Πολύ πριν ο Ελον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ «ανακαλύψουν» και συνταχθούν πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός μικρότερου δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας.

Ο Palmer Luckey, γνωστός καταρχάς για την startup Oculus VR που πωλήθηκε στο Facebook έναντι δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να μη χαίρει της αναγνωρισιμότητας και επιδραστικότητας των «γιγάντων» της τεχνολογίας, ωστόσο φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα σε μία βιομηχανία που αναμένεται να απορροφήσει τεράστιους πόρους τα επόμενα χρόνια: την αμυντική βιομηχανία.

Η τελευταία startup όπου συνιδρυτής είναι ο Luckey και ονομάζεται Anduril (από το περίφημο σπαθί στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») μετρά οκτώ χρόνια ζωής και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις.
Κατασκευάζει «οικονομικά, έξυπνα και θανατηφόρα» οπλικά συστήματα (αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα επιτήρησης και λογισμικό), με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Τα συστήματα αυτά υπόσχονται ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απάντηση σε κάθε είδους επιθέσεις- και σε πολύ χαμηλότερο κόστος από τους συμβατικούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η Anduril προμηθεύει συστήματα επιτήρησης στο Τελωνείο και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ, ενώ έχει διασφαλίσει παραγγελίες για τη νέα της σειρά εναέριων και υποθαλάσσιων ντρόουν επιτήρησης και επίθεσης από το αμερικανικό Πεντάγωνο και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Το λογισμικό της Lattice συνδέει αισθητήρες, όπλα, πλατφόρμες και ρομπότ, σε ένα αποκεντρωμένο παγκόσμιο δίκτυο και είναι ειδικά κατασκευασμένο για να παρέχει ασφαλή, P2P ανταλλαγή δεδομένων σε υποβαθμισμένα περιβάλλοντα.
Η Anduril επελέγη πέρυσι ως μία από τις δύο εταιρείες που θα κατασκευάσουν αυτόνομα μαχητικά αεροσκάφη για ένα πρόγραμμα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στο Οχάιο για την κατασκευή ντρόουν και πυραύλων.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Anduril. Συμβόλαια με το Πεντάγωνο έχουν, επίσης, κερδίσει οι startup Shield AI, εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για την πλοήγηση ντρόουν, και η Merlin, η οποία προσπαθεί να δώσει στα αεροπλάνα με ανθρώπινη διακυβέρνηση περισσότερες αυτόνομες δυνατότητες.

Πριν από λίγες ημέρες, η Shield AI ανακοίνωσε ότι εκτός από την αμερικανική και ιαπωνική ακτοφυλακή, τα οχήματα VTOL που κατασκευάζει, τα V-BAT, θα ενσωματωθούν και στην ευρωπαϊκή Frontex.

Κοινή συνισταμένη της αποστολής αυτών των startup, όπως διακηρύσσουν οι ιδρυτές τους, είναι να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών (ένα ντρόουν αναχαίτισης στοιχίζει μερικές χιλιάδες δολάρια ενώ ένας πύραυλος μπορεί να ξεπεράσει το εκατομμύριο), αλλά και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές (αφού η λειτουργία τους γίνεται απομακρυσμένα, χωρίς εμπλοκή των χειριστών στο πεδίο της μάχης).
Και τελικά να ενισχύσουν τις δυνατότητες του στρατού των ΗΠΑ έναντι των εχθρών.

«Η τεχνολογία μας επιτρέπει στις μηχανές να λειτουργούν σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, υποστηρίζοντας τον άνθρωπο με τρόπους που προηγουμένως ήταν αδιανόητοι» δήλωσε ο συνιδρυτής της Shield AI, Brandon Tseng.

Επίσης, τα συστήματα αυτά είναι πολύ πιο εύκολο να παραχθούν μαζικά, γεγονός καθοριστικό στις σημερινές συνθήκες αυξημένης ζήτησης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πολέμου στη Γάζα και των εντάσεων με την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Πώς προχωρούν τα έργα για το Sports Park και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (pics)

3 φυτά που θα σας τονώσουν τον χειμώνα

Επιτέλους, μάθαμε το μέγεθος του Δημοσίου: 20 υπουργεία «ελέγχουν» 823 φορείς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα