Με εντολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το τμήμα διεθνών εταιρικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά τη διαδικασία στρατηγικής συρρίκνωσης των γραφείων του σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Euronews.

Η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων (DG INPTA) σχεδιάζει να περικόψει περισσότερα από τέσσερα στα πέντε γραφεία της παγκοσμίως – μειώνοντας από περίπου 100 αντιπροσωπείες σε 18 γραφεία – σύμφωνα με έγγραφο.

«Η τρέχουσα σύνθεση δεν είναι κατάλληλη για την επίτευξη της Παγκόσμιας Πύλης και των επενδυτικών πακέτων της, καθώς και για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου που συνδέεται με την αυξανόμενη σημασία της εξωτερικής διάστασης των πολιτικών της ΕΕ και τον αντίκτυπό της στις χώρες εταίρους (Πράσινη Συμφωνία, μετανάστευση, ασφάλεια)», αναφέρεται στο έγγραφο μεταξύ των βασικών λόγων για τις αλλαγές.

Δύο πηγές δήλωσαν ότι η αλλαγή αυτή έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρωθεί η λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες και όχι στα περιφερειακά υποκαταστήματά της.

Οι περιορισμοί του προϋπολογισμού και οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές προτεραιότητες είναι οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τη ΓΔ ώστε να τεθεί περισσότερο υπό τον έλεγχο των κεντρικών γραφείων στις Βρυξέλλες, ανέφεραν οι πηγές.

«Σε ορισμένες χώρες όπου το χαρτοφυλάκιο και οι προοπτικές δεν απαιτούν ένα πλήρες τμήμα, δεν θα αναπτυχθεί προσωπικό της INPTA και οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται πιλοτικά από τον σχετικό κόμβο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της INTPA», αναφέρει το έγγραφο.

Η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων (DG INPTA)- που επί του παρόντος τελεί υπό την ηγεσία του Τσέχου Επιτρόπου Τζόζεφ Σικελα – είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των διεθνών εταιρικών σχέσεων και των αναπτυξιακών πολιτικών της ΕΕ.

Όμως, το έργο του INPTA στο εξωτερικό έχει «ουσιαστικά εξαφανιστεί» σύμφωνα με μία από τις πηγές, η οποία δήλωσε ότι υπάρχει πλέον αλλαγή εστίασης από τη συνεργασία και την τοπική ανάπτυξη, προς την προώθηση των εμπορικών σχέσεων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε χαρτοφυλάκια που είναι πιο στρατηγικά και λιγότερο κατακερματισμένα και σε βελτιστοποιημένη κατανομή πόρων σε πολλές χώρες», αναφέρει το έγγραφο.

«Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της INTPA βασίζεται στη διαδικασία αποσυγκέντρωσης πριν από 25 χρόνια, σύμφωνα με την οποία το προσωπικό της INTPA κατανέμεται σε «τμήματα συνεργασίας» εντός 100 αντιπροσωπειών σε όλο τον κόσμο, με καθένα από αυτά να είναι υπεύθυνο για όλα τα στάδια της βασικής δραστηριότητας, από τον πολιτικό διάλογο έως τις επικοινωνιακές δραστηριότητες, από τον προσδιορισμό των δράσεων μέσω του σχεδιασμού έως τις προμήθειες, τις συμβάσεις, τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση. Αυτό το μοντέλο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες για αυξημένη στρατηγική εστίαση και επιχειρησιακή ευελιξία», προστίθεται στο έγγραφο.

Η ΓΔ χειρίζεται την Παγκόσμια Πύλη της ΕΕ, μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση των έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε όλο τον κόσμο, για την οποία έχουν διατεθεί 300 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε βιώσιμα έργα για την περίοδο 2021-2027.

Οι δραστικές μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν τους παγκόσμιους κόμβους σε 18 στρατηγικούς κόμβους. Τα εν λόγω γραφεία βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική, μεταξύ άλλων σε ορισμένες αφρικανικές χώρες όπου έχει δημιουργηθεί στρατηγική παρουσία για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Για παράδειγμα, το INPTA θα διατηρήσει τα γραφεία του στην Γκάνα, τη Σενεγάλη και την Αιθιοπία, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι χώρες αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των συνηθέστερων εθνικοτήτων των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω παράτυπων οδών.

Μια άλλη δραστική αλλαγή για το τμήμα που προβάλλεται στο έγγραφο είναι ότι οι δραστηριότητές του θα τεθούν υπό τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Εξωτερικής Δράσης – European External Action Services (EEAS), των γραφείων της αντιπροσωπείας της ΕΕ υπό την ηγεσία του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ, του πρώην πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

Διαβάστε ακόμη

Ερχεται εξίσωση σε συντάξεις και παροχές

Rio Tinto – Glencore: Διαπραγματεύσεις για το μεγαλύτερο deal εξόρυξης που έχει γίνει ποτέ

Politico: Γιατί η ΕΕ εισάγει φυσικό αέριο σε ποσότητες ρεκόρ από τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα