Πρεμιέρα κάνει μέσα στον μήνα, το ψηφιακό πελατολόγιο, το νέο εργαλείο της φορολογικής διοίκησης για τη διαφάνεια στις επαγγελματικές συναλλαγές.

Η εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου αρχικά θα εφαρμοστεί σε επαγγελματικούς κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας όπως τα φανοποιεία, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι χώροι στάθμευσης ενώ μέσα στο 2025 θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους όπως στα γυμναστήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα φυσικοθεραπευτήρια, στα ξενοδοχεία και στα οργανωμένα καταλύματα.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Το ψηφιακό πελατολόγιο σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα συμβάλλει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την απόκρυψη τζίρου από τους επιτήδειους.

Mέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και άμεση εικόνα για την κίνηση των πελατών ενός επαγγελματία και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα δεδομένα με τα στοιχεία για τις εισπράξεις που εμφανίζει ο φορολογούμενος στα ηλεκτρονικά βιβλία στο MyData της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση θα χτυπά συναγερμός και οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρούν σε επιτόπιο έλεγχο.

Στο ψηφιακό πελατολόγιο οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους, τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη τους, τα στοιχεία της κάθε απόδειξης. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από την πλατφόρμα myDATA να βλέπει τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

To ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά τη σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 χιλιάδες επαγγελματίες, τα οποία ήταν σε χειρόγραφη μορφή και μάλιστα ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λ.π.Mε αυτόν τον τρόπο καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη θα έπρεπε να εκδοθεί και η απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία, κίνηση που σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να διευκόλυνε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις για να κρύψουν εισοδήματα

Tι θα δηλώνουν οι εταιρείες

Οι εταιρείες θα δηλώνουν στην εφαρμογή τα εξής:

1. Ενοικίαση οχημάτων

Οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων θα δηλώνουν στην πλατφόρμα για κάθε όχημα τα εξής:

Αριθμό Κυκλοφορίας Οχήματος.
Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
Κατηγορία Οχήματος
Εργοστάσιο Οχήματος
Σκοπός Κίνησης Οχήματος (Ενοικίαση, Επισκευή, Ιδιόχρηση, Δωρεάν Υπηρεσία, Λοιπά)
Περιγραφή Σκοπού Διακίνησης
Διαφορετικός Τόπος Παραλαβής Οχήματος
Τόπος Παραλαβής Οχήματος

2. Πάρκινγκ / Πλυντήρια Οχημάτων

Για κάθε όχημα δηλώνονται τα εξής:

Αριθμός Κυκλοφορίας Οχήματος
Αριθμός Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
Κατηγορία Οχήματος
Εργοστάσιο Οχήματος

3. Συνεργεία οχημάτων

Για κάθε όχημα δηλώνονται τα εξής:

Αριθμός Κυκλοφορίας Οχήματος
Αριθμός Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
Κατηγορία Οχήματος
Εργοστάσιο Οχήματος

Διαβάστε ακόμη 

Morgan Stanley: Alpha Bank και Eurobank οι επιλογές για το 2025 (γραφήματα)

Eurobank Equities: Προτιμά τις εταιρείες ενέργειας έναντι των διυλιστηρίων – Οι νέες τιμές στόχοι (πίνακας)

Oliver Rakau (Oxford Economics): Γιατί βυθίζεται η οικονομία της Γερμανίας (pic+tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα