Ένα βασικό σκέλος των ΑΠΕ «επόμενης γενιάς», φέρουν ελληνική «υπογραφή». Πρόκειται για τα εύκαμπτα ή τυπωμένα φωτοβολταικά 3ης γενιάς που ήδη κατακτούν την Ευρώπη και όχι μόνο.

Αυτό αναδεικνύεται τούτες τις μέρες στο 14ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για την Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (14th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry (ICEFPE24 www.icefpe.com) που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Για τη σημασία των πράσινων ψηφιακών εργοστασίων για ολόκληρη την Ευρώπη και για τον τομέα της Πράσινης Ενέργειας μίλησε στην κεντρική του ομιλία χθες Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της εταιρείας ΟΕΤ και ιδρυτής του Εργαστηρίου LTFN Στέργιος Λογοθετίδης.

Το 14ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για την Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (14th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry (ICEFPE24 www.icefpe.com) αναδεικνύει τις καινοτόμες τεχνολογίες των οργανικών ηλεκτρονικών και την ενσωμάτωσή τους όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Βιομηχανία. Κι αυτό αφορά τόσο την παραγωγή φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, όσο και την παραγωγή OLED, αισθητήρων, βιοαισθητήρων και διάφορες συσκευές που δίνουν λύση στην Ενέργεια, τον Φωτισμό κ.α.

Οι τεχνολογίες αυτές ειδικά τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς χρησιμοποιούνται ως αγροβολταϊκά και εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, τροφής αλλά και καλλιεργήσιμης γης, ενώ είναι ανακυκλώσιμα συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.

«Στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιείται από τις 4 έως και τις 6 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza παρουσιάζονται εφαρμογές της Πράσινης Βιομηχανίας. Πρόκειται για σειρά εφαρμογών που ξεπερνούν τα 1000 δισ. ευρώ και επεκτείνονται στην Πράσινη Ενέργεια, τα Ενεργειακά Αυτόνομα Συστήματα, τα Αγροβολταϊκά, τις Κυψέλες Καυσίμου και το Πράσινο Υδρογόνο, τον Φωτισμό, την Ηλεκτρονική, τις Επικοινωνίες, την Αυτοκινητοβιομηχανία & τα Ηλεκτρικά Οχήματα, Κτίρια, τις Έξυπνες Πόλεις, την Έξυπνη Συσκευασία και Ασφάλεια, την Υγεία, τις Φορέσιμες Τεχνολογίες (Wearables), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) κ.ά και συμβάλλουν στην Πράσινη Ψηφιακή με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα Βιομηχανία και Κυκλική Οικονομία, αλλά και την Βιωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του ομιλία στη διάρκεια της πρώτης ημέρας εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΤ και Ιδρυτής του Εργαστηρίου LTFN Στέργιος Λογοθετίδης.

Σύμπραξη έρευνας και αγοράς

Την έναρξη των εργασιών από την πλευρά της Κυβέρνησης έκανε ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων ο κ Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών που αποτελεί έναν άριστο συνδυασμό διάχυσης της έρευνας και συνεργασίας της με την αγορά εργασίας

Σ’ αυτές τις εξαιρετικές προοπτικές που δημιουργεί το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τη μετεξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Τομέα Οργανικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Αργύρης Λασκαράκης. Ο κ Λασκαράκης τόνισε ότι το Κέντρο αναμένεται να δημιουργήσει μεταξύ άλλων νέες θέσεις εργασίας φέρνοντας στην Ελλάδα νέους εξειδικευμένους επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες και εργαστήρια του εξωτερικού όπως ο Γιώργος Χατζηϊωάννου που είναι υπεύθυνος του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ αλλά και ο Γιώργος Μαλλιαράς από αντίστοιχο Εργαστήριο του Καίμπριτζ.

Το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ σε ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Το Flex2Energy project δημιουργεί για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Thomas Kolbusch Αντιπρόεδρος της Γερμανικής εταιρείας COATEMA.
Το υπό κατασκευή εργοστάσιο μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα παράγει 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών στις αρχές του 2026. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Πρόεδρος της ΟΕΤ «πρέπει να δώσουμε συνολικές λύσεις στις προκλήσεις της σημερινής εποχής»

ΟΕΤ: Πρόσβασιμη και βιώσιμη ενέργεια

Την εταιρεία Organic Electronic Technologies leader του Flex2Energy project παρουσίασε στη διάρκεια του Συνεδρίου ο Διευθυντής Τεχνολογίας της εταιρείας Ευάγγελος Μεκερίδης. Μεταξύ άλλων ο κ Μεκερίδης τόνισε ότι η εταιρεία , αξιοποιεί μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατή την παραγωγή φωτοβολταϊκών υλικών, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε διαφανείς επιφάνειες, όπως παράθυρα και προσόψεις κτιρίων, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αισθητική αναβάθμιση. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν στα θερμοκήπια μεσογειακού τύπου εξαιτίας του χαμηλού τους βάρους, αποφεύγοντας την ανάγκη χρήση  βαρέως τύπου μεταλλικών στηριγμάτων για την εγκατάσταση τους, καθώς μπορούν να ενσωματωθούν απευθείας στον ελαφρύ αλουμινένιο σκελετό του θερμοκηπίου. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα, η σκίαση, αύξηση της καρποφορίας και η εξοικονόμηση νερού στην περίπτωση των Αγροβολταϊκών στα θερμοκήπια, η ευελιξία στην εγκατάσταση και η φιλικότητα προς το περιβάλλον, με το χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα των οργανικών υλικών. Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ενέργεια προσβάσιμη και βιώσιμη, τόσο στις αγροτικές εφαρμογές όσο και σε αστικές δομές όπου η αισθητική είναι εξίσου σημαντική με την αποδοτικότητα. Τα ημιδιάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά μας επιτρέπουν να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, ενσωματώνοντας τα φωτοβολταϊκά με εύκολο και οικονομικό τρόπο και συμβάλλοντας στην δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων εφαρμογών.

Λύσεις ενεργειακής αυτονομίας για τα νησιά

«H εταιρεία ΟΕΤ έχει αναπτύξει σειρά πρωτοποριακών εφαρμογών των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς τα οποία μπορούν να δώσουν λύσεις ενέργειας σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο. Αυτά τα ημιδιαφανή, εύκαμπτα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγαστρα, στάσεις λεωφορείων, ακόμη σε σπίτια οχήματα και πλοία. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με μονάδες αφαλάτωσης αλλά και σύγχρονα θερμοκήπια, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Μανώλης Μαργαρίτης Business Transformation OET, συμπληρώνοντας ότι η Organic Electronic Technologies έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία στα ελληνικά μικρά νησιά συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Από την πλευρά του Δήμου της Αθήνας το Συνέδριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος της DAEM S.A Ευάγγελος Μαρινάκης. O κ Μαρινάκης εκπροσωπώντας το Δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή υιοθετεί και ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες , ενώ εξετάζεται ένα ενδεχόμενο σχέδιο δράσης με τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Αυτό είναι το οικόπεδο του Α. Βγενόπουλου που βγαίνει σε εκούσιο πλειστηριασμό (pics)

Υποδομές: Γιατί κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου Σταϊκούρα, Σκέρτσο, Χαρδαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Aυτές είναι οι αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα