Τα σκουπίδια και δη τα πλαστικά που εντοπίζονται στις ακτές της Σιγκαπούρης είναι συνηθισμένο φαινόμενο ιδίως κατά την περίοδο των μουσώνων το διάστημα Νοέμβριο-Μάρτιο. Ισχυροί άνεμοι πνέουν από τα βόρεια, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος σκουπιδιών να παρασύρεται και να καταλήγει στις παραλίες της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (NEA) το 97% των απορριμμάτων που βρέθηκαν προέρχονται από πλοία ή έχουν «ταξιδέψει» μέσω ρευμάτων από άλλες χώρες και μόλις για το 3% εξ αυτών η πηγή ήταν η εσωτερικές υδάτινες οδοί.
Σε κάθε περίπτωση, τα σκουπίδια αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν και να απορριφθούν καταλλήλως ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε ομάδα 27 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίου της Σιγκαπούρης (SUTD), καθώς χάρη στη δημιουργικότητα και τεχνογνωσία τους κατασκευάστηκε το Sand-E, ένα ρομποτάκι που είναι ικανό να συγκεντρώσει σκουπίδια από την παραλία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Strait Times οι φοιτητές ήθελαν να ενισχύσουν το έργο των συνεργείων καθαρισμού που επωμίζονται το βάρος της καθαριότητας των ακτών και για αυτόν τον λόγο σχεδίασαν ένα μηχάνημα, το οποίο καταφέρνει να εντοπίζει απορρίμματα παρά το ανισόπεδο και ασταθές έδαφος των παράκτιων περιοχών.
Χάρη στην ειδική κατασκευή του μπορεί να κινηθεί στις αμμώδεις επιφάνειες δίχως να χάσει την ισορροπία του, ενώ ανιχνεύει πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες από ροφήματα, με το μεγαλύτερο αντικείμενο που μπορεί να «ψαρέψει» να είναι στο μέγεθος παπουτσιού.
Αναλυτικότερα, το Sand-E σκουπίζει την επιφάνεια της άμμου με μια περιστρεφόμενη βούρτσα, με τα απορρίμματα να μετακινούνται χάρη σε έναν ιμάντα στο εσωτερικό του ρομπότ. Παράλληλα, απομακρύνεται η άμμος που μεταφέρεται παράλληλα με τα σκουπίδια και πέφτει πάλι στην παραλία φιλτραρισμένη αφού περνάει μέσα από ειδικό πλέγμα.
Προς το παρόν, το ρομπότ βρίσκεται στο στάδιο του πρωτοτύπου και λειτουργεί με τηλεχειριστήριο, αλλά μετά την πρώτη επιτυχή παρουσίασή του πριν λίγες ημέρες σε παραλία της Σιγκαπούρης παρουσία του υπουργού Αειφορίας και το Περιβάλλοντος, Μπέι Γιαμ Κενγκ, στόχος είναι η αυτοματοποίησή του με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και η παραγωγή του ώστε να αναγνωρίζει τα σκουπίδια και να τα συγκεντρώνει αυτόματα.
«Σύντομα, με προηγμένη όραση και αλληλεπίδραση με τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και τα drones μπορούν ακόμη και να επικοινωνούν και να συντονιστούν μαζί μας για να δώσουν προτεραιότητα στον καθαρισμό, για παράδειγμα, αν εντοπίσουν πολλούς γεμάτους κάδους απορριμμάτων που έχουν ανατραπεί από τους δυνατούς ανέμους», δήλωσε ο καθηγητής Φουν Κοκ Κουάνγκ και επικεφαλής του τμήματος του πανεπιστημίου αρμόδιο για τις αυτόνομες πλατφόρμες ρομποτικής και την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως είπε ο καθηγητής, η ομάδα του αναζητά διαρκώς καινοτομίες που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην καθημερινότητα, όπως στην περίπτωση καθαριότητας μίας παραλίας. Μπορεί οι κοινότητες στη Σιγκαπούρη να είναι ιδιαίτερα δραστήριες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο όπως τόνισε ο Φουν «η διαφορά είναι ότι το μικρό μας χωριό δεν αποτελείται μόνο από καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές, αλλά και από έξυπνα ρομπότ!».
Εξάλλου, εξήγησε, ότι το SUTD ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που εστίασε στον Σχεδιασμό Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με τη σειρά του ένας εκ των φοιτητών που εργάστηκαν για το ρομπότ δήλωσε ενθουσιασμένος καθώς η προσπάθεια αυτή «δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ιδέες μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνικές δυνατότητες του Sand-E. Το Sand-E ήταν ένα έργο που έγινε με πάθος, πάνω στο οποίο η ομάδα δούλεψε βασίστηκε σε ένα παλαιότερο σχέδιο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το πώς εξελίχθηκε».
Διαβάστε ακόμη
Ψηφιακό Πελατολόγιο: Υποχρεωτικό από τον Φεβρουάριο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Ευάγγελος Τσάνταλης (Οινοποιητική): Η άνοδος και το τέλος μίας ιστορικής εταιρείας (pics)
ΔΕΗ: Γενναία έκπτωση κατά 40% στα τιμολόγια για το Φεβρουάριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα