Από τη μία επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για το τι φέρνει η Προεδρία Τραμπ στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης και η απειλή ενός πιθανού εμπορικού πολέμου, από την άλλη αισιόδοξοι ότι ο παράγοντας Τραμπ θα αναγκάσει τελικά την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ξεκολλήσει απ’ το διαφαινόμενο τέλμα.

Εκπρόσωποι του επιχειρείν με άμεση σχέση με την αμερικανική αγορά, που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για το ετήσιο γκαλά του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με επίτιμους προσκεκλημένους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και Πρόεδρο του ιδρύματος Jacques Delors κ. Ενρίκο Λέτα, καταθέτουν στο newmoney τις εκτιμήσεις τους για τη νέα εποχή που φαίνεται να ξεκινά στις ελληνοαμερικανικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Κι αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να ανατραπεί», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Μπακατσέλος.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναγνωρίζει, ‘άγνωστος Χ’ για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι ο αντίκτυπος αυτής της νέας εποχής στις ευρωπαϊκές αγορές. «Για να είμαι ειλικρινής περισσότερο με ανησυχεί η οικονομική αστάθεια και η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία και οι πιθανές επιπλοκές εκεί από μία εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, παρά οι ίδιες οι ΗΠΑ με τη διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής», σημειώνει.

Ο προκάτοχος του κ. Μπακατσέλου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, του οποίου μάλιστα η θητεία είχε συμπέσει με την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, κ. Σίμος Αναστασόπουλος συμβαδίζει με την άποψη που εξέφρασαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Λέτα ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα είναι ευκαιρία αφύπνισης της ίδιας της Ευρώπης. Την ίδια ώρα εκτιμά πως πλήγμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν θα υπάρξει.

«Στην θητεία μου είχαμε κάνει αρκετή δουλειά τότε και βοηθήσαμε και εμείς ώστε να εξαιρεθούν κάποια ελληνικά προϊόντα απ’ τους δασμούς που είχε επιβάλει τότε ο Πρόεδρος Τραμπ. Και επίσης από τότε χρόνο το χρόνο έχει χτιστεί μία διμερής σχέση αρκετά στενή που δεν νομίζω ότι θα ανατραπεί. Το Επιμελητήριο μπορεί να παίξει και τώρα έναν ρόλο σε αυτό», σημειώνει. Πάντως δική του εκτίμηση είναι πως οι όποιοι δασμοί επιβληθούν απ’ την διακυβέρνηση Τραμπ θα αναθεωρηθούν έπειτα από ένα διάστημα δύο ετών «καθώς θα διαπιστώσουν πως παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, θα γυρίσει τελικά μπούμερανγκ στην αμερικανική οικονομία».

Στάση αναμονής τηρούν και οι εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος – θυγατρική του Ομίλου Phlip Morris – κ. Γιώργος Μαργώνης και η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas κα Γιάννα Ανδρονοπούλου.

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν κάποια σαφή συμπεράσματα. Ο Ομιλος μας αξιολογεί την κατάσταση με ψυχραιμία», σημειώνει ο κ. Μαργώνης.

«Ενα ζήτημα είναι οι ίδιοι οι δασμοί που λέει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει στην Ευρώπη και τους άλλους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ, ένα άλλο όμως είναι και η ταχύτητα με την οποία θα τους επιβάλει. Χθες φάνηκε ότι δεν βιάζεται. Οπως και να έχει, όλοι αξιολογούμε και πορευόμαστε με βάση τους κανόνες της αγοράς», σημειώνει απ’ την πλευρά της η κα Ανδρονοπούλου.

Λίγο πιο ανήσυχη εμφανίζεται η Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη, επικεφαλής της εταιρείας Ακρίτας. «Σαφώς υπάρχει ανησυχία σε όλους! Ωστόσο υπάρχουν και χαραμάδες που διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες ότι δεν θα πάμε σε έναν ανοικτό εμπορικό πόλεμο.

Εχω την αίσθηση ότι θα αναγκαστεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να προσαρμοστεί στα δεδομένα. Από την άλλη όμως ανοίγει και μία ατζέντα που δεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει αμέτοχη. Ξαφνικά ανακοίνωσε χθες ότι ‘δεν υπάρχει κλιματική κρίση’ και ‘δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτό’, και εμείς καθόμαστε στην Ευρώπη και σηκώνουμε το βαρύ κόστος της ενεργειακής μετάβασης, των εκπομπών ρύπων κοκ. Το Green Deal της Ευρώπης, όπως έχει σχεδιαστεί, είναι ανεφάρμοστο. Η Βιομηχανία «πεθαίνει». Γι αυτό νομίζω ότι η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα γίνει η αιτία να ανασκουμπωθεί η Ευρώπη είναι σωστή».

Αισιόδοξοι πάντως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς είναι και οι Big4 εν μέσω των προκλήσεων στο διεθνές περιβάλλον. «Γενικά είμαστε αισιόδοξοι. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω με κάπως πιο χαμηλούς ρυθμούς», λέει ο Πρόεδρος της ΕΥ κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.

«Η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής σαφώς προκαλεί αβεβαιότητα αλλά θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν έχει να χάσει και πολλά άμεσα. Είναι κάτι που είχε αναδείξει μία ειδική μελέτη που είχαμε κάνει για το θέμα. Η άμεση έκθεση του ελληνικού ΑΕΠ στην αμερικανική αγορά δεν πλησιάζει καν το 1%. Περισσότερα έχουν να χάσουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και δεν μιλώ μόνο για ‘παραδοσιακές δυνάμεις’ αλλά και χώρες όπως πχ η Σλοβακία όπου παράγονται ευρωπαϊκά αυτοκίνητα τα οποία εξάγονται. Από την άλλη όμως ίσως τελικά “ξυπνήσει” και η Ευρώπη. Κι αν γίνει αυτό τότε τα μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους θα είναι μεγαλύτερα», σημειώνει.

Αισιόδοξη στάση τηρεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος. Η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνεται και όπως λέει η ελληνική αγορά και η ελληνική οικονομία έχουν ακόμα ανοδική πορεία. «Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών καλά κρατεί, και αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για το γενικότερο θετικό κλίμα, παρά τις συζητήσεις και τα σενάρια. Η δραστηριότητα M&A πάντα αποτελεί την πρώτη ένδειξη για μία πιθανή αλλαγή του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος».

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για κατάρτιση και απασχόληση με 100% επιδότηση έως €13.416

Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής στην Ευρώπη με…αέρα Τραμπ (γράφημα)

Τι ισχύει για την ελευθερία έκφρασης των εργαζομένων – Η κρίση του δικαστηρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα