© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στα μέτρα θωράκισης της Αττικής από τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στην ευρύτερη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταναλωτών, Πολιτείας και ρυθμιστικής αρχής προσβλέπει η ΕΥΔΑΠ.
«Σε καιρούς μεγάλων ανατροπών, όπως είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Εκείνο όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε με γρήγορο και δραστικό τρόπο το πρόβλημα και να μην το μεταφέρουμε στο μέλλον», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης. Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες της εταιρείας επικεντρώνονται στους εξής τομείς:
Άμεσες ενέργειες για τη λειψυδρία
Κατά τη διοίκηση, η παγκόσμια κλιματική κρίση δεν αποτελεί ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο η εταιρεία οφείλει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο να καλύψει τις επιπτώσεις της, τουλάχιστον όσον αφορά την Αττική. Στο πλαίσιο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία που έχει την υποχρέωση προμήθειας αδιύλιστου νερού, έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο άμεσης αλλά και μεσοπρόθεσμης εφαρμογής. Ανεξάρτητα από τις μετεωρολογικές συνθήκες θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης στην Αττική και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να γίνει το ίδιο και σε όποια περιοχή αναλάβει να υποστηρίξει η επιχείρηση άμεσα η έμμεσα με τη σχετική παροχή υπηρεσιών.
Το βέλτιστο ανθρώπινο δυναμικό
Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η συμβολή των εργαζομένων, καθώς η ΕΥΔΑΠ διαθέτει επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υψηλού επιπέδου. Γι’ αυτό, όπως τονίζει ο κ. Σαχίνης, μπόρεσε να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι νέες προκλήσεις, όμως, έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Οι επιπλέον αρμοδιότητες απαιτούν την κατάλληλη στελέχωση όχι μόνο σε αριθμό ατόμων, αλλά και σε ταχύτητα πρόσληψης. Χρειάζονται νέες δεξιότητες και γνώσεις που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση πρωτόγνωρων συνθηκών, αλλά και εξωστρέφεια για να επιτευχθεί η διάχυση βέλτιστων πρακτικών, κάτι που ήδη γίνεται σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας με διαφάνεια, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους.
Ανταποδοτικότητα σε κάθε βήμα
«Μέσα στη δίνη της αστάθειας δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από την τήρηση ορθών κανόνων σε όλους τους τομείς», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας και συνεχίζει: «Εκείνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουμε τους ορθούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης σε κάθε πλευρά της λειτουργίας της εταιρείας προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων και των μετόχων. Να σεβαστούμε την ανταποδοτικότητα στην προσφορά υπηρεσιών και επενδύσεων. Σημαντικό βήμα για την εταιρεία αποτελεί επίσης το ρυθμιστικό πλαίσιο, δηλαδή οι κανόνες που ορίζει η Πολιτεία αλλά και ο ρυθμιστής. Η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής για τον κύκλο του νερού ήταν αναγκαία και σημαντική εξέλιξη όταν για την Αττική και μόνο απαιτούνται περίπου 3 δισ. ευρώ επενδύσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε καθετί που γίνεται να είναι ανταποδοτικό, αλλά και να διατηρηθούν τα τιμολόγια όσο πιο χαμηλά γίνεται».
«Δίνουμε αυτές τις λύσεις στις προκλήσεις φροντίζοντας να έχουμε ένα από τα καλύτερα νερά του κόσμου, σε όλη την περίμετρο του κύκλου του νερού, για όλους τους κατοίκους της Αττικής», τονίζει ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ.
Οι προκλήσεις δεν ισχύουν μόνο για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και για άλλες περίπου 400 εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ τους, αν όχι οι συγχωνεύσεις σε πολύ λιγότερες εταιρείες, θα επιτρέψει τον απαραίτητο σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, θα κάνει δυνατή τη χρηματοδότησή τους και θα επιτρέψει στον ρυθμιστή να επιβλέψει την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου βελτιώνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς όφελος των καταναλωτών. Κι εμείς θα είμαστε δίπλα τους για να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο».
Η σωστή λειτουργία του κύκλου του νερού, η παροχή αδιάλειπτων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με έναν βιώσιμο τρόπο, αναδεικνύεται πλέον σε βασικό παράγοντα της ποιότητας ζωής και της στρατηγικής της ΕΥΔΑΠ.
«Δεν είναι απλώς αυτονόητες λειτουργίες όπως παλαιότερα. Απαιτούν την ενεργό και συνεχή προσήλωση όλων στην ασφάλεια, στον σχεδιασμό, στην ποιότητα, στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα», σημειώνει ο κ. Σαχίνης.
Διαβάστε ακόμη
5 αρχιτεκτονικά γραφεία παρουσιάζουν κορυφαίους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα
Μισθοί: Ποιοι περιμένουν αύξηση αποδοχών το 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα