Ανησυχία προκαλεί στο Λονδίνο, πέρα από τις Βρυξέλλες, ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε με την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τους Times, κορυφαίος αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι «επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει σε καμία εμπορική ένωση, είναι σαν να χορεύει μεταξύ τριών εμπορικών ελεφάντων», αναφερόμενος στην ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Βέβαια, μια άλλη κυβερνητική πηγή παρατήρησε ότι «η ιστορία ανθρώπων που προσπαθούν να καβαλήσουν πολλά άλογα ταυτόχρονα δεν έχει αίσιο τέλος». Ο πολιτικός διάλογος που διεξάγεται τώρα στη Βρετανία, μετά και την επιβολή δασμών του προέδρου Τραμπ σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα, χρωματίζεται από αβεβαιότητα και διχασμό. Και ακριβώς σε αυτή την θέση μοιάζει να βρίσκεται και η Βρετανία, παρότι φαίνεται πως θέλει να διατηρήσει – ή να αναζητήσει – νέες ισορροπίες, προς δικό της όφελος.
Τα υπέρ και τα κατά της βρετανικής θέσης
Τα κυβερνητικά γραφεία του Whitehall σίγουρα βλέπουν με αγωνία την επιβολή των δασμών, καθώς ειδικοί τονίζουν ότι κανείς δεν είναι ασφαλής και ότι η αβεβαιότητα από τις αποφάσεις Τραμπ επιδεινώνουν την κατάσταση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Από τη μία λοιπόν, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η επιβολή δασμών είναι ένα κακό νέο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα επιβραδύνει την εμπορική κίνηση και αυτό αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη όμως, κάποιοι ειδικοί βλέπουν για το άμεσο μέλλον, ότι η Βρετανία μπορεί να ενισχύσει την διαπραγματευτική της δύναμη για νέες εμπορικές συμφωνίες με τις πληγείσες – με τραμπικούς δασμούς – χώρες.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται βέβαια στο ότι η ίδια θα ξεφύγει από το στόχαστρο. Γιατί να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάνω – κάτω ισοσκελισμένο. Δηλαδή, καμία χώρα δεν επωφελείται ή ζημιώνεται εντυπωσιακά από το εμπόριο, «αφαιρώντας» έτσι το κίνητρο του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς και απέναντι στο Λονδίνο.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle