© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της στο Euronext Amsterdam και τις πρώτες εξαγορές της η THEON International ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξής της στον δρόμο της ισχυροποίησης και επέκτασης της θέσης της στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.
«Για μία ακόμη χρονιά η πορεία της εταιρείας ήταν αξιοσημείωτη, γεγονός που επιβραβεύει τον στρατηγικό σχεδιασμό μας», λέει ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON International, Κρίστιαν Χατζημηνάς, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η Γερμανική Βουλή ενέκρινε την άσκηση του 3ου κατά σειρά δικαιώματος αγοράς από τη σύμβαση OCCAR για συστήματα νυχτερινής όρασης, παραγγέλνοντας επιπλέον αρκετές χιλιάδες δίκυαλα συστήματα.
Οι συνολικές νέες παραγγελίες για το 2024 (συμπεριλαμβανομένων αυτών από την άσκηση του 3ου κατά σειρά δικαιώματος αγοράς) ξεπερνούν ήδη τα 510 εκατ. ευρώ, αρκετά πιο πάνω από τις αναμενόμενες παραδόσεις για το έτος (που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ), οδηγώντας σε αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στο τέλος του έτους που θα φτάσει συνολικά περί τα 650 εκατ. ευρώ.
«Η επέκταση της σύμβασης του ΟCCAR, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα από το αναμενόμενο, υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία της νυχτερινής όρασης για τις στρατιωτικές δυνάμεις», συμπληρώνει ο κ. Χατζημηνάς. Η THEON έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τις παραγγελίες λυχνιών από την Exosens για το 2026 και μετά, ως μέρος της μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας ΤΗΕΟΝ-Exosens για τα έτη 2025-2027. Η λήψη νέων παραγγελιών αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος.
Σημειωτέον ότι οι μετοχές της THEON International εισήχθησαν στο Euronext του Αμστερνταμ στις 7 Φεβρουαρίου του 2024 προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για την ανάπτυξή της και την περαιτέρω επέκτασή της μέσω εξαγορών κατασκευαστών προϊόντων τα οποία βρίσκονται σε όμορες αγορές, καθώς και εταιρειών που προμηθεύουν σημαντικά απάρτια στην προμηθευτική αλυσίδα.
Ηδη η εταιρεία προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην απόκτηση του 60% του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του γερμανικού ομίλου κατασκευής εξειδικευμένων αισθητήρων ενίσχυσης φωτός για συστήματα νυχτερινής όρασης Harder Digital έναντι 34 εκατ. ευρώ. «Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της THEON επιτυγχάνοντας την ενσωμάτωση του γερμανικού ομίλου εταιρειών στην παραγωγική της διαδικασία, την καθετοποίηση της κατασκευής των προϊόντων της και τη διασφάλιση της εφοδιαστικής της αλυσίδας», λέει ο κ. Χατζημηνάς.
Σε συνέχεια της εξαγοράς αυτής, η THEON αποφάσισε τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στη Νότια Κορέα διευρύνοντας την παρουσία της στην Απω Ανατολή. «Το επόμενο βήμα της εταιρείας στην Ευρώπη στον τομέα των υποδομών είναι η δημιουργία στη Δανία ενός κέντρου συντήρησης των προϊόντων της για τους περιφερειακούς πελάτες της», συνεχίζει ο κ. Χατζημηνάς, προσθέτοντας πως «η εταιρεία παράλληλα επενδύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων βασισμένων σε πλατφόρμες (οπτο-ηλεκτρονικά αναρτώμενα επί οχημάτων, πλοίων, drones κ.λπ.)».
«Επιπλέον ποσό 10 εκατ. ευρώ επενδύθηκε πρόσφατα στην αγορά τεχνογνωσίας από εξωτερικό συνεργάτη προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη των προϊόντων αυτών, ολοκληρωμένη σειρά των οποίων θα παρουσιαστεί στις αγορές στις αρχές του 2026», λέει ο κ. Χατζημηνάς. Υπογραμμίζει δε τη στρατηγική απόφαση διαρκούς ενίσχυσης του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης με την πρόσληψη νέων μηχανικών.
«Από τα 40 άτομα προσωπικό που είχαμε πρόσφατα σε αυτό το τμήμα, σήμερα έχουμε πάνω από 60 άτομα, με στόχο να φτάσουμε τα 80 μέχρι το τέλος του 2025», λέει. Εξάλλου, για την αμυντική βιομηχανία αυτή είναι μια εποχή αρκετά ευνοϊκή. «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ακόμη και εάν, όπως όλοι ευχόμαστε, τερματιστούν σύντομα, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας είναι λιγότερο ασφαλής απ’ ό,τι θα ελπίζαμε», σχολιάζει ο κ. Χατζημηνάς.
«Το γεγονός ότι η Ευρώπη υποεπένδυε στην άμυνα τα τελευταία 30 χρόνια και η πρόσφατη εκλογική επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ συνηγορούν στη σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών τα επόμενα χρόνια.
Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αύξηση του ποσοστού επί του ΑΕΠ που θα πρέπει να δαπανούν οι χώρες του ΝΑΤΟ για την άμυνά τους από το 2% που είναι σήμερα ο στόχος της Συμμαχίας να ανέβει στο 3%. Η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί πάνω σε μια κοινή αμυντική πολιτική και παράλληλα να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στηρίζοντας τους Ευρωπαίους πρωταθλητές που θα προκύψουν μέσα από μια διαδικασία συγχωνεύσεων και χρηματοδοτώντας με σύγχρονα και ευέλικτα εργαλεία, όπως εγγυημένα αμυντικά ομόλογα», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Χατζημηνάς, που είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), εν αναμονή τεκτονικών αλλαγών στην παγκοσμιοποίηση που περιμένει, κρούει καμπανάκι καταθέτοντας δέσμη προτάσεων. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει 6 προτάσεις για την επαναβιομηχάνιση της χώρας, την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίες δεν θα επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος», λέει και εξηγεί: «Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η σύσταση επιτελείου με αρμοδιότητα τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τον συντονισμό της προσπάθειας επαναβιομηχανοποίησης της οικονομίας αξιοποιώντας τις δυνατότητες όλων των υπουργείων.
Επίσης προτείνεται, ταχύτερη απόδοση της Δικαιοσύνης, μείωση του οριακού μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που επενδύουν στην απόκτηση ή στην αναβάθμιση των ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων, εφαρμογή ενός σχήματος μειωμένης οριακής φορολόγησης των επιχειρήσεων και σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, διευκολύνοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση πραγματοποίησης νέων επενδύσεων. Τέλος, προτείνεται η μείωση του χρόνου απόσβεσης των επενδύσεων που γίνονται σε παραγωγικό εξοπλισμό, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα για την περαιτέρω πραγματοποίηση επενδύσεων».
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα