Ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης  βρισκόμαστε σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. «Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και της γενικής συνέλευση του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για «κοινές ανησυχίες Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος. «Μέσα από επίλυση κυπριακού θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στο να είμαστε πυλώνες ασφάλειας στην περιοχή» πρόσθεσε.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, καλωσήρθες για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα. Επομένως θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοικτών ζητημάτων σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή την συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε τα εξής: «Αγαπητέ Κυριάκο να σε ευχαριστήσω για τη συνάντηση. Είναι πάντα ιδιαίτερα χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα, ειδικότερα χθες το βράδυ για να παραστώ σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μια μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό, αν θέλεις, των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Ευχαριστώ και πάλι».

Σε ένα γενικότερο κλίμα προβληματισμού πραγματοποιείται η συνάντηση των δυο αξιωματούχων που καθιστά επιφυλακτική την ελληνική πλευρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάζει στις ράγες της υλοποίησης το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μέρες μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας. Για την Ελλάδα βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το έργο είναι αφενός να επιτευχθεί συμφωνία στις ρυθμιστικές εκκρεμότητες κάτι που η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θέτει υπό αμφισβήτηση αλλά και να προχωρήσει η Κύπρος στην καταβολή των 100 εκατομμυρίων ώστε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Εξάλλου, όπως έλεγαν χθες αρμόδιες πηγές στο newmoney, η Κύπρος συνεχίσει να αμφισβητεί το έργο την ώρα που η ελληνική πλευρά το στηρίζει έχοντας επενδύσει 160 εκατομμύρια ευρώ και δείχνει να υπαναχωρεί ακόμα και σε «κλειδωμένες» συμφωνίες όπως η ανάκτηση του κόστους. Η κυπριακή πλευρά όπως έλεγαν ανατρέπει ακόμα κι αυτά που θεωρούνταν δεδομένα ως κοινώς αποδεκτά καθώς στο κείμενο που απεστάλη μετά το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρεται ότι η ανάκτηση του κόστους θα είναι έως €125 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, γεγονός που για την Ελλάδα δημιουργεί νέες ρωγμές στην συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη

ΟΣΕ: Στην εκκίνηση οι 5 διαγωνισμοί για την ανάταξη του ελληνικού σιδηροδρόμου ύψους 460 εκατ. ευρώ

Το κράτος χρωστά 3,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και δεν πληρώνει

Noval Property: Τα 4 project που θα «τρέξουν» έως και το 2025 – Επενδύσεις άνω των €110 εκατ. (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα