Με νέες συνεργασίες και συμμετοχές σε σημαντικά projects συνεχίζουν να επεκτείνουν το διεθνές εκτόπισμά τους οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής.
Οι ρυθμοί της ψηφιακής μετάβασης παραμένουν ισχυροί για την εγχώρια οικονομία (παρά τις καθυστερήσεις που ανέκυψαν σε ορισμένους μεγάλους διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα του δημοσίου), αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα αναζήτησης και αξιοποίησης νέων ευκαιριών για έσοδα και από το εξωτερικό, από βασικούς «παίκτες» του κλάδου στην Ελλάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστή η σύναψη νέας πολυετούς συμφωνίας της Profile Centevo (κορυφαίου παρόχου λογισμικού Asset & Fund Management στις Σκανδιναβικές χώρες) θυγατρικής του εισηγμένου ομίλου Profile Software, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank για την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών στην Danske Invest, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων.
Ακόμα, επιβεβαιώθηκε ρεπορτάζ του newmoney για την είσοδο της Uni Systems σε έργα πληροφορικής για το ΝΑΤΟ σε συμπόρευση μάλιστα με τον όμιλο ΟΤΕ, όπως είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά από τα τέλη Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO, ως κόμβος τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας, επέλεξε την ένωση εταιρειών Cosmote – Uni Systems, μέσω πενταετούς πλαισιακής συμφωνίας για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Υπηρεσίες οι οποίες εκτείνονται και στα πεδία της υλοποίησης, αυτοματοποίησης, διαχείρισης, και υποστήριξης συστημάτων ICT, στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, των υπολογιστικών και δικτυακών υποδομών.

Στο σερί των Ελλήνων της πληροφορικής μπορεί να προστεθεί, επίσης, η υλοποίηση λύσης (βασισμένης στα cloud προϊόντα Microsoft M365 In Tune) για τη διαχείριση και ασφάλεια των τερματικών συσκευών της SEleNe CC από την BlueStream, νέα θυγατρική της Ideal Holdings.
Υπενθυμίζεται ότι η SEleNe CC λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο συντονισμού, των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με την παροχή υπηρεσιών στους αντίστοιχους διαχειριστές, δηλαδή στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της Βουλγαρίας (ESO-EAD), της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (Terna) και της Ρουμανίας (Transelectrica).

Στις συμφωνίες του 2024 για κάθε μεγέθους projects και συνεργασίες ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό καταγράφονται, ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, η υπογραφή σύμβασης έργου για την ένωση εταιρειών Dotsoft SA – Epsilon Malta Ltd με Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της Μάλτας, το Gharb Local Council (ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής με σκοπό την εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα), η ανάληψη της υλοποίησης του aberon για την Jumbo Ρουμανίας από την Entersoft (από τα πιο σύνθετα και μεγάλα έργα WMS στη ΝΑ Ευρώπη), η υπογραφή σύμβασης μετά από διαγωνισμό από την Cosmos Business Systems AEBE (σε συνεργασία με την θυγατρική της στην Κύπρο, CBS IT Systems Cyprus LTD) με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου – CYTA για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού δικτύωσης για τη δημιουργία Data Center (DC) κ.λπ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η… αλληλουχία συμπεριλαμβάνει από κορυφαίους οργανισμούς με την εμβέλεια του ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., μέχρι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, εμπορικές αλυσίδες, τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, διεθνή ενεργειακά έργα, συνεργασίες με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ή κυβερνήσεις κ.ά.
Ο κλάδος «χτίζει» εν ολίγοις… τζίρους δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Uni Systems η οποία «γράφει» παραδοσιακά περίπου το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών της (214 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρήση) εκτός συνόρων, με 5 θυγατρικές στην Ευρώπη και την Profile Software, leader στο λογισμικό για την χρηματοοικονομικό τομέα, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.
Αρκετοί από τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής διατηρούν σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Space Hellas και Real Consulting, πλην των προαναφερόμενων, ενώ σε διαδικασία διεθνούς επέκτασης βρίσκονται η Performance Technologies, η οποία απέκτησε μετοχικό μερίδιο σε βρετανική startup, και οι «Big 3» του business software, SoftOne, Entersoft και Epsilon Net.

Ειδικότερα η Space Hellas, έχει 4 θυγατρικές σε ισάριθμες χώρες και παράλληλα σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της η εισηγμένη διατηρεί τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, μέσω των οποίων μπορεί να εξυπηρετεί πολύ μεγάλους οργανισμούς, σε περισσότερες από 150 χώρες.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι κάποιες από τις καθιερωμένες εταιρείες του κλάδου εξετάζουν νέες εξαγορές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Profile, Real Consulting), μη εξαιρουμένης της επιλογής νέων υποψήφιων θυγατρικών με έντονη εξωστρέφεια (Q&R).

Από το «βαρύ πυροβολικό» του κλάδου, η Netcompany-Intrasoft διαθέτει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων -μαμούθ αθροιστικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου το μεγαλύτερο μέρος αφορά την Ε.Ε., αλλά και για την Uni Systems περισσότερο από το μισό του δικού της «αποθέματος» των 560 εκατ. ευρώ προέρχεται από διεθνείς συμφωνίες της.

Διαβάστε ακόμη

Με λεφτά από το… σεντούκι οι 8 στις 10 αγορές ακινήτων στην Ελλάδα

Όφελος €300 εκατ. για τους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι σήμερα από το «πάγωμα» των στεγαστικών επιτοκίων

Χ.Α: Κλείνει τη μαύρη περίοδο της κρίσης και υπεραποδίδει σε σχέση με τις διεθνείς αγορές – Ποιες μετοχές απογειώθηκαν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα