Συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων σε κρίσιμα ορυκτά υπέγραψαν Αυστραλία και Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος της προσπάθειας των δυτικών χωρών να χαλαρώσουν τον έλεγχο της Κίνας στις εφοδιαστικές αλυσίδες υλικών απαραίτητων για την υψηλή τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπουργοί στην Καμπέρα και τις Βρυξέλλες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης το οποίο θα ακολουθήσει η κοινή ανάπτυξη “συγκεκριμένων δράσεων” κατά τους επόμενους έξι μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε έργα ζωτικής σημασίας ορυκτών.

“Η Αυστραλία είναι ομοϊδεάτης εταίρος και παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες”, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δήλωσή του. “Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε έναν πιο βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών για την ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην Αυστραλία”.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τσιπ υπολογιστών, ηλιακών συλλεκτών και στρατιωτικού υλικού. Η Κίνα ελέγχει επί του παρόντος μεγάλο μέρος της προμήθειας, αφήνοντας τις ΗΠΑ δυνητικά εκτεθειμένες σε περιορισμούς εξαγωγών, δεδομένου του εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά έχει γίνει σοβαρή ανησυχία για την ΕΕ λόγω της πιθανότητας της Κίνας να “μετατρέψει σε όπλο” την κυριαρχία της στον τομέα.

Η Αυστραλία έχει τεράστια, σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα κοιτάσματα αρκετών κρίσιμων ορυκτών και προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία της μέσω χρηματοδότησης πρότζεκτ και φορολογικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό της τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε την Τρίτη, η Αυστραλία και η ΕΕ θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε κρίσιμα έργα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων κοινοπραξιών, καθώς και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία.

Διαβάστε ακόμη:

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Ηλεκτρονική Αθηνών: 8 χρόνια μετά το «κανόνι» νέο σφυρί για κατάστημά της (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ