Μπρόκολο με τυρί στο φούρνο, στιρ-φράι, με ζυμαρικά, με σκόρδο και παρμεζάνα, ομελέτα, ή κουνουπίδι με σάλτσα τυριού, «μπριζόλες» κουνουπιδιού, με σάλτσα κάρυ… πολλές είναι οι αγαπημένες συνταγές που απολαμβάνουν συχνά οι Βρετανοί με κύριο συστατικό το κουνουπίδι ή το μπρόκολο. Τα δύο αυτά ζαρζαβατικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε τέτοιο βαθμό που το 2017 το μπρόκολο ανακηρύχθηκε το αγαπημένο λαχανικό της χώρας, αφήνοντας πίσω του το καλαμπόκι και τη ντομάτα.

Παρότι για πολλά χρόνια συνοδευόταν από αρνητικά σχόλια, κυρίως εξαιτίας της κακοσμίας που προκαλείται από το μαγείρεμά του, η φήμη του ως «υπερτροφή» και οι αντικαρκινικές ιδιότητές του έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν το κλίμα και να το στέψουν νικητή.

Δεν είναι τυχαίο, ότι παρά το υψηλό κόστος του σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ – από 2,34 έως 3,91 λίρες ανά κιλό – που αποδίδεται σε προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού όπως ακραία καιρικά φαινόμενα και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, εξακολουθεί να κυριαρχεί στη διατροφή των Βρετανών. Εξάλλου, η ευελιξία του και τα οφέλη του στον οργανισμό αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να ενθαρρύνουν τη συχνή κατανάλωσή του. Βέβαια, η αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με τις παραπάνω δυσκολίες οδηγεί σε ελλείψεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις σφοδρές βροχοπτώσεις επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΜΕΤ) η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει το ερχόμενο διάστημα και παρότι τα κύματα ψύχους θα παραμείνουν, θα γίνουν λιγότερο συχνά και λιγότερο έντονα. Επιπλέον, όπως προβλέπεται οι χειμερινοί μήνες θα είναι περισσότερο υγροί, εξαιτίας των θερμότερων θερμοκρασιών για την εποχή, συνέπεια της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Μπορεί από τη μία το θερμότερο κλίμα να ενισχύει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα προϊόντα, όπως μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανίδες και γογγύλια, να αναπτυχθούν πολύ γρηγορότερα από το φυσιολογικό και να δείχνουν έτοιμα πριν την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή τους.

Η γεωπόνος Χάνα Κροφτ, μιλώντας στον Guardian εξήγησε ότι καταγράφηκαν ελλείψεις στη συγκομιδή κουνουπιδιού εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των περασμένων μηνών, οι οποίες οδήγησαν σε ποιοτικά προβλήματα και καθυστέρηση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων φύτευσης.

Από την άλλη, ο Γκάι Μπάρτερ, κηπουρός της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών δήλωσε έκπληκτος για την πρώιμη ωρίμανση των κουνουπιδιών, προσθέτοντας ότι για παράδειγμα στο Σάρεϊ η συγκομιδή επισπεύστηκε κατά έξι μήνες. Όπως είπε, φυτεύτηκαν τη συνηθισμένη εποχή, αλλά αναπτύχθηκαν πολύ τους υγρούς μήνες Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ήπιου φθινοπώρου.

Προβλήματα και στην Ιταλία

Ανάλογες δυσκολίες, όμως, αντιμετωπίζουν αγρότες και στη γειτονική Ιταλία, καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica έχουν επηρεαστεί οι καλλιέργειες πορτοκαλιών, αγκινάρας, ραντίτσιο, αλλά και ακτινιδίου και αχλαδιών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των περασμένων μηνών προκάλεσαν προβλήματα στη συγκομιδή του ραντίτσιο στην περιοχή του Τρεβίζο, ενώ η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στη Σικελία που οδήγησε τις αρμόδιες αρχές να εξαγγείλουν μέτρα για τη κατανάλωση νερού από τους πολίτες, είχε ως συνέπεια την ανάπτυξη πορτοκαλιών μικρότερου μεγέθους.

Ο Λορέντζο Μπατζάνα, οικονομικός διευθυντής της Coldiretti της πιο σημαντικής αγροτικής οργάνωσης της Ιταλίας, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ότι τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές μεταβολές έχουν επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών.

Ανάμεσα σε αυτά τα ακτινίδια και τα αχλάδια, η παραγωγή των οποίων έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες. Το ζήτημα που προκύπτει, επισημαίνει ο Μπατζάνα, είναι ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις μεταβλητές που πάντα επηρέαζαν τη γεωργική παραγωγή, η οποία «δεν είναι ένα εργοστάσιο αλλά ένα σύστημα σε συνεχή διάλογο με το κλίμα».

Υπάρχει λύση;

Ο Κλάουντιο Καντίνι του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) μιλώντας στην εφημερίδα εξήγησε ότι η επιστήμη επιχειρεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες με διάφορες μεθόδους. Από τη μία τα αμπέλια «μετακομίζουν» πιο ορεινά, από την άλλη ερευνάται η δημιουργία πιο ανθεκτικών ποικιλιών. Ανάμεσα στις εναλλακτικές αρχίζει να κυριαρχεί η ιδέα της γενετικής, καθώς υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο DNA των οργανισμών, αφού επιλεγούν τα γονίδια που ευνοούν την αντίσταση στην κλιματική μεταβλητότητα. Ο Καντίνι τόνισε ότι το μέλλον εξαρτάται από αυτό και προσθέτει ότι με την ερευνητική του ομάδα μελετούν, μεταξύ άλλων, τα ελαιόδεντρα. Όπως είπε, ήδη έχουν ερευνηθεί περισσότερες από 800 ποικιλίες, εκ των οποίων μόνο 20 έχουν δείξει στοιχεία ότι υποφέρουν από κλιματικό στρες σε περιόδους ξηρασίας. Αυτό, επομένως, που καλούνται οι ειδικοί είναι να κατανοήσουν τι είναι το διαφορετικό στο DNA τους.

Διαβάστε ακόμη

BRICS εναντίον Τραμπ: Η επόμενη μάχη για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία

Ταξιδιωτικές εισπράξεις: Ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ στο 11μηνο – Αύξηση 4,9%

Οι Γερμανοί κάνουν «cancel» στην Tesla λόγω Μασκ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα