Οι τελικές προσφορές των δύο ισραηλινών εταιρειών IAI και Rafael για τον σχηματισμό της αντιπυραυλικής και αντι-drone ασπίδας που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν τόσο επιχειρησιακά όσο και οικονομικά, με το κόστος να περιορίζεται στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ, όπως έχει ανακοινωθεί ότι έχουν εξασφαλιστεί, αναμένεται να ανακοινωθούν στη Βουλή από τον Νίκο Δένδια τον Φεβρουάριο μαζί με όλο το πακέτο εξοπλισμών για τα επόμενα 10 με 12 χρόνια.

Οι οικονομικοί περιορισμοί είναι αναγκαίοι καθώς, παρά το γεγονός ότι για όλη την Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, έχει τεθεί ως προτεραιότητα η ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα, όπως έχει επισημανθεί από το ΥΠΕΘΑ, θα πρέπει να διαχειριστεί υψηλές υποχρεώσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2024-2035. Όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Δένδιας, έπρεπε να ιεραρχήσει και να σχεδιάσει διεπιστημονικά έναν κατάλογο 852 ανεξάρτητων προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ. Τα 65 εξοπλιστικά προγράμματα θα προχωρήσουν τελικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες, δηλαδή η IAI με το BARAK MX για την ηπειρωτική Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της ασπίδας, και η Rafael με το spyder All in One για τα νησιά του Αιγαίου, έχουν ήδη υποβάλει τις πρώτες προσφορές στο ΓΕΕΘΑ για τα συστήματα που ζήτησαν.

Η SIBAT, η Διεύθυνση Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, στις πρώτες συγκεντρωτικές απαντήσεις που έστειλε με τις τιμές για τα τρία διαφορετικά συστήματα (συμπεριλαμβανομένου και του David Sling), σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr ξεπέρασε τελικά τα 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά από τα αρχικά 2 δισ. ευρώ. που είχαν προϋπολογιστεί.

ΙΑΙ

Επιχειρηματικές εξελίξεις και συνεργασίες

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν έντονες επιχειρηματικές εξελίξεις με την IAI να έχει κυρίως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η ισραηλινή εταιρεία, η οποία όσο περνάει ο καιρός κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα, φαίνεται να έχει δύο σοβαρά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα με την BARAK, η οποία έχει αρχίσει να επιλέγεται από όλο και περισσότερες χώρες λόγω των ισχυρών επιδόσεών της (σύμφωνα με πληροφορίες μας τρεις διαφορετικές χώρες έχουν επιλέξει την BARAK μέσα στον τελευταίο χρόνο).

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και η Κύπρος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το BARAK MX , προσφέροντας επίσης αντιβαλλιστική πυραυλική άμυνα και κάλυψη σε όλο το νησί με μια ποικιλία πυραύλων με μεγάλη κοινοτυπία από τον ίδιο εκτοξευτή, με κάλυψη από 2 έως 150 χιλιόμετρα βεληνεκούς. Παράλληλα, το Barak, εκτός από το Ισραήλ, έχει ήδη αποκτηθεί από επιπλέον χώρες όπως το Μαρόκο, η Ινδία σε συνεργασία με την οποία αναπτύχθηκε και πρόσφατα επιλέχθηκε μετά από ενδελεχή διαγωνισμό και από τη Σλοβακία. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορα δημοσιεύματα επιλέχθηκε πρόσφατα και από την Ολλανδία για την αεράμυνα του ναυτικού της.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Ινδία αγόρασε επιπλέον περισσότερα από 70 συστήματα MRSAM (πύραυλοι εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς) από την Bharat Dynamics, τον εταίρο της Israel Aerospace Industries (IAI) στην ανάπτυξη της ινδικής έκδοσης του συστήματος αεράμυνας Barak 8. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 29,6 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια).

Οι ελληνικές εταιρείες

Όπως και στην περίπτωση της Ινδίας, η IAI σχεδιάζει να έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τις ελληνικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας την άμεση προμήθεια μέσω γραμμών παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι ενέργειες της ισραηλινής εταιρείας, η οποία μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΑΣ, προχώρησε σε αντίστοιχα με την ΕΑΒ και την MILTECH, ενώ συνεχίζει τις επαφές και τις συζητήσεις για συνεργασία και με άλλες ελληνικές εταιρείες.

Φυσικά, το αποκορύφωμα όλων ήταν οι εξελίξεις στην Intracom Defenense, την οποία εξαγόρασε πριν από 1,5 χρόνο και ανακοίνωσε ότι ο Μιχάλης Τσαμάζ, ένα από τα πιο γνωστά και διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων της χώρας, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου.

Παράλληλα, αύξησε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 20%, δείχνοντας την απόφασή της για την IDE να προχωρήσει στη μετάβαση στη νέα εποχή της αμυντικής βιομηχανίας Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τσαμάζ, εξειδικεύοντας τους στόχους της νέας εποχής της εταιρείας: «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε, ενισχύοντας τόσο την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας μας όσο και την αμυντική της θωράκιση. Για μένα αποτελεί εθνικό καθήκον να διασφαλίσω ότι μια ελληνική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας θα παραμείνει στην πρωτοπορία της καινοτομίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ισχυρού και αυτάρκους αμυντικού οικοσυστήματος της χώρας μας».

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΒΑΘ: Χτυπάει το τέταρτο σφυρί σε… τιμή ευκαιρίας (pics)

Στις 10 Μαρτίου τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests των τραπεζών

Καλώδιο: Επιφυλακτική η κυπριακή πλευρά για το κόστος του έργου στην σκιά του γεωπολιτικού ρίσκου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα