Οι απειλές για την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών και οικοσυστημάτων πληθαίνουν. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από την αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων, την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα, τις εντατικές αγροτικές καλλιέργειες και τη μόλυνση που προκαλούν επιβλαβή λιπάσματα και βαρέα μέταλλα.

Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση World Wide Fund (WWF) τα τελευταία 50 χρόνια οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας έχουν μειωθεί κατά 73% παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με αφανισμό, ίσως και μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Σε μία προσπάθεια να διασώσουν ό,τι απομένει, το 2022 εκπρόσωποι 200 κρατών και κυβερνήσεων είχαν συνυπογράψει στο Μόντρεαλ του Καναδά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μία ιστορική συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η σύνοδος είχε γίνει γνωστή ως «COP 15 για τη βιοποικιλότητα».

Αυτές τις ημέρες, επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμο και ΜΚΟ συναντώνται εκ νέου στο Κάλι της Κολομβίας, για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η υλοποίηση της συμφωνίας, εστιάζοντας παράλληλα σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση των προτεινόμενων λύσεων και δράσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle