Το project «Βόρεια Ελλάδα» που θα καταστήσει τη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και την Ήπειρο ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς και ισχυρούς διαμετακομιστικούς πόλους ενεργοποιεί η κυβέρνηση, με πρώτο κρίσιμο βήμα τη σαρωτική αναβάθμιση όλων των χερσαίων συνοριακών σταθμών.

Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας που στοχεύει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην κτιριακή και τεχνολογική αναμόρφωση όλων των βασικών τελωνειακών σταθμών που αποτελούν τις κεντρικές πύλες της χώρας προκειμένου επισκέπτες και εμπορικές μεταφορές να εξυπηρετούνται ταχύτερα.

Να σημειωθεί ότι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οι τουρίστες από Τουρκία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια κ.ά. που θέλουν να επισκεφτούν τη Χαλκιδική, την Καβάλα, τη Θάσο, την Αλεξανδρούπολη ή τα παράλια της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα καθώς ο χρόνος αναμονής για τους τελωνειακούς ελέγχους διαρκεί έως και 5 ώρες.

Με τις νέες παρεμβάσεις που προωθεί και χρηματοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ο χρόνος αναμονής αναμένεται να μειωθεί κατά 75%, μετατρέποντας το σύνολο της Βορείου Ελλάδας σε ιδανικό προορισμό ακόμα και για ολιγοήμερες αποδράσεις, καθώς σε περιόδους αυξημένης κίνησης ο χρόνος συνοριακού ελέγχου δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ σε κανονικές συνθήκες η διέλευση θα γίνεται σε 10 αντί 40 λεπτά.

«Οφέλη στην εθνική μας οικονομία»

Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τωρινή κατάσταση στους συνοριακούς σταθμούς δεν αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό τον λόγο σχεδιάζουμε και διαθέτουμε τα απαραίτητα κονδύλια για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους. Ξεκινάμε με την αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου, που εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ θα ακολουθήσουν οι χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί στις Καστανιές και στους Ευζώνους. Η μείωση του χρόνου αναμένεται να έχει προφανή οφέλη στην εθνική μας οικονομία και ιδίως στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr