Η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη ευρύτερα θα πρέπει να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη προειδοποίησε δεικτικά ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ.

«Μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία, για παράδειγμα στη Γαλλία, για να τεθούν και πάλι τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο» σχολίασε ένα από τα «γεράκια» του συμβουλίου της ΕΚΤ, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε δε, πως η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική είναι μαζί με την πολιτική πόλωση και τις γεωπολιτικές εντάσεις στοιχεία που ενισχύουν την απροθυμία των καταναλωτών να προχωρήσουν σε δαπάνες, κάτι που επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές όλης της περιοχής.

Η αναφορά του Κλάας Κνοτ δεν ήταν τυχαία, δεδομένου πως μόλις προ ημερών αυστηρή προειδοποίηση για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Γαλλίας εξέφρασε και το ΔΝΤ στη νεότερη έκθεση του Fiscal Monitor. Και βέβαια αρνητική στάση έχουν υιοθετήσει απέναντι στο Παρίσι και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Στη λίστα προστέθηκε την Παρασκευή η Moody’s θέτοντας σε αρνητικό outlook το γαλλικό αξιόχρεο, όπως δηλαδή έχει ήδη κάνει και η Fitch.

Το αξιόχρεο της Γαλλίας θα βρεθεί «υπό πίεση» αν η χώρα δεν κατορθώσει να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, που εκτροχιάσθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, προειδοποίησε από την πλευρά του πρόσφατα ο οίκος S&P Global, ενώ σε υποβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας από ΑΑ σε ΑΑ- προχώρησε προ ημερών και η Scope Ratings.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν ευρύτερα και την Ευρωζώνη, σχολίασε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, καθώς τα επίπεδα των χρεών εκτιμάται πως θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, ειδικά δε, στις ήδη υπερχρεωμένες χώρες-μέλη.

Ευέλικτη στάση από την ΕΚΤ

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της ΕΚΤ σχολιάζοντας πως το συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει προσεκτικό και ευέλικτο λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τα οικονομικά δεδομένα.

«Σε αυτό το περιβάλλον με σημαντική αβεβαιότητα στο κομμάτι της προσφοράς της οικονομίας, είναι σημαντικό να κρατάμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές» τόνισε χαρακτηριστικά όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι στο μέτωπο του πληθωρισμού τα ρίσκα είναι σαφώς πιο ισορροπημένα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ταχύτερης αποκλιμάκωσης του δείκτη σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα.

Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα υποστήριξε πως οι δείκτες παραπέμπουν σε μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, δίχως την πιθανότητα υποχώρησης σε ύφεση.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπές σε έμμεσους φόρους φέρνει το 2025 η πράσινη φορολογική πολιτική

Επίδομα θέρμανσης: Στήριξη 1,3 εκατ. νοικοκυριών έως και 1.200 ευρώ

Ξένοι millionaires αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα