Η επιφάνεια με βλάστηση που καταστράφηκε από πυρκαγιές στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 79% το 2024, φτάνοντας τα 308 εκατομμύρια στρέμματα, μια έκταση μεγαλύτερη από όλη την Ιταλία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της πλατφόρμας MapBiomas. Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη καταστροφή σε έκταση βλάστησης στη χώρα από το 2019.
Η περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, με περίπου 179 εκατομμύρια στρέμματα να καίγονται, δηλαδή το 58% της συνολικής καμένης έκτασης. Σύμφωνα με την Άνε Αλενκάχ, συντονίστρια του MapBiomas, το 2024 χαρακτηρίστηκε ως μια “ασυνήθιστη και ανησυχητική” χρονιά, με πάνω από 140.000 εστίες φωτιάς, αριθμός αυξημένος κατά 42% σε σχέση με το 2023.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στην αύξηση των πυρκαγιών, καθώς η ξηρότητα της βλάστησης ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις πυρκαγιές είναι ανθρωπογενείς. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πυρκαγιές στα δάση, καθώς αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή. Το 2024, κάηκαν 85 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, σε σύγκριση με 22 εκατομμύρια το 2023. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμαζονίας, κάηκαν περισσότερα δάση από βοσκοτόπια, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς τα καμένα δάση παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε νέες πυρκαγιές.
Τα ευρήματα αυτά προκαλούν ανησυχία στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς η πόλη Μπελέμ, στην περιοχή του Αμαζονίου, θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP30 για το κλίμα τον Νοέμβριο του 2024. Η πολιτεία Παρά, της οποίας η Μπελέμ είναι η πρωτεύουσα, υπήρξε η πιο πληγείσα από τις πυρκαγιές, με 73 εκατομμύρια στρέμματα καμένης βλάστησης, σχεδόν το 25% της συνολικής καμένης έκτασης στη χώρα.
Παρά τη μείωση της αποψίλωσης των δασών κατά 30% το 2023, η Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τις πυρκαγιές, οι οποίες συχνά προκαλούνται από ενέργειες όπως η εκκαθάριση εδαφών για γεωργικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες ή η παράνομη κατάληψη γαιών. Η Άνε Αλενκάχ επισήμανε την επείγουσα ανάγκη δράσης για την περιορισμένη αυτής της καταστροφής, η οποία εντείνεται από ακραίες κλιματικές συνθήκες, αλλά παραμένει ανθρωπογενής.
Η Βραζιλία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στη σύνοδο COP30, καθώς θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει πρόοδο στις διεθνείς κλιματικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από αυτή για δεύτερη φορά υπό την ηγεσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι να περιορίσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, με φιλοδοξία να μην ξεπεράσει τον 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Διαβάστε ακόμη
UBS: Γιατί ο Τραμπ θα επιβάλει σίγουρα δασμούς στην Ευρωζώνη
Τουρκική λίρα: Θα συνεχίσει να δυναμώνει σύμφωνα με τον Σιμσέκ – Η «συνταγή» για τον αποπληθωρισμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα