Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:51  το πρωί με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο βόρεια-βορειοανατολικά της Ανάφης, ενώ σημειώνεται ότι η  σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Εξάλλου, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.

Διευθυντής Γεωδυναμικού για σεισμούς στη Σαντορίνη: Τα 5,2R δεν αλλάζουν τις εκτιμήσεις μας, έχουμε 108 σεισμούς πάνω από 4

Καθησυχαστικός μετά τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαντορίνη εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί «το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις. Ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και μετά δεν πάμε πάνω από εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη «για να πας στην αποκλιμάκωση πρέπει να πας σε μια σταθερότητα».  Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι «από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς πάνω από το 4 όταν όλο το το 2023 ήταν μόνο 64 και το 2024 ήταν 90».

Αναφερόμενος στα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων ωρών, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού εξήγησε ότι «είναι στην ίδια περιοχή, είναι στην καλύτερη ζώνη που θα μπορούσε να είναι καθώς βρίσκεται σε καλή απόσταση από τα νησιά. Από εκεί και πέρα οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν και με τις κατοικίες, τα μεγέθη κτλ.».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα διάφορα σενάρια σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης τόνισε πως «εμείς εξετάζουμε όλα τα σενάρια αλλά δεν έχουν όλα τις ίδιες πιθανότητες. Δεν μπορούμε για μια σπάνια πιθανότητα να ξεσηκώνουμε τον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr