Άμεσα μέτρα για το δυσθεώρητο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και κλάδων ζητούν τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Η διασφάλιση ενός προβλέψιμου και ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για όλες τις επιχειρήσεις, αποτελεί παράγοντα επιβίωσής τους και προϋπόθεση για την ανθεκτικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, επεσήμαναν τα μέλη στο συνέδριο του ΣΕΒ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επί τάπητος τέθηκαν και οι αλλαγές που φέρνει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Τα μέλη του ΣΕΒ συζήτησαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη τα κρίσιμα αυτά θέματα και κατέθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς εστιάζοντας τόσο στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τις επιχειρήσεις, της μέσης τάσης, αλλά και για τις ενεργοβόρες, όσο και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες της πολιτείας.
Θεοδωρόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε τις ανάγκες των επιχειρήσεων τονίζοντας ότι παρά τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές νέες προκλήσεις. Μια από τις κρισιμότερες αφορά στην ενέργεια. Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό αλλά, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσιάζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και υψηλότερες τιμές. Η μεγάλη μεταβλητότητα διογκώνει το πρόβλημα, καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη και αφαιρεί τη δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων και αποτελεσματικής κοστολόγησης των προϊόντων για σύναψη συμβολαίων άνω των 6 μηνών. Υπογράμμισε τη θωράκιση των επιχειρήσεων ως επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Σκυλακάκης: Η αγορά ενέργειας επηρεάζεται από παράγοντες που η χώρα μας δεν μπορεί να ελέγξει
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως στην παρούσα συγκυρία, ευρωπαϊκή και διεθνή, είναι εξαιρετικά δύσκολη κάθε προσπάθεια προβλεψιμότητας. Αυτό συμβαίνει -όπως εξήγησε- διότι η αγορά της ενέργειας επηρεάζεται άμεσα και σημαντικά από παράγοντες που η χώρα μας δεν μπορεί να ελέγξει, καθώς αποτελούν δομικές συνιστώσες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, όπως είναι για παράδειγμα οι τιμές του φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προωθεί, συστηματικά, επενδύσεις σε δίκτυα, διασυνδέσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μπαταρίες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να στηρίζει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, αλλά και νέες υδροηλεκτρικές μονάδες. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα φανεί σταδιακά στη διάρκεια των επόμενων δύο ετών και στη συνέχεια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να επωφεληθούν από τα υφιστάμενα εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης.
Θεοδωρικάκος: Η εκλογή Τραμπ δημιουργεί νέα δεδομένα
«Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει πορεία, να ξαναγίνει ανταγωνιστική» τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Συνέδριο.
Αυτή την κρίσιμη περίοδος σε διεθνές επίπεδο, με τις διεθνείς αναταράξεις γεωπολιτικού χαρακτήρα και κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και την ταχύτερη εξάπλωση της Τεχνητής νοημοσύνης η Ευρώπη οφείλει να λειτουργήσει συντεταγμένα με ενιαία στρατηγική απέναντι στις ΗΠΑ που αποτελούν σημαντικό εταίρο της Ε.Ε., επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η αλλαγή στις ΗΠΑ, με την εκλογή Τραμπ, δημιουργεί νέα δεδομένα και επηρεάζει τις οικονομίες της Ευρώπης, σε μία περίοδο που οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Γερμανία και Γαλλία δοκιμάζονται οικονομικά.
Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει το επιχειρείν, διαμορφώνοντας ένα αντιγραφειοκρατικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και στοχεύει να μειώσει την γραφειοκρατία περιορίζοντας το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις κατά 25%. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας ενσωμάτωσε ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές και ΔΕΚΟ να καταρτίζουν εκθέσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λογοδοσία των επιχειρήσεων προς την κοινωνία και να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια, διαμορφώνοντας καλύτερη εικόνα και να προσελκύουν επενδύσεις.
Όπως τόνισε, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα απαιτήσει έκθεση βιωσιμότητας και από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
Αικατερινάρη: Η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί πυξίδα στην απρόβλεπτη νέα πραγματικότητα
Η Αντιπρόεδρος του Δ,Σ του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, τόνισε ότι η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί πυξίδα στην απρόβλεπτη νέα πραγματικότητα, ενδυναμώνει τις επιχειρήσεις, δημιουργεί μεγαλύτερη διαφάνεια, θωρακίζει τις επιχειρήσεις από διαφόρους κινδύνους, συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων και νέων ανθρώπων.
Η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ επεσήμανε ότι δεν απαιτείται υπερρύθμιση, αλλά λιγότερα διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις, οι εταιρείες χρειάζονται λιγότερες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην επισήμανση του Γερμανού καγκελάριου κ. Σολτς, ότι απαιτείται μία ρεαλιστική ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικότητας και πράσινης μετάβασης με βασικό μέλημα την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τέλος, επεσήμανε ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Λαζαράκου: Οι αλλαγές που φέρνει η εκλογή Τραμπ στα θέματα βιωσιμότητας
Για τις αλλαγές που φέρνει η εκλογή Τραμπ μπορεί να αλλάξουν τα θέματα βιωσιμότητας έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να ανοίξουμε τον διάλογο για την εταιρική διακυβέρνηση με στόχο την βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου».
Επεσήμανε επίσης τους εσωτερικούς ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες επιχειρήσεις με στόχο την ουσιαστική αφομοίωση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, την αύξηση των ανεξαρτήτων μελών στα Δ.Σ των επιχειρήσεων και την αύξηση της γυναικείας παρουσίας στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.
Σημείωσε παράλληλα ότι σύντομα θα νομοθετηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο 33% από 25% που είναι σήμερα με στόχο την περισσότερο ισόποση εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Διαβάστε ακόμη
Ericsson: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη δ’ τριμήνου – Στα $894 εκατ.
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 7,3% το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το γ’ τρίμηνο του 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα