© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε εντατικούς ρυθμούς για να προλάβει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε 11 μήνες βαδίζουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα ψηφιακά εργαλεία με τα οποία η χώρα θα κάνει το μεγάλο άλμα της κτηματογράφησης στο σύνολο της χώρας.
Η σκυτάλη περνά πλέον στο κλείσιμο των μεγάλων εκκρεμοτήτων που συνοδεύουν το Κτηματολόγιο και πρωτίστως στην ενσωμάτωση των 392 υποθηκοφυλακείων που έκλεισαν οριστικά. Αυτομάτως αυτό σημαίνει τη μεταφορά χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που ήταν σε αναμονή στα υποθηκοφυλακεία χωρίς να έχουν διεκπεραιωθεί (π.χ. συμβόλαια που δεν έχουν καταχωρηθεί, πιστοποιητικά, αγοραπωλησίες, κληρονομιές κ.ά.) και κυρίως τον νομικό έλεγχο των πράξεων που σε κάποια γραφεία εκκρεμεί χρόνια.
«Παραλάβαμε συνειδητά μια βόμβα, όμως αυτό έπρεπε να γίνει για να υπάρξει φως στο τούνελ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και προσθέτει ότι υπολογίζονται σε περισσότερα από 300.000 τα συμβόλαια, τα οποία είναι αμετάγραφα ακόμη και 10-15 χρόνια πίσω.
Στο Κτηματολόγιο αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη καθώς πρόκειται για εκκρεμότητες δεκαετιών με παλιές μελέτες και με πράξεις που δημιουργούσαν ανασφάλεια στην αγορά ακινήτων, όμως τώρα θα μπει τάξη μέχρι τα τέλη του έτους.
«Το βάρος πλέον πέφτει στο να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες και να γίνουν ακόμη πιο εύχρηστα τα ψηφιακά εργαλεία αλλά και να μπει σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, αυστηρά εντός Φεβρουαρίου», αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται για ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο που θα υποστηρίξει τη μετά την κτηματογράφηση εποχή, τώρα που έχουν τελειώσει οι μελέτες και το Κτηματολόγιο βρίσκεται στο 60% της χώρας. Σταδιακά, με την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης αρχίζουν να αποκαλύπτονται χιλιάδες λάθη και αβλεψίες του παρελθόντος με στόχο να αντιμετωπιστούν εξωδικαστικά και χωρίς την ταλαιπωρία του κόσμου στα δικαστήρια. Αυτό θα χαλαρώσει έως έναν βαθμό και την αγωνία των πολιτών σε Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία όπου οι διαδικασίες κτηματογράφησης ξεκίνησαν πρόσφατα χωρίς να υπάρχει το περιθώριο που είχαν οι άλλες περιοχές για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα κάποιοι να φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με κίνδυνο να καταγραφούν στα «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Ολοι αυτοί εφόσον διαθέτουν συμβόλαια δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά θα είναι εύκολο μέσα από το metavoles.ktimatologio.gr οι διορθώσεις αυτές να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά.
Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ο πολίτης θα μπορεί να προχωρήσει σε μεταβολή της δήλωσης του ακινήτου του. Εφόσον εξασφαλίσει την ψηφιακή συναίνεση των όμορων ιδιοκτητών (με βάση τα νέα όρια που έχει χαράξει), η αλλαγή αυτή περνά αυτόματα στο σύστημα. Εάν δεν υπάρχει αυτή η συναίνεση, τότε θα χρειαστεί η συνδρομή ενός ιδιώτη μηχανικού και ενός τοπογραφικού για να επιλύσει τις διαφορές
Οι καθυστερημένοι
Από το σύνολο της κτηματογράφησης ανοιχτές μένουν ακόμη τρεις περιοχές της χώρας στις οποίες οι δηλώσεις λόγω προσφυγών στις μελέτες ξεκίνησαν ετεροχρονισμένα. Πρόκειται για την Κέρκυρα (με ολοκληρωμένες δηλώσεις έως τις 21 Δεκεμβρίου στο 48%), τη Θεσπρωτία (στο 44,5 %) και την Κρήτη (Χανιά 60%, Ρέθυμνο 58%, Βόρειο Ηράκλειο 41%).
Ειδικά για την Κέρκυρα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ανακοινώσει ότι οι δηλώσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και έγιναν ηλεκτρονικά μέσω του dilosi.ktimatologio.gr αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον 24% και αφορούν 68.931 γεωεντοπισμένα ακίνητα. Αθροιστικά το ποσοστό, εφόσον συμπληρωθούν οι δηλώσεις, μπορεί να φτάσει στο 72%.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, με εξαίρεση το Ηράκλειο, που εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε όλη την Ελλάδα, οι δηλώσεις μπορούν να επιτρέψουν την επεξεργασία των στοιχείων ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Για το Βόρειο Ηράκλειο θα υπάρξει επανεκτίμηση του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων της περιοχής.
Στις τρεις αυτές περιοχές θα υπάρχει η δυνατότητα νέων δηλώσεων και συμπλήρωσης όσων υποβλήθηκαν ψηφιακά μέσω του dilosi.ktimatologio.gr έως την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Παρά τις πιέσεις να δοθεί νέα παράταση, το Ελληνικό Κτηματολόγιο υποστηρίζει ότι η προθεσμία αυτή είναι η τελική τόσο για τις φυσικές δηλώσεις όσο και για τις ηλεκτρονικές που χρειάζεται να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που τους λείπουν. Την ίδια στιγμή το αλαλούμ με τις πράξεις αγοραπωλησίας και τις μεταβιβάσεις παραμένει, αλλά σταδιακά περιορίζεται και η ταλαιπωρία μειώνεται. Για παράδειγμα, η Αθήνα, που ήταν η χειρότερη περίπτωση σε επίπεδο εκκρεμοτήτων, δείχνει να ομαλοποιείται καθώς τον προσεχή Μάιο οι πολίτες θα παίρνουν πιστοποιητικό σε μία ημέρα. Από 40.000 εκκρεμότητες που είχε πέρυσι έχουν μείνει 13.000 και έχουν γίνει και προσλήψεις δικηγόρων που συμβάλλουν στην έκδοση πολλών αποφάσεων. Για παράδειγμα, πέρυσι τον Σεπτέμβριο έβγαζαν μόλις 20-25 αποφάσεις την ημέρα και την περασμένη εβδομάδα βγήκαν 850.
Η πλατφόρμα για τα ακίνητα
Το επόμενο ψηφιακό βήμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα τρέξει το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι η νέα πλατφόρμα με τις τιμές των ακινήτων. Η συμπόρευση δικαιολογείται καθώς ο φορέας διαθέτει στοιχεία για τα ακίνητα στα οποία είναι περαιωμένες οι δηλώσεις και η ΑΑΔΕ έχει έναν μεγάλο θησαυρό δεδομένων που προέρχεται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Το νέο σύστημα θα στηρίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από πολλαπλές πηγές, όπως συμβόλαια µεταβίβασης, αγγελίες πώλησης και στοιχεία από την Εφορία και το Κτηµατολόγιο.
Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται μόνο τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, καθώς θα καταγράφονται το είδος, η επιφάνεια, η παλαιότητα, η περιοχή και το τίμημα πώλησης ή το μίσθωμα προσφέροντας αξιόπιστη εικόνα των εμπορικών τιμών σε όλη την επικράτεια.
Το αμέσως επόμενο βήμα που αναμένεται να γίνει από το δεύτερο εξάμηνο είναι η δημιουργία του μητρώου ακινήτων. Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι (π.χ. μηνιαία μισθώματα, στοιχεία ενοικιαστών κ.λπ.). Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Ελληνικό Κτηματολόγιο προκειμένου να πιάσει και τους φορολογούμενους που δεν δηλώνουν στην Εφορία τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους ή σκοπίμως εμφανίζουν στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερους φόρους και τέλη (ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).
Διαβάστε ακόμη
Αυξήσεις 10 δισ. στους δημοσίους υπαλλήλους ως το 2027
Πώς η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών για τα φρούτα και τα νωπά λαχανικά
Συμεών Παληός: «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το να μην πάρεις κανένα ρίσκο» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα