Η μάχη είναι σχεδόν πάντα η ίδια όταν τα παιδιά βρίσκονται μπροστά στην οθόνη. «Παιδιά τώρα κλείνουμε το τάμπλετ», λες και εκείνα απαντούν: «Λίγο ακόμα μαμά να τελειώσει το επεισόδιο των Paw Patrol». Ενώ εκείνα παρακολουθούν απορροφημένα τις περιπέτειες του Τσέις, του Ραμπλ και του Ράιντερ που σκαρφίζονται ευφάνταστους τρόπους για να σώσουν την κοτούλα Τσικαλέτα, τον καπετάνιο Τούρμπο, τον ξάδερφό του Φρανσουά και όλους τους υπόλοιπους ήρωες της επιτυχημένης σειράς κινουμένων σχεδίων με φανατικούς θαυμαστούς σε όλο τον κόσμο, εσύ μέσα σου μετράς αντίστροφα. Όταν ακούς τη χαρακτηριστική μουσική των τίτλων τέλους κι ετοιμάζεσαι να κλείσεις το τάμπλετ, σε κοιτούν με «κουταβίσια» μάτια και σε παρακαλούν για ένα ακόμα. Λένε ότι πρέπει να επιλέγεις τις μάχες σου, ωστόσο, η θέση σου για τη χρήση των οθονών είναι ξεκάθαρη: Όσο λιγότερη η έκθεση τόσο καλύτερο.
Άλλωστε, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει καθόλου χρόνο για παιδιά κάτω των 18 μηνών, όχι περισσότερη από μία ώρα για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, αν και πλέον έχει αναθεωρήσει την οδηγία προτείνοντας ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη με τη παρουσία αλλά και τη συμμετοχή ενός ενήλικα, ώστε η παρακολούθηση ενός προγράμματος να έχει οφέλη για την ανάπτυξή του.
Στις ΗΠΑ παιδιά και έφηβοι περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε κινητά, τάμπλετ, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, τηλεοράσεις και υπολογιστές, με μέσο όρο τις 4-6 ώρες την ημέρα για παιδιά 8-12 ετών, ενώ οι έφηβοι μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 9 ώρες.
Επιστήμονες έχουν συνδέσει την υπερβολική έκθεση με προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχικής υγείας, σοβαρή κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή ύπνου. Επιπλέον, πολλοί είναι οι έφηβοι που αναπτύσσουν το λεγόμενο FOMO, «Fear Of Missing Out», το φόβο δηλαδή ότι μπορεί να χάσουν σημαντικές πληροφορίες αν δε συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπάρχει λύση στην υπερέκθεση;
Απαραίτητο κρίνεται οι γονείς να θέσουν σαφή όρια για την υγιή χρήση των συσκευών, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ίδιους. Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που χρησιμοποιούν τις οθόνες συχνά δίνοντας το λάθος παράδειγμα στα παιδιά τους. Εξάλλου, ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία από την καταπόνηση των ματιών και τον πόνο στον αυχένα, μέχρι την κοινωνική απομόνωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλό μας. Επομένως, περιορισμός της οθόνης για όλους.
Επιπλέον, τα χόμπι όπως η μουσική, ο χορός, η τέχνη, οι χειροτεχνίες μπορούν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά και να τα κάνουν πιο ευτυχισμένα και ικανοποιημένα με όσα καταπιάνονται.
Νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και του Πανεπιστημίου του Κάνσας και δημοσιεύθηκε στο Health & Place υποστηρίζει ότι η λύση βρίσκεται κοντά και, μάλιστα, λίγα μέτρα από την πόρτα του σπιτιού μας. Αρκεί η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, είτε πρόκειται για τον κήπο, είτε για πάρκο, είτε για την εξοχή.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες 4.598 παιδιών στις ΗΠΑ, την πρόσβαση που είχαν σε χώρους πρασίνου στη γειτονιά τους, καθώς και τη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα που αποσκοπούν στη μείωση των φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων κι επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στο γιατί ορισμένα προγράμματα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από άλλα.
Διαπίστωσαν ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές ίση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και στις περιπτώσεις ισπανόφωνου και μαύρου πληθυσμού δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε υπαίθριους χώρους ή περιοχές με πράσινο.
Η άνιση κατανομή στέκεται εμπόδιο στα παιδιά καθώς δε μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται επιπτώσεις την υγεία τους.
Αναλυτικότερα, οι ειδικοί κατέληξαν ότι σε περιοχές με περισσότερο πράσινο καταγράφηκε μικρότερη έκθεση στις οθόνες, ενώ με λιγότερο παρατηρήθηκε πολύωρη χρήση συσκευών.
«Οι χώροι πρασίνου της γειτονιάς μπορεί να τραβήξουν τα παιδιά έξω από το σπίτι και να τους δώσουν έναν εναλλακτικό χώρο για να ασχοληθούν με δραστηριότητες», εξήγησε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Ίαν-Μάρσαλ Λανγκ.
Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες συχνά χάνουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως το υπαίθριο παιχνίδι και η σωματική άσκηση, απαραίτητοι παράγοντες για τη σωματική, συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη.
«Η εθνική έρευνα δείχνει φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στη διαθεσιμότητα χώρων πρασίνου. Αυτές οι άδικες διαφορές στην πρόσβαση στους χώρους πρασίνου μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα κοινοτικά προγράμματα και οι πολιτικές έχουν μικρότερο αποτέλεσμα στη μείωση του χρόνου οθόνης στις διαφορετικές φυλετικές ομάδες», πρόσθεσε ο Λανγκ.
Οι ειδικοί, κρίνουν αναγκαίες τις πρωτοβουλίες για αυξημένη πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους για όλα τα παιδιά.
Διαβάστε ακόμη
«Πρεμιέρα» σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις – Προσδοκίες των εμπόρων για τζίρο άνω των 6 δισ.
Η κακοκαιρία στην Ευρώπη φέρνει αύξηση προκρατήσεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Έκρηξη πιστωτικής επέκτασης προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες (διαγράμματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα