«Όταν η Εύη Αγγελοπούλου νοίκιαζε το διαμέρισμά της στο Γκάζι πριν από έξι χρόνια, πλήρωνε 420 ευρώ ενοίκιο. Από τότε ο εκμισθωτής της ανέβασε το νοίκι τρεις φορές. Σήμερα της ζητάει 780 ευρώ για ένα διαμέρισμα 54 τ.μ. Η 35χρονη δασκάλα, που βγάζει μεικτά 1.480 ευρώ τον μήνα, δεν έχει να δώσει τόσα λεφτά – και γι’ αυτό θα επιστρέψει στο παιδικό δωμάτιο του πατρικού της», γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σε ρεπορτάζ του για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και για τις τιμές των ενοικίων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν «πολλές Ελληνίδες και Έλληνες», συνεχίζει ο δημοσιογράφος. «Άνθρωποι που έχουν περάσει τα 30 συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους, επειδή δεν μπορούν να βρουν κανένα οικονομικά προσιτό διαμέρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι τιμές των κατοικιών στην Αττική έχουν ανέβει κατά 88% από το 2017 – και κατά 69% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα – με τις τιμές των ενοικίων να ακολουθούν.
Το ελληνικό μεσιτικό portal “Spitogatos” αναφέρει πως από το 2019 τα ενοίκια έχουν ανέβει στη χώρα κατά 35%. Σε περιοχές της Αθήνας η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει ή και ξεπερνάει τα 20 ευρώ, ενώ και σε εργατικά προάστια, όπως το Πέραμα, ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. έχει ενοίκιο γύρω στα 600 ευρώ».
Σε πλήρη αντιδιαστολή ενοίκια και μισθοί
Την ίδια στιγμή «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στα 830 ευρώ μεικτά και ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός εργαζομένου είναι στα 1.325 ευρώ», συνεχίζει το RND. Και κάπως έτσι, όπως επισημαίνουν και τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, «οι άνθρωποι στην Ελλάδα αναγκάζονται να καταβάλλουν το 35,2% του εισοδήματός τους για τη στέγασή τους, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ – ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τοποθετείται στο 19,7%, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό στη Γερμανία φτάνει στο 25% και στην Αυστρία στο 20%».
Μέσα στα τελευταία χρόνια ήταν πολλοί οι παράγοντες που επιδείνωσαν την κατάσταση και εκτόξευσαν τα ενοίκια έτι περαιτέρω – όπως μεταξύ άλλων η περιορισ
μένη οικοδόμηση νέων ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και οι πολλές συμβάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης: «στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι προσφέρθηκαν σε πλατφόρμες όπως η Airbnb 232.841 ακίνητα ως τουριστικά καταλύματα», επισημαίνει ο Γκερντ Χέλερ. Εξίσου μεγάλο ζήτημα αποτελούν ταυτοχρόνως και τα χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν άδεια, ιδίως στον χώρο της πρωτεύουσας.
Όλα αυτά ασκούν σημαντική πίεση στην κυβέρνηση, «καθώς η στεγαστική κρίση έχει τεράστιες επιπτώσεις και στο δημογραφικό. Πολλά νέα ζευγάρια διστάζουν να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια, επειδή δεν βρίσκουν ένα διαμέρισμα που να μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στον ρυθμό γεννήσεων της χώρας, που ήδη από τη δεκαετία του 1980 ακολουθεί πτωτική τάση. Το 2023 καταγράφηκαν στη χώρα 128.100 θάνατοι και μόλις 71.500 γεννήσεις. Από το 2011 έως σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί από τα 11,1 στα 10,4 εκατομμύρια.
Διαβάστε περισσότερα στην DW