του πρωτοπόρου Χαράλαμπου Μυλωνά, το έργο του οποίου αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη συνείδηση όλων των Κυπρίων και το οποίο είμαι σίγουρος θα συνεχίσει η οικογένειά του».
Η Μαρίνα Χατζημανώλη υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου επεσήμανε: «Υπήρξε μια προσωπικότητα που άγγιξε βαθιά όλους όσους τον γνώρισαν, κερδίζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό των γύρω του με την απαράμιλλη αυθεντικότητά του. Το στίγμα του δεν περιοριζόταν μόνο στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά άφηνε ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές όλων εκείνων που συνεργάστηκαν ή συνομίλησαν μαζί του.Ως ιδρυτής της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, εργάστηκε με αφοσίωση για να καθιερώσει την Κύπρο ως ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο. Με αποφασιστικότητα και προνοητικότητα, εισήγαγε την πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη Συλλογική Σύμβαση για τους ναυτικούς σε κυπριακά πλοία, ενισχύοντας το κύρος της κυπριακής σημαίας και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας χιλιάδων ναυτικών.
Ωστόσο, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς δεν περιορίστηκε στις επαγγελματικές του επιτυχίες.
Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε με βαθιά ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αγάπη για την πατρίδα του. Ξεχώριζε για το μεγαλείο της ψυχής του, το οποίο αποτυπωνόταν έμπρακτα στο πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο.
Η προσφορά εστίαζε στην ανακούφιση των αδυνάμων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Με σεμνότητα και ταπεινότητα, στήριξε πρωτοβουλίες που στόχευαν στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του, ενώ με τη βαθιά του πίστη, έγινε αρωγός σημαντικών πνευματικών και κοινωνικών έργων».
Ο Σταύρος Αυγουστίδης πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ανέφερε:
«Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς υπήρξε ένας εμβληματικός πρωτεργάτης και ακλόνητος στυλοβάτης της κυπριακής ναυτιλίας, ιδρυτής του ομίλου Transmed Shipping και διακεκριμένο μέλος της κυπριακής και ελλαδικής ναυτιλιακής κοινότητας. Η ανεκτίμητη και πολυδιάστατη προσφορά του αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και σημείο αναφοράς για την πορεία του τομέα που υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση. Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς συνέβαλε με πολλούς τρόπους στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και στην ανάδειξη της Κύπρου ως κορυφαίας ναυτιλιακής δύναμης παγκοσμίως. Πέραν, όμως, του καθοριστικού ρόλου του ως πρωτοπόρου θεμελιωτή της κυπριακής ναυτιλίας, σημαντικό ήταν, επίσης, το εύρος της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και διακριτικής φιλανθρωπικής του δράσης, που τον καταξίωσαν στη συνείδησή μας ως έναν ενεργό πολίτη του Ελληνισμού, με πολυδιάστατο ανθρωπιστικό και κοινωφελές έργο που προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό.
Η μνήμη του θα μείνει άσβεστη».
Διαβάστε ακόμη
Ακτοπλοΐα: Γιατί θα αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων κατά 10%-12% από 1η Μαΐου 2025
Ρεύμα: Ποιες αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια από τις 17 Ιανουαρίου
Τεχνητή νοημοσύνη στον e-ΕΦΚΑ: Οι ασφαλισμένοι παίρνουν απαντήσεις από τη «Θάλεια»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα