Στην άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος Απόλλων με καθυστέρηση περίπου ενός έτους αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Την εντατικοποίηση του προγράμματος επιβεβαίωσε η χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος από την υφυπουργό κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά και του Διαχειριστή του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ). Η κ. Σδούκου ζήτηση να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε το πρόγραμμα να τρέξει από την νέα χρονιά για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες καταναλωτών και οργανισμών ανά Περιφέρεια με πόρους 100 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με βάση το σχεδιασμό στις αρχές του έτους θα προκηρυχθεί από την ΡΑΑΕΥ ο διαγωνισμός για τα έργα ΑΠΕ που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά και θα καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ο πρώτος διαγωνισμός για παραγωγή ηλιακής ενέργειας με μπαταρίες, αναμένεται να βγει στον αέρα το αργότερο έξι εβδομάδες μετά την υπουργική απόφαση και θα αφορά 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά στα οποία θα κατανεμηθεί συνολική ισχύς πράσινης ενέργειας 400 ΜW. Στόχος είναι μέχρι την Άνοιξη να έχουν υποβληθεί οι προσφορές από τους παραγωγούς ενέργειας και να επιλεγούν τα έργα που θα επιτρέψουν την λειτουργία του προγράμματος.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η κ. Σδούκου το Απόλλων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τα φτωχά νοικοκυριά και θα βασιστεί στο μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος το ΥΠΕΝ θα προμηθευτεί κεντρικά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαγωνισμών στους οποίους θα προσέλθουν παραγωγοί ενέργειας και θα την παραχωρήσει στους καταναλωτές μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων που θα συγκροτήσουν και με τις οποίες θα συμψηφίσουν την ενέργεια αυτή με δικές τους καταναλώσεις.
Πρόκειται για μία σημαντική όπως έχει τονίσει ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.
Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επωφελούνται 332 δήμοι και 13 περιφέρειες της χώρας, 126 δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης που λειτουργούν με 9.500 παροχές ηλεκτρισμού, οι 10 Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και οι 316 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγύων Βελτιώσεων που λειτουργούν πάνω από 3.500 παροχές ηλεκτρισμού καθώς επίσης και οι 137.000 δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ΚΟΤ Α. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα καλυφθεί από νέα έργα ΑΠΕ κατανάλωση ενέργειας που σε ετήσια βάση υπερβαίνει την 1,5 Τεραβατώρα ήτοι 3% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας για το οποίο δαπανώνται 225 εκατομμύρια ευρώ στην λιανική με βάση μια τιμή χρέωσης 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α για τους οποίους ο συμψηφισμός θα γίνει μέσω ενεργειακής κοινότητας που θα συστήσει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), δηλαδή η αναπτυξιακή εταιρεία που έχουν συστήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι προκηρύξεις ανά περιφέρεια με τους νέους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ με μπαταρία, τα οποία θα παράγουν ενέργεια που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ωφελούμενων οργανισμών της κάθε Περιφέρειας.
Διαβάστε ακόμη
Blue chips: Το ισχυρό 9μηνο και η παρακαταθήκη για το σύνολο του 2024
Έρχεται η αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε κλειστά ακίνητα
Σταϊκούρας: Μεταβατική διοίκηση και ενιαίος φορέας Σιδηροδρόμου ως το τέλος του 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα