Ηγέτες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν τις συνομιλίες στην COP29 στο Μπακού με τους διαπραγματευτές να συμφωνούν ότι απαιτείται σημαντική χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο, σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει αυτή την οικονομική ευθύνη. Σύμφωνα με το euronews.com Και οι αριθμοί για αυτόν τον νέο στόχο χρηματοδότησης του κλίματος είναι τεράστιοι.
Η αντιμετώπιση των εντεινόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα κόστος που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των φτωχότερων χωρών, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες και εκθέσεις.
Ο νέος στόχος χρηματοδότησης πρόκειται να αντικαταστήσει τον ετήσιο στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (95 δισ. ευρώ) που θεσπίστηκε το 2009, ο οποίος επιτεύχθηκε μετά βίας το 2022, με καθυστέρηση δύο ετών.
Σύμφωνα με έκθεση της Πρωτοβουλίας για την Πολιτική για το Κλίμα, η παγκόσμια χρηματοδότηση για το κλίμα πλησίασε τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) ετησίως κατά μέσο όρο το 2021/2022, έναντι 653 δισ. δολαρίων (619 δισ. ευρώ) το 2019/2020.
Άλλοι οργανισμοίανεβάζουντον αριθμό που απαιτείται σε 1 τρισ. δολάρια (948 δισ. ευρώ) ετησίως.
Ορισμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων λένε ότι το ποσό της απαιτούμενης χρηματοδότησης για το κλίμα αναμένεται να ανέλθει σε 9 τρισ. δολάρια (8,5 τρισ. ευρώ) έως το 2030.
Για να καλύψουν αυτές τις τεράστιες χρηματικές ανάγκες, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως διερευνούν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων πλούτου, των εισφορών στη ναυτιλία και της αντιμετώπισης του χρέους.
Με τη στήριξη της χρηματοδότησης των φορολογουμένων, οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι και ταχύτερα αναπτυσσόμενοι πάροχοι χρηματοδότησης για το κλίμα για τα αναπτυσσόμενα έθνη.
Αυτές οι τράπεζες ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο το 2022 ο κόσμος πέτυχε τον στόχο που είχαν θέσει οι χώρες το 2009 να προμηθεύουν τα αναπτυσσόμενα έθνη με 100 δισ. δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, οι διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες έχουν κληθεί να δράσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η ερευνητική ομάδα Climate Policy Initiative εκτιμά ότι ο κόσμος χρειάζεται περίπου πέντε φορές το σημερινό ετήσιο ποσό χρηματοδότησης για το κλίμα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 C.
Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τη χρηματοδότηση του κλίματος εκτιμά ότι έως το 2030 οι αναπτυσσόμενες χώρες (εκτός της Κίνας) θα χρειάζονται 2,4 τρισ. δολάρια (2,3 τρισ. ευρώ) ετησίως για επενδύσεις στο κλίμα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χορήγησε 42,6 δισ. δολάρια (40,4 δισ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση του κλίματος κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος, δηλαδή αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από αυτές τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση έργων για το κλίμα από ό,τι οι βιομηχανικές χώρες.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για την Πολιτική για το Κλίμα, οι εμπορικές τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοδότησαν πάνω από το ήμισυ των φιλικών προς το κλίμα έργων στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2022.
Αντίθετα, οι ιδιώτες δανειστές συνεισέφεραν μόλις το 7% της εν λόγω χρηματοδότησης στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτή η ανισότητα προκύπτει από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στην πρόσβαση σε χαμηλά επιτόκια.
Οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν ανάγκες επενδύσεων για το κλίμα συνολικού ύψους τρισεκατομμυρίων. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη θέσει συγκεκριμένο στόχο για τη διεθνή χρηματοδοτική στήριξη.
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 27 κράτη μέλη της συνεισέφεραν 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιες πηγές και κινητοποίησαν επιπλέον 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε ακόμη
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας
«Στοίχημα η ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό»
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Νέο εγχείρημα στα ακίνητα με τη «Bespoke Real Estate»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα