Ο ιδρυτής της ByteDance, και ιδιοκτήτης της TikTok, Zhang Yiming, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, με προσωπική περιουσία 49,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των πλουσίων, αν και οι αντίστοιχοι κλάδοι των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα πήγαν λιγότερο καλά.
Ο 41χρονος Zhang, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της ByteDance το 2021, γίνεται το 18ο άτομο που στέφεται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας στα 26 χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ο κατάλογος πλουσίων της Hurun China Rich List.
Ξεπέρασε τον μεγιστάνα του εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan, ο οποίος υποχώρησε στη δεύτερη θέση καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 24% στα 47,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά τη δικαστική διαμάχη για τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, τα παγκόσμια έσοδα της ByteDance αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι στα 110 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Hurun, συμβάλλοντας στην αύξηση της προσωπικής περιουσίας του Ζανγκ.
Τρίτος στη λίστα ήταν ο ιδρυτής της Tencent, Pony Ma, ενώ ο Colin Huang, ιδρυτής της PDD Holdings, υποχώρησε στην τέταρτη θέση από την τρίτη πέρυσι, ακόμη και όταν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας του, Pinduoduo και Temu, που επικεντρώνονται στις εκπτώσεις, συνεχίζουν να παρουσιάζουν υγιή αύξηση εσόδων.
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κατάλογο μειώθηκε κατά 142 σε 753, συρρικνωμένος κατά περισσότερο από το ένα τρίτο από την κορυφή του 2021.
«Η οικονομία και τα χρηματιστήρια της Κίνας είχαν μια δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Hurun Report Rupert Hoogewerf.
Οι πιο δραματικές μειώσεις στις περιουσίες προήλθαν από τον τομέα των ακινήτων της Κίνας, πρόσθεσε, ενώ τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα σαφώς αυξάνονται γρήγορα, με τον ιδρυτή της Xiaomi Lei Jun να προσθέτει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο του φέτος, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, μπαταριών λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων είχαν μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο ανταγωνισμός εντάθηκε, οδηγώντας σε υπερπληθώρα, και η απειλή των δασμών πρόσθεσε αβεβαιότητες», δήλωσε ο Hoogewerf, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής ερευνητής της λίστας.
«Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται έως και 80% από την κορυφή του 2021, ενώ οι κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά το ήμισυ και το ένα τέταρτο αντίστοιχα».
Διαβάστε ακόμη
Γιατί η Ευρώπη φοβάται την εκλογή Τραμπ – Τι δείχνει η η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πότε αναρτώνται στο MyCar – Οι τιμές για όλα τα αυτοκίνητα
Seanergy Maritime: Απορρίφθηκαν οι δικαστικές διεκδικήσεις του Γιώργου Οικονόμου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα