Τα γνωστά πλέον σε όλους μικροπλαστικά έχουν διάμετρο μικρότερη των 5 χιλιοστών, ενώ εκείνη των νανοπλαστικών κυμαίνεται από 1 έως 1.000 νανόμετρα. Μπορεί τα σωματίδια αυτά να είναι μικροσκοπικά -μία ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο περίπου 80.000-100.000 νανόμετρα- όμως η παρουσία τους είναι τόσο ισχυρή που επιδρούν αρνητικά στο οικοσύστημα, μολύνουν θάλασσα, αέρα και έδαφος, ενώ μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ζώων και ανθρώπων. Ανάμεσα στα σημεία που ανιχνεύθηκαν τα σωματίδια είναι το αίμα, τα κύτταρα του ήπατος και των πνευμόνων, ο πλακούντας και τα ανδρικά γεννητικά όργανα.
Τώρα, μελέτη που διεξήχθη από διεθνή ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης, του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Πανεπιστημίου του Ντεμπρέτσεν στην Ουγγαρία και δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports αποκαλύπτει ότι τα νανοπλαστικά μπορεί να επηρεάσουν και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και είναι πιθανό να διευκολύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στις ουσίες των σκευασμάτων.
Προκειμένου να διερευνηθεί εάν και πώς αλληλεπιδρούν τα νανοπλαστικά σωματίδια με τα αντιβιοτικά οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, παρατήρησαν ότι εντοπίζεται προσρόφηση του ευρέως φάσματος αντιβιοτικού τετρακυκλίνη – το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών βακτηριακών λοιμώξεων – σε τέσσερα διαφορετικά πλαστικά σωματίδια.
Αναλυτικότερα, διαπίστωσαν πως τα ίχνη από πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο (PP), πολυστυρένιο (PS) και νάιλον 6,6 (N66) που περιέχονται σε συσκευασίες, υφάσματα, χαλιά, κουρτίνες, μπορούν να δεσμεύσουν την τετρακυκλίνη και έτσι να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά της.
Από τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους πλαστικού, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως πιο ισχυρή ήταν η αλληλεπίδραση του φαρμάκου με το νάιλον, το οποίο όπως σχολίασε ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, Λούκας Κένερ, απελευθερώνεται, μεταξύ άλλων, από τα ρούχα και διεισδύει στον οργανισμό ακόμα και μέσα από την αναπνοή. Μάλιστα, τόνισε ότι το φορτίο των μικροπλαστικών και νανοπλαστικών είναι πολύ ισχυρό σε εσωτερικούς χώρους – ιδίως τις κατοικίες – ακόμα και πέντε φορές υψηλότερο συγκριτικά με τους εξωτερικούς χώρους.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η δέσμευση της τετρακυκλίνης στα πλαστικά σωματίδια μπορεί να μειώσει τη βιολογική δραστηριότητα του αντιβιοτικού, αλλά και να προκαλέσει τη μεταφορά του φαρμάκου σε ανεπιθύμητα σημεία του οργανισμού καθώς η φαρμακευτική ουσία παρασύρεται στην επιφάνεια του πλαστικού, με αποτέλεσμα η δράση του να μην είναι πια στοχευμένη και επομένως είτε να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, ή να μην είναι αποτελεσματικό.
Ο Κένερ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική» την πιθανότητα να αυξηθεί η συγκέντρωση των αντιβιοτικών στην επιφάνεια των νανοπλαστικών, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας η αλληλεπίδραση μικροπλαστικών και νανοπλαστικών με φάρμακα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, είτε γιατί η απορρόφηση από τον οργανισμό μπορεί να αλλάξει, είτε γιατί η ουσία μπορεί να μεταφερθεί, είτε γιατί η
συγκέντρωση αντιβιοτικών μπορεί να αυξηθεί στην επιφάνεια των σωματιδίων, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηριακών στελεχών μετριάζοντας τη δράση και ταυτόχρονα προάγοντας την αντίσταση στα αντιβιοτικά.
«Σε μια εποχή που η αντίσταση στα αντιβιοτικά μετατρέπεται σε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως, τέτοιες αλληλεπιδράσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη», πρόσθεσε ο ερευνητής σύμφωνα με δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης.
Η μελέτη δείχνει ότι η έκθεση σε νανοπλαστικά δεν αποτελεί μόνο άμεσο κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τη θεραπεία ασθενειών, καθώς όπως εξήγησε ο Κέννερ «εάν τα νανοπλαστικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, η δοσολογία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Big deal από τη Μαρία Αγγελικούση: Εξαγόρασε εταιρεία με shuttle tankers έναντι 2 δισ.
UBS: Τι σημαίνει η επικράτηση Τραμπ για τις αγορές, την πολιτική, την οικονομία και τη γεωπολιτική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα