Οι χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε startups Ελλήνων με διεθνή δραστηριότητα και φόντο την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης διαδέχονται η μια την άλλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται «χρυσός» μήνας για το νεοφυές οικοσύστημα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν άλλες δυο περιπτώσεις, σε μια μεγάλη λίστα, αυτές των Oriole Networks και Pantheon AI, οι οποίες κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια 22 εκατ. δολ., αντίστοιχα, και 25 εκατ. δολ.
Λίγο νωρίτερα, όπως είχε αναφέρει το newmoney, η Numa του Τάσου Ρουμελιώτη και η Resolve AI του Σπύρου Ξανθού σήκωσαν 32 εκατ. δολ. και 35 εκατ. δολ. από τις αρχές του μήνα και το «σερί» διευρύνεται. Αθροιστικά, οι 4 συγκεκριμένες εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με 114 εκατ. ευρώ σε διάστημα 3 περίπου εβδομάδων.
Ενδιάμεσα πάντως έλαβε άλλα 8 εκατ. δολ. η Retin AI Medical AG, σε μια αρκετά χαμηλότερου ύψους χρηματοδότηση, ανεβάζοντας τον πήχη στα 122 εκατ. δολ.

Oriole Networks. Δεύτερος από αριστερά ο Γιώργος Ζέρβας

Η Oriole Networks, με επενδυτές τους Plural, UCL Technology Fund, XTX Ventures, Clean Growth Fund και Dorilton Ventures και τον καθηγητή Γιώργο Ζέρβα στην ιδρυτική και ηγετική ομάδα της (Co-founder και CTO)  επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της… ίδιας της ΑΙ, μέσα από μια εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία φωτονικής, για να δημιουργήσει δίκτυα από τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης και να συνδυάσει την επεξεργαστική τους ισχύ.

Με αυτή τη νέα προσέγγιση, τα Large Language Models  (LLM) μπορούν να εκπαιδεύονται έως και 100 φορές πιο γρήγορα, ενώ καταναλώνουν ένα κλάσμα ισχύος, επιτρέποντας στους αλγόριθμους να εκτελούνται με πολύ χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο. Η τεχνολογία της μειώνει δραματικά την κατανάλωση ενέργειας στα Κέντρα Δεδομένων, που ασκεί τεράστια πίεση στα ενεργειακά δίκτυα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Εάν η ζήτηση των Data Centers τριπλασιαστεί μέχρι το 2035, όπως αναμένεται, αντίστοιχα θα αυξηθούν οι ενεργειακές ανάγκες.

Η Oriole Networks ιδρύθηκε το 2023 από το University College του Λονδίνου (UCL), με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον James Regan και αποστολή της να δώσει λύση στα προβλήματα βιωσιμότητας του τομέα. Όπως λέει ο ίδιος, μεταξύ άλλων, «βασιζόμενοι σε δεκαετίες έρευνας, ανοίγουμε το δρόμο για ταχύτερη, πιο αποτελεσματική, πιο βιώσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη».

Το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας της Τεχνητής Νοημοσύνης αναδείχθηκε από πρόσφατη έκθεση που έδειξε ότι αυτή που χρησιμοποιεί μόνο το ChatGPT αρκεί για να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη χώρα του Γιβραλτάρ επί ένα χρόνο.

Ένα ερώτημα στο ChatGPT καταναλώνει μάλιστα 25 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση Google, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ταυτόχρονα, η υπολογιστική ισχύς της ΑΙ εκτιμάται ότι διπλασιάζεται κάθε 100 ημέρες και αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο φορές τα επόμενα 5 χρόνια.

Η τεχνολογία της Oriole προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες και να αποτρέψει τη «θυσία» του… πλανήτη.

Pantheon: David Mace, Γεώργιος Κοντομηνάς, Tiger Sun

Αρχιτεκτονική και software

Άλλο ένα όνομα Έλληνα tech expert φιγουράρει στη «χρυσή» λίστα των φετινών χρηματοδοτήσεων σε startup εταιρείες, αυτό του συνιδρυτή και Director of Architecture της Pantheon AI, Γεώργιου Κοντομηνά.
H startup, που ιδρύθηκε επίσης το 2023, από εκείνον και τους David Mace, Tiger Sun, στοχεύει στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων εργασιών που παραδοσιακά επιβαρύνουν τους αρχιτέκτονες «έτσι ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στη δημιουργική εργασία υψηλότερου επιπέδου».

Η άντληση κεφαλαίων 25 εκατ. ευρώ από την Andreessen Horowitz σηματοδοτεί την έξοδό της Pantheon AI από το στάδιο του stealth mode και την τοποθέτησή της ως ενός δυναμικού «παίκτη» στο χώρο των proptech.
Η καινοτόμος τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία δημιουργεί επεξεργάσιμα τρισδιάστατα μοντέλα, αποτυπώνοντας τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ενός κτιρίου -τοίχους, στοιχεία δωματίου όπως ντουλάπια και συμμόρφωση με τους κτιριακούς κώδικες- και επιτρέπει γρήγορες επαναλήψεις ενός σχεδίου.
Όχι μόνο ενισχύει την ταχύτητα, όπως εξηγούν οι συντελεστές του πολλά υποσχόμενου project, αλλά διασφαλίζει επιπλέον ότι η διαδικασία σχεδιασμού παραμένει στιβαρή και αισθητικά ευχάριστη.

Ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης για την Pantheon AI εντοπίζεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί: αντί να πουλάει άδειες λογισμικού σε αρχιτέκτονες, παρέχει τις υπηρεσίες της (SaaS) απευθείας σε προγραμματιστές, σε ιδιοκτήτες ακινήτων και σε κατασκευαστές. Μια στρατηγική που ανατρέπει τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές πρακτικές.

Η startup «χτίζει» μια εξειδικευμένη ομάδα, προσλαμβάνοντας κορυφαίους μηχανικούς και αρχιτέκτονες από αναγνωρισμένες εταιρείες όπως η Gensler, η SOM και η KPF, με σκοπό να ενισχύσει περισσότερο τις δυνατότητές της, με όπλο της και την αρχιτεκτονική εμπειρία του κ.Κοντομηνά.
Επιδιώκει την επέκταση των συνεργασιών της σε όλο το γεωγραφικό εύρος των ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε από κτίρια γραφείων και προσθέτει τώρα στη γκάμα όλες τις κατηγορίες ακινήτων, οικιστικά, στον κλάδο της φιλοξενίας και άλλα.

RetinAI – Ikerian Co-Founders. CEO Carlos Ciller, CTO Στέφανος Αποστολόπουλος, Chief Scientific Officer Sandro De Zanet

Η τεχνολογία της Pantheon AI ενσωματώνει το εκτιμώμενο κόστος υλικών, κάτι που επιτρέπει εκτιμήσεις κόστους σε πραγματικό χρόνο σε όλη τη «διαδικασία επανάληψης» ενός σχεδιασμού, ελαχιστοποιώντας τα απροσδόκητα έξοδα.
Φιλοδοξία των ανθρώπων της, να συνδράμουν σε μια δυναμική συνεργασία αρχιτεκτόνων και «προγραμματιστών ακινήτων» σε real time, για να κάνουν όσες αλλαγές επιθυμούν live στην αρχιτεκτονική ενός χώρου.

Δέσμευσή της, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, «να μεταμορφώσει το αρχιτεκτονικό τοπίο μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης» και να «φέρει πρωτοφανή ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και δημιουργική ελευθερία στη βιομηχανία ακινήτων, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον του σχεδιασμού κτιρίων μπορεί να είναι τόσο δυναμικό όσο και οι ίδιες οι κατασκευές.».

ΑΙ στην οφθαλμολογία

Η RetinAI Medical AG από τη Βοστόνη (με έδρα της μητρικής της στην Ελβετία) η οποία εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 8 εκατ. δολ. Series B (Sanoptis, THINC Ventures/Topcon Healthcare, Inc., Zürcher Kantonalbank, Verve Ventures.) αναπτύσσει εργαλεία λογισμικού που αξιοποιούν μηχανική μάθηση/ΑΙ για τη διαχείριση και την ανάλυση δεδομένων ιατρικής απεικόνισης στην οφθαλμολογία, με συνιδρυτή και CTO τον Στέφανο Αποστολόπουλο.

Με τη νέα επένδυση υπολογίζεται ότι θα βελτιώσει την τεχνολογία AI για διαχείριση δεδομένων μεγάλης κλίμακας, θα βελτιώσει τις ροές εργασιών δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και θα ενσωματώσει τον προληπτικό έλεγχο ασθενών. Επιπλέον, θα υποστηρίξει την επέκταση της Ikerian σε νέους θεραπευτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, των αγγειακών παθήσεων και των σπάνιων ασθενειών.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η πρώτη μεγάλη έξοδος της φθινοπωρινής περιόδου – Υψηλή ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό

Μεταβιβάσεις – «εξπρές» και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων

Σοϊτσίρο Χόντα: Ο αγράμματος γιος του ποδηλατά που έγινε μεγιστάνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα