Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, ότι δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις στα δια βίου ασφαλιστήρια συμβόλαια, της τάξης του 14,6%, έστειλε από το βήμα της Βουλής το πρωί της Παρασκευής (10/1), ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β1΄Βορείου Τομέος Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένας Αποστολάκη.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε την κατάργηση του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ με τον οποίο ετησίως αυξάνονται τα συμβόλαια που αφορούν τη δια βίου ασφάλιση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποκλιμάκωση των τιμών σε όλα τα βάσικά είδη ανάγκης, τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες όπως και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Μας ενδιαφέρει ακόμη ο υγιής ανταγωνισμός, ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Θεοδωρικάκος. «Για αυτό εργαζόμαστε με σχέδιο και αυταπάρνηση, ώστε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε με ρυθμιστικά μέτρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα» προσέθεσε και επισήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ύστερα από χρόνια αρνητικός πληθωρισμός, ο μικρότερος σε όλη την Ευρώπη.
Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την προσαρμογή των εταιρειών για να μην ισχύσουν αυτές οι αυξήσεις είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι, «σε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κάνει πράξη και να επιβάλει αυτή την προσαρμογή», όπως η κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το μείζον θεμα είναι ότι πρέπει να στηριχτεί πρωτίστως το δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα υπάρχουν περί τα 900.000 πολίτες που έχουν ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και απο αυτά 255.000 συμβόλαια είναι δια βίου για υπηρεσίες υγείας που έχουν σημαντικές αυξήσεις. Το 2011 τα συμβόλαια αυτά ήταν 750.000. Αυτή η πολύ μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως ότι τα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, για να αναφέρει ότι έτσι δημιουργήθηκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ.
Τίθεται λοιπόν, ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «δεν είναι αποδεκτό κάποιος να κλείνει μια συμφωνία, να πληρώνει αρκετά χρόνια και όταν μεγαλώσει να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις». Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων.
Στόχος, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η διαφάνεια τιμολογήσεων και η προστασία των καταναλωτών
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης».
Νέος δείκτης από την ΕΛΣΤΑΤ
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοωρικάκος η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ -με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα- με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1.1.2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6% που προωθούνται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ. «Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», είπε.
Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και οι καταναλωτές. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν και να είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυξήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει προσαρμογή, συμπλήρωσε. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει (όπως στην περίπτωση των τραπεζών) ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει, χωρίς, όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.
«Από τον πρώτο μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης συζήτησα με όλες τις ενώσεις καταναλωτών και το θέμα έχει τεθεί σε επανειλημμένες συσκέψεις στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΤτΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού» εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε πως το μείζον είναι ότι να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. «Προτίθεμαι να απευθυνθώ εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσω την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε» συμπλήρωσε.
«Η κυβέρνηση μένει σταθερή στη μείωση του κόστους διαβίωσης και στη στήριξη όλων των πολιτών», τόνισε ακόμη.
Διαβάστε ακόμη:
Ακίνητα: Κρυφοί «κόφτες» ακυρώνουν τις φοροελαφρύνσεις στις ανακαινίσεις του 2024
Τραμπ: Αυτά είναι τα προεδρικά διατάγματα που αναμένεται να υπογράψει την πρώτη μέρα της θητείας του
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα