ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα «τοξικά αρσενικά» θα μας απαλλάξουν από ασθένειες

Όταν το αρσενικό ζευγαρώνει μεταδίδει μια τοξίνη που σκοτώνει το θηλυκό με αποτέλεσμα να μη μπορεί να φέρει στη ζωή απογόνους

Ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη μεταδίδοντας ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια, ζουν και αναπτύσσονται ταχύτατα και σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο πλάσμα στον κόσμο. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν δεσμευτεί να παρέχουν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία για την καταπολέμηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα ενοχλητικά κι επικίνδυνα κουνούπια.

Στο μεταξύ, ερευνητικές ομάδες επιχειρούν από την πλευρά τους να καταλήξουν σε μεθόδους και τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών. Ανάμεσα στις προσπάθειες ο έλεγχος των πληθυσμών τους, μέσω τεχνολογίας γενετικής παρέμβασης, χωρίς τους κινδύνους άλλων τεχνικών όπως η γονιδιωματική καθοδήγηση που μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς επιπτώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του τμήματος Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Μακουάρι στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications μία από τις νέες τεχνολογίες γενετικού βιοελέγχου των κουνουπιών θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα των κουνουπιών, χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι η καινοτόμα μέθοδος της «Toxic Male Technique» (TMT), θα μπορούσε να μειώσει τα τσιμπήματα κατά 40-60%.

Πώς λειτουργεί;

Η τεχνική Toxic Male συνίσταται στη γενετική τροποποίηση αρσενικών κουνουπιών ώστε να παράγουν τοξικές πρωτεΐνες στο σπέρμα τους. Αυτές οι πρωτεΐνες, οι οποίες προέρχονται από τις τοξίνες της αράχνης και της θαλάσσιας ανεμώνης, μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των θηλυκών όταν ζευγαρώνουν. Συνοπτικά, όταν το αρσενικό ζευγαρώνει με το θηλυκό μεταφέρει τις πρωτεΐνες αυτές και το δηλητηριάζει. Το θηλυκό με αυτόν τον τρόπο δε μπορεί να γεννήσει αυγά, να τσιμπήσει και χάνει τη ζωή του σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι με αυτή τη μέθοδο το τροποποιημένο γονίδιο δε μεταφέρεται στην επόμενη γενιά, επομένως σταδιακά θα εξαφανιστεί φυσιολογικά, σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί ώστε το γονίδιο να μεταφέρεται αυτόνομα, απειλώντας ακόμα και είδη που δε συνδέονται με τις προσπάθειες ελέγχου, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Ανθεκτικά στα εντομοκτόνα

Τα εντομοκτόνα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας, μεταξύ άλλων, κατά των κουνουπιών, σημειώνουν οι ερευνητές. Ωστόσο, η υπερβολική εξάρτηση από αυτά έχει οδηγήσει στην ευρεία εμφάνιση ανθεκτικότητας και παράλληλα επιδρούν αρνητικά σε είδη και οικοσυστήματα που δεν αποτελούν στόχο.

Η εμφάνιση ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα, λοιπόν, έχει αυξήσει την ανάγκη για εναλλακτικά εργαλεία διαχείρισης των παρασίτων.

«Πολυάριθμες προσεγγίσεις γενετικού βιοελέγχου, οι οποίες περιλαμβάνουν την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για τον έλεγχο των πληθυσμών των παρασίτων, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης για την παροχή εξαιρετικά στοχευμένου ελέγχου των παρασίτων. Ωστόσο, όλες οι σημερινές τεχνολογίες γενετικού βιοελέγχου που βασίζονται στο ζευγάρωμα λειτουργούν με την απελευθέρωση τροποποιημένων αρσενικών οργανισμών, οι οποίοι διαστρεβλώνουν τις αναλογίες φύλου ή μειώνουν τη βιωσιμότητα των απογόνων στις επόμενες γενιές, γεγονός που αφήνει τα θηλυκά που έχουν ζευγαρώσει να συνεχίσουν να προκαλούν βλάβες (π.χ. να μεταδίδουν ασθένειες)», αναφέρει η μελέτη.

Με αυτόν τον τρόπο τα θηλυκά, μπορεί να μην παράγουν απογόνους ή μόνο αρσενικούς (που δεν τσιμπάνε), αλλά εξακολουθούν να τρέφονται με αίμα και να μεταδίδουν ασθένειες, μέχρι να πεθάνουν φυσικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι πληθυσμοί των θηλυκών που τσιμπάνε μειώνονται μόνο με την επόμενη γενιά. Προς το παρόν, λοιπόν, όλες οι τεχνικές απαιτούν τουλάχιστον μια γενιά για να επιδράσουν στον πληθυσμό-στόχο.

Εντούτοις, σύμφωνα με την τεχνική τους μειώνεται η διάρκεια ζωής των θηλυκών όπως αποδείχθηκε σε δοκιμές στο είδος δροσόφιλα ή μύγα φρούτων (Drosophila melanogaster). Αναλυτικότερα, η τεχνική των «τοξικών αρσενικών» μείωσε τη μέση διάρκεια ζωής των θηλυκών κατά 37-64%, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιδημίες και οι περιβαλλοντικές συνέπειες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα πρόβλεψης για να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στα κουνούπια τίγρης (Aedes aegypti), διαπιστώνοντας πιθανή μείωση των τσιμπημάτων κατά 40-60% ποσοστά υψηλότερα από αυτά που επιτυγχάνονται από άλλες μεθόδους.

Διαβάστε ακόμα 

Θεοδωρικάκος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τέλος ο δείκτης του ΙΟΒΕ, από 1/1/2026 νέος από την ΕΛΣΤΑΤ

Το selloff στα βρετανικά ομόλογα φέρνει στο χείλος του γκρεμού το σχέδιο της υπουργού Οικονομικών (γράφημα)

Από τη θάλασσα στο τραπέζι: Τα μικροπλαστικά σερβίρονται στο πιάτο μας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

string(0) ""