Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης Σολτς στη Γερμανία, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, που θέλουν τον συνασπισμό να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Πάντως, το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί πως παράγοντας-κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η ετυμηγορία της κάλπης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων δεν ήταν ποτέ ιδανικές. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες τα σημεία έντασης έχουν αυξηθεί σημαντικά δίχως μάλιστα καμία πλευρά να δείχνει διατεθειμένη να τα κρύψει, ενώ μια σειρά συναντήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο φούντωσαν τις φήμες για το ενδεχόμενο διάσπασης στην προγραμματισμένη συνάντηση των τριών εταίρων την ερχόμενη Τετάρτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γερμανικά media άρχισαν να αναφέρονται και σε πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο, ήτοι έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση της κανονικής θητείας της κυβέρνησης.
Η σεναριολογία φούντωσε κυρίως από την περασμένη εβδομάδα όταν στη περίφημη βιομηχανική σύνοδο που συγκάλεσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την περασμένη Τρίτη, με κορυφαίους επιχειρηματίες και επικεφαλής συνδικάτων μεγάλοι απόντες ήταν οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί του.
Ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, o οποίος απάντησε με την παρουσίαση των δικών του προτάσεων για την τόνωση των επενδύσεων και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος οργάνωσε τη δική του επιχειρηματική σύνοδο, την ίδια ημέρα.
Ο Λίντνερ δε, έριξε επιπλέον… λάδι στη φωτιά την Παρασκευή με την έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με τις απόψεις του για την ανάταση της βαλλόμενης γερμανικής οικονομίας. Το κείμενο των 18 σελίδων απευθυνόταν στον Σολτς και τον Χάμπεκ, όμως η διαρροή του στο σημείο αυτό επιβάρυνε περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα.
Στο κείμενο ο ηγέτης του FDP περιέγραφε τα σχέδια του για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, τα οποία ωστόσο αγνοούσαν αναφανδόν τις βασικές αρχές, αν όχι «κόκκινες γραμμές» του SPD και των Πρασίνων σε θέματα όπως τα εργασιακά, η φορολόγηση, τα κοινωνικά επιδόματα και η περιβαλλοντολογική πολιτική
Μάλιστα, σε τηλεοπτική συνέντευξη του την Κυριακή στο ZDF ο Λίντνερ απέφυγε να απαντήσει στην ευθεία ερώτηση που δέχτηκε για το αν σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν οι προτάσεις του για την ώθηση της ανάπτυξης δεν τύχουν υποστήριξης.
Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό πως Όλαφ Σολτς και Ρόμπερτ Χάμπεκ συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης τους.
Βασικό σημείο αιχμής παραμένει, εξάλλου, το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2025, ο οποίος έχει μεν κατατεθεί, αλλά έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά όσον αφορά τα χρηματοδοτικά κενά που έχουν προκύψει. Και το κρίσιμο deadline για την οριστικοποίηση του είναι στις 14 Νοεμβρίου.
Μέσα στο κλίμα αυτό η συνάντηση της Τετάρτης μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική, πόσο μάλλον δε, που θα πραγματοποιηθεί μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της αμερικανικής κάλπης.
Πραγματικά, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον θα παίξουν από σημαντικό έως και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του Βερολίνου.
Σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, οι αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη και την ίδια την Γερμανία εκτιμάται πως θα υποχρεώσουν τους τρεις εταίρους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συσπειρωθούν και πάλι προκειμένου να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα.
“Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να καταρρεύσει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας και τις αμερικανικές εκλογές” τόνισε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μάλιστα, ο Χάμπεκ, σε μια σαφή κίνηση καλής θέλησης προς τον δημοσιονομικά… σκληρό Λίντνερ ανακοίνωσε πως οι κρατικές επιδοτήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση προόριζε για το νέο εργοστάσιο μικροτσίπ της Intel, το οποίο ακυρώθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν μαύρες τρύπες του νέου προϋπολογισμού, όπως δηλαδή ζητούσε επιτακτικά ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, αν οι τρεις εταίροι δεν καταφέρουν να παραγκωνίσουν τις διαφωνίες τους κυρίως με επίκεντρο τον νέο προϋπολογισμό και το FDP αποχωρήσει από την κυβέρνηση, υπάρχει και πάλι η πιθανότητα η κυβέρνηση Σολτς να επιβιώσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας με την τυπική ανοχή του Λίντνερ για λίγους παραπάνω μήνες, έως την ολοκλήρωση της θητείας της τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Το σενάριο αυτό βασίζεται στα απλά μαθηματικά των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το FDP δεν έχει στην ουσία λόγους να οδηγήσει γρήγορα τη Γερμανία στις κάλπες, καθώς η απήχηση του έχει καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις οι Φιλελεύθεροι κινούνται κάτω και από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο τους στην Bundestag. Όμως, ενδεχομένως ο Λίντνερ να θελήσει να αποστασιοποιηθεί πρώτος από μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά επιδοκιμασίας από το γερμανικό κοινό.
Διαβάστε ακόμη
Deutsche Bank: O χάρτης των αμερικανικών εκλογών από το 2000 και η πορεία μετοχών και ομολόγων
ΔΕΗ: Νέα θυγατρική στον τομέα των πιστοποιήσεων – Ακύρωση επαναγοράς ιδίων μετοχών
Millenials – Boomers: Ποιοι σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα