Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε διάστημα 5 λεπτών ταρακούνησαν τα ξημερώματα Σαντορίνη και Αμοργό ενώ στη Σαντορίνη οι κατολισθήσεις συνεχίζονται.
Στις 8 συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή σεισμικού κινδύνου προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα και τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή.
Στη 1 η σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Λέκκας και Παπαζάχος, ο Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και ευρύτερα μέτρα, τόσο για ελέγχους στη Σαντορίνη, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί και ευρύτερα η κατάσταση με τη λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, καθώς το ισχύον καθεστώς περιορισμών εκπνέει την Παρασκευή.
Σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σήμερα το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ” έφτασε στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί. Στο νησί οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου “ΟΛΥΜΠΟΣ”, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Δυνάμεις, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.
Πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ: Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ
«Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, λέγοντας ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.
«Έπρεπε να έχουμε σεβαστεί και να έχουμε προσέξει να μην χτίσουμε στα πρανή της καλντέρας. Έχουμε κατολισθήσεις με τους σεισμούς των 4 Ρίχτερ. Αν γίνει ο σεισμός των 6 ρίχτερ πιθανώς να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια και να έχουμε ανάλογες συνέπειες σε κτίσματα» συμπλήρωσε.
Μαρινάκης: Κάνουμε την καλύτερη δυνατή και έγκαιρη προετοιμασία
«Eμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ειδικών, στα μοντέλα τα οποία οι ίδιοι εκτελούν, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την πιο έγκαιρη προετοιμασία, ούτως ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών εν προκειμένω της Σαντορίνης και των περιοχών που πρέπει να ενημερωθούν και σε περιπτώσεις που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενέργειες, αυτές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Αυτό το δείχνει ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες και εδώ και αρκετές ημέρες πριν πάρει δημοσιότητα το θέμα. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να να είναι έτοιμο με τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε να αποφύγουμε και τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία. Γι’ αυτό και γίνεται η σημερινή σύσκεψη, για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με βάση τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν όλα τα ενδεχόμενα», είπε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr