Ο βιότοπος της αρκτικής τούνδρας καταλαμβάνει τα βορειότερα εδάφη της Γης, καλύπτοντας μια έκταση 5,1 εκατομμυρίων τ.χλμ. που περιβάλλει τον Αρκτικό Ωκεανό και οριοθετείται στα νότια από τον βιότοπο των βόρειων δασών, αναφέρει έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Σύμφωνα με τη μελέτη το οικοσύστημα της αρκτικής τούνδρας βιώνει σημαντικές αλλαγές, καθώς η βλάστηση και το στρώμα μόνιμου πάγου (πέρμαφροστ) επηρεάζονται έντονα από την άνοδο της θερμοκρασίας και την συρρίκνωση της παγοκάλυψης.

Αναφερόμενοι στο λεγόμενο «πρασίνισμα» της Αρκτικής, οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο της απογύμνωσης της περιοχής από πάγο στην κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα η βλάστηση να αναπτύσσεται σταδιακά ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ανάμεσα στις επιπτώσεις που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την περιβαλλοντική κρίση, οι ειδικοί εντοπίζουν και την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα.

Έτσι, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν η περιοχή απορροφούσε εκπομπές και ρύπους, τώρα εκτιμάται ότι εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο μπορεί να δεσμεύσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NOAA (@noaa)

Ως αποτέλεσμα η τούνδρα της Αρκτικής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή στον πλανήτη, μετά τον Αμαζόνιο, που χάνει αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Πέρα από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές βρίσκονται πίσω από το υψηλό ποσοστό εκπομπών, καθώς εκτιμάται πως απελευθερώθηκαν κατά μέσο όρο 207 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως από το 2003, επιταχύνοντας την υποβάθμιση του μόνιμου πάγου και αυξάνοντας τις εκπομπές διοξειδίου και μεθανίου.

Η άνοδος της επιφανειακής θερμοκρασίας προκαλεί τη θέρμανση και την απόψυξη του μόνιμου πάγου, από όπου ο άνθρακας που προκύπτει μπορεί να αποσυντεθεί από μικρόβια και να διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Αυτές οι αλλαγές αλλοιώνουν την ταυτότητα της Αρκτικής, μετατρέποντάς την σε πηγή αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται πως η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι η περασμένη ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά για την περιοχή από το 1900.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν τώρα ότι η τούνδρα της Αρκτικής, η οποία βιώνει άνοδο της θερμοκρασίας και αύξηση των δασικών πυρκαγιών, εκπέμπει περισσότερο άνθρακα από ό,τι αποθηκεύει, γεγονός που θα εντείνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ρικ Σπίνραντ της NOAA. Όπως είπε, αυτή είναι μία ένδειξη που αποκαλύπτει πως η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα δεν μειώνεται.

«Πολλές από τις ζωτικές ενδείξεις της Αρκτικής που παρακολουθούμε φτάνουν ή αγγίζουν τα υψηλά ή τα χαμηλά ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο», είπε με τη σειρά του ο Τζέραλντ Φροστ, από το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών της Αλάσκας και εκ των συντακτών της έκθεσης για την Αρκτική.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες – κτηνοτρόφοι: Αποφάσισαν κινητοποιήσεις – Στους δρόμους τα τρακτέρ από τα μέσα Ιανουαρίου

Λειψυδρία: Μεταφορά νερού με τάνκερ και αφαλατώσεις για έκτακτες συνθήκες στην Αττική μελετά η ΕΥΔΑΠ

Ιωάννινα-Κακαβιά: Μπαίνουν οι υπογραφές και ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα