Σε ένα από τα σημαντικότερα Κέντρα Αριστείας της χώρας εξελίσσεται το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μάϊου 2023.

«Το εμβληματικό έργο έχει στόχο να εξελίξει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) σε ένα αυτόνομο, ανεξάρτητο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη. Ένα Κέντρο Αριστείας που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τόσο στη βασική, εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία, όσο και στους ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς των Πράσινων Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής & Βιοηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Ιδρυτής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, Συντονιστής του COPE-Nano ομ. Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο δρ Λογοθετίδης είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (Λεπτών Υμενίων, Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας) στο ΑΠΘ, που δημιουργήθηκε το 1991, καθώς και του Hellenic Organic and Printed Electronic Association (HOPE-A) που απαρτίζεται από 40 εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα. Παράλληλα, είναι επικεφαλής της Organic Electronic Technologies η οποία έχει καταστεί σήμερα πρωτοπόρος στην τεχνολογία των οργανικών (τυπωμένων) φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πλαίσια σε πλήθος εφαρμογών, από γυάλινα κτίρια έως θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες, αυτοκίνητα, φορητά ηλεκτρονικά είδη, έξυπνες συσκευασίες κ.ά.

Το Έργο COPE-Nano που ξεκίνησε την 1η Μάϊου 2023, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά 50% στα πλαίσια του HORIZON Europe -WIDERA-2022-ACCESS-01 – Δημιουργία Σύγχρονων Κέντρων Αριστείας (ΚΑ) στην ΕΕ, και κατά 50% από την Ελληνική Κυβέρνηση – ΓΓΕΚ (με complementary funding), με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Σστιγμιότυπο από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του COPE-Nano, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Κώστα Τσιάρα και του Υπουργού Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Οζντεμίρ, τον Σεπτέμβριο του 2024

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική έρευνα και καινοτομία είναι το γεγονός ότι το Κέντρο Αριστείας ξεχώρισε και διακρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα σε πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κοινοπραξιών, ενώ αποτελεί την πρώτη πρόταση που χρηματοδοτεί η ΕΕ για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας στην Ελλάδα και την πρώτη πρόταση στην Ευρώπη στην θεματική περιοχή των Οργανικών Ηλεκτρονικών & Νανοτεχνολογιών.

Έτσι, όπως αναφέρεται σχετικά, το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano αποτελεί έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας και καθιστά την Ελλάδα, παγκόσμιο κόμβο Αριστείας & Επιχειρηματικότητας στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

Οι στόχοι και τα οφέλη

Οι κύριοι στόχοι και τα οφέλη του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano περιλαμβάνουν:

– Ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας της Ελλάδας
– Δημιουργία μίας νέας γενιάς επιστημόνων, επαγγελματιών και νεοφυών εταιρειών,
– Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας,
– Επιστροφή του εξειδικευμένου και επιστημονικού δυναμικού που ζει στο εξωτερικό.

Το Έργο συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ, με συμμετέχοντες δυο φορείς Διεθνούς Αριστείας, το University of Cambridge, UK και το University of Bordeaux, France.

Παράλληλα, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία και αξιοποίηση των υποδομών και αποτελεσμάτων του πάνω από 30 Διεθνείς Ακαδημαϊκοί, Ερευνητικοί και Βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano διευρύνει συνεχώς το δίκτυο συνεργασιών του. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης, Προέδρου του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. (Thessinnovationzone):

«Το Κέντρο Αριστείας συγκεντρώνει τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή αποτρέποντας το φαινόμενο του brain drain και διασφαλίζοντας ότι οι ταλαντούχοι επιστήμονες θα παραμένουν στην Ελλάδα. Προάγει την διεπιστημονική συνεργασία με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που συνδυάζουν τεχνολογίες από διάφορους τομείς. Η αναγνωρισιμότητα του Κέντρου συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προωθώντας την περιοχή ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας».

Αύριο, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η επίσημη Πρώτη Συνάντηση Review Meeting του Ευρωπαϊκού Έργου «Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics &Nanotechnologies (COPE-Nano)». Στο πλαίσιο της Συνάντησης στον ίδιο χώρο θα τελεστεί Official Ceremony και θα παρατεθεί δείπνο.