Μερίδιο από την μεγάλη πίτα των έργων υποδομής της Θεσσαλίας συνολικού ύψους 1,3 δισ σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες τοπικού βεληνεκούς προτείνει στην κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Παρουσιάζοντας χθες στην Αθήνα το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και εν μέσω ενός ντιμπέιτ μεταξύ μεγάλων και μικρών τεχνικών εταιρειών για τις μεγάλες εργολαβίες του κάμπου, ο κ. Κουρέτας, πρότεινε ένα τμήμα των έργων αποκατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου να δοθεί σε τοπικούς εργολάβους. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε λόγο για έργα ύψους 100 έως 150 εκατομμυρίων,  τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από μικρές τοπικές εταιρείες που διψούν για νέο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας πρέπει να υλοποιηθούν από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κομμάτι της πίτας θα μπορούσε να δοθεί στην τοπική κοινωνία προκειμένου να ενισχυθούν οι θέσεις απασχόλησης και η τοπική οικονομία.

Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Θεσσαλίας έχουν άλλωστε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς αν και μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις προχώρησαν οι διαδικασίες από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την εκχώρηση του τεχνικού αντικειμένου στους τέσσερις κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, METKA) βρίσκονται μπλοκαρισμένες οι διαδικασίες ανάθεσης λόγω προσφυγής των τεχνικών εταιρειών 6ης τάξης.

Ο κ. Κουρέτας σχολιάζοντας χθες τις τριβές που έχουν προκαλέσει τα τεχνικά έργα της Θεσσαλίας θεώρησε δικαιολογημένη την ένσταση των μικρότερων εταιρειών, επισημαίνοντας την ανάγκη της διαχείρισης του ζητήματος από την πλευρά του υπουργείου υποδομών και μεταφορών.

Αντιπλημμυρική προστασία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 800 εκ. με τα οποία θα προστατευτεί η Θεσσαλία και για τα οποία η Περιφέρεια προχωρεί έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για οριοθετήσεις ρεμάτων, καθαρισμούς, αποκαταστάσεις. Όπως αναφέρθηκε χθες με την υλοποίηση των πρώτων έργων, ύψους 75,7 εκατ. ευρώ, το σύστημα έχει δείξει αντοχή στα 300 mm βροχής, όταν στον Daniel είχαν πέσει 700-750 mm.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, σήμερα το μόνο σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο της Θεσσαλίας, είναι η λίμνη Πλαστήρα, η οποία χωράει 450 εκατ. κ.μ. νερού.

Τα νέα φράγματα σε Ενιπέα, Πύλη, Μουζάκι, Αγιονέρι, Νεοχωρίτη και η Διώρυγα Γυρτώνης-Κάρλας, που θα κατασκευαστούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα έχουν όλα μαζί αντίστοιχη χωρητικότητα με στόχο τόσο την προστασία όσο και την αρδευτική χρήση.

Από τον Σεπτέμβριο βρίσκονται σε εξέλιξη καθαρισμοί και αποκαταστάσεις, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Αυτοί αφορούν τμήματα των ποταμών Ενιπέα, Φαρσαλίτη και Πηνειού που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2025. Τα υπόλοιπα έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν ως το καλοκαίρι. Όπως αναφέρθηκε χθες από το εν εξελίξει masterplan για τον Πηνειό, θα δημοπρατηθούν μέσω ΕΣΠΑ έργα στις αρχές του 2026 με ορίζοντα ολοκλήρωσης έναν χρόνο μετά.

Για την ορεινή υδρονομία, η πρόσκληση που βγήκε το καλοκαίρι του 2024 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά έργα ύψους περίπου  200 εκατ. ευρώ. Αναμένεται άμεσα ο μελετητής, ώστε να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο και να τελειώσουν σε ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ύψους  600 εκατ. ευρώ, θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια. Αυτή την περίοδο επικαιροποιούνται οι μελέτες που προβλέπεται να παραδοθούν το καλοκαίρι από την ολλανδική HVA, μέσω σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τραπεζών, ύψους 7 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών για 100 και πλέον χρόνια.

Αποζημιώσεις

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ο Περιφερειάρχης έδωσε χθες τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των αιτούντων, έχει ήδη λάβει τις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 43.447 αιτήσεις, εκ των οποίων οι αιτήσεις με διαπιστωμένες ζημιές ανέρχονται σε 28.830. Εξ αυτών, οι ​ 19.365 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση.

Στο επίκεντρο της συνέντευξη βρέθηκε το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΣΥΠΠ), το οποίο δημιουργήθηκε στο κτήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Το ΚΕΣΥΠΠ λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, το ΚΕΣΥΠΠ αξιοποιεί ένα υπερσύγχρονο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Δεδομένων (GIS), το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων και φυσικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο περιλαμβάνει 50 μετεωρολογικούς σταθμούς σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 7 σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, 14 σημεία μέτρησης της στάθμης των ποταμών και πάνω από 70 κάμερες σε ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας. Μέσω αυτής της υποδομής επιτυγχάνεται η έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών για επικίνδυνα φαινόμενα.

Τονίστηκε ακόμη η σημασία της συμμετοχής των εθελοντών στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Η Περιφέρεια έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών με εθελοντικές ομάδες, αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες, ενισχύοντας τις δυνατότητες άμεσης κινητοποίησης σε περιπτώσεις πυρκαγιών και άλλων έκτακτων αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ φέτος καταγράφηκαν περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, καμία δεν διήρκεσε περισσότερο από 1,5 ώρα (πλην μιας), γεγονός που οφείλεται στον καλύτερο συντονισμό και τη συνέργεια που έχει επιτευχθεί με την Πυροσβεστική Διοίκηση από τότε που ολοκληρώθηκε το σχέδιο μετεγκατάστασής της στο κτήριο της Περιφέρειας. ​

Διαβάστε ακόμη 

Ρεύμα: Αποσύρονται τα μπλε τιμολόγια – Οι αλλαγές από σήμερα Παρασκευή 17/1

Βλάσσης Γεωργάτος: Το χρυσωρυχείο που βρήκε στα αεροδρόμια και οι νέες κινήσεις της VG Holding (pics)

Πλειστηριασμός: Το αρχοντικό της Εκάλης και το θρίλερ με το σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα