Άλλαξε χέρια το ακίνητο της οικογένειας Τσαντίλη που περιλαμβάνει εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα Χαλκίδας και το οποίο βγήκε νωρίτερα σήμερα στο σφυρί.
Συγκεκριμένα, ήταν ο τέταρτος κατά σειρά πλειστηριασμός με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει στις 380.000 ευρώ. Τελικά κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω στις 380.001 ευρώ.
Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, το αρχικό σφυρί για το εν λόγω ακίνητο είχε προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, αλλά ανεστάλη. Στη συνέχεια επανήλθε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 31 Ιουλίου, οπότε ναι μεν διενεργήθηκε, αλλά κατέληξε άγονο ελλείψει πλειοδοτών. Μετά ξαναβγήκε στις 23 Οκτωβρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει σταθερά έως τότε στις 475.000 ευρώ, αλλά και πάλι ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος. Για σήμερα η τιμή εκκίνησης ήταν μειωμένη στις 380.000 ευρώ. Όπως σημειώνεται, το ποσό των 305.600 ευρώ αφορά την ενιαία ισόγεια κατοικία με υπόγειο και το ποσό των 74.400 ευρώ τα ισόγεια διαμερίσματα.
Τι περιλαμβάνει το ακίνητο
Πρόκειται για ενιαίο γήπεδο το οποίο αποτελείται από 2 όμορα αγροτεμάχια πρακτικά συνενωμένα, άρτια και οικοδομήσιμα, έκτασης 7.430,99 τ.μ. και 1.144,00 τ.μ., που βρίσκονται στην περιοχή της Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων, του Ν. Εύβοιας. Το ακίνητο συνορεύει με την κοινοτική οδό Παραλίας Δηλεσίου.
Επί του γηπέδου επιφάνειας 7.430,99 τ.μ. βρίσκονται δύο συνενωμένες με πέργκολα ισόγειες κατοικίες με τα υπόγεια τους, ένα βοηθητικό κτίσμα σήμερα διαμορφωμένο σε κατοικία, πισίνα, γήπεδο (μπάσκετ και τένις) και στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Στο γήπεδο επιφάνειας 1.144,00 τ.μ., υπάρχει συγκρότημα κατοικιών το οποίο αποτελείται από 3 ισόγεια διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, πρόκειται για μέτριας κατασκευής κτίρια, με πέτρινα δάπεδα, ξύλινα κουφώματα, επίχρισμα λευκού σοβά, τα οποία βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης. Διαπιστώθηκαν ακόμη μικρής έκτασης ρωγμές στα ισόγεια διαμερίσματα.
Ακόμη, στο πρώτο οικόπεδο παρατηρούνται σημαντικές αυθαίρετες κατασκευές και υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, όπως:
-Κατασκευή υπογείου με βοηθητική χρήση επιφανείας 112,48 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης.
-Αλλαγή χρήσης υπογείου από βοηθητικό χώρο σε χώρο κατοικίας επιφανείας 40,30 τ.μ. και κατασκευή ημιυπαιθρίου έμπροσθεν επιφάνειας 8,64 τ.μ. κατά υπέρβαση της κάλυψης. Το υπόγειο αναφέρεται στην 129/1984 οικοδομική άδεια, ως βοηθητικό χώρος.
-Κατασκευή ξύλινου στεγάστρου επιφάνειας 35,34 τ.μ. πλαγίως του ισογείου κτιρίου.
-Επέκταση του ισόγειου κτιρίου επιφάνειας 2,20 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης και κατασκευή εξώστη επιφάνειας 14,69 τ.μ.
-Υπέρβαση διαστάσεων εξωτερικής πισίνας επιφάνειας 93,84 τ.μ., η οποία στην 947/1984 οικοδομική άδεια είχε επιφάνεια 31,50 τ.μ..
-Επέκταση ισόγειου βοηθητικού κτιρίου κατά 16,55 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης και αλλαγή χρήσης βοηθητικού χώρου σε χώρο κατοικίας συνολικής επιφάνειας 67,91 τ.μ, με υπέρβαση 0,50 μ και εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής. Και κατασκευή τριών στεγάστρων συνολικής επιφάνειας 49,77 τ.μ.
-Κατασκευή ισόγειου σκεπαστού χώρου στάθμευσης επιφανείας 75,24 τ.μ.
Κατά την αυτοψία στο δεύτερο οικόπεδο διαπιστώθηκαν επίσης αυθαιρεσίες καθ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, όπως κατασκευή ισόγειων διαμερισμάτων επιφάνειας 110,69 τ.μ. κ.α.
Οι οφειλέτες
Ο πλειστηριασμός έγινε με επισπεύδουσα τη doValue ενώ ως οφειλέτες αναφέρονταν οι:
1) Αλέξιος Τσαντίλης του Παναγιώτη και της Φανής, ως ενοχικά ευθυνομένος οφειλέτης,
2) Ιωάννης Τσαντίλης του Παναγιώτη και της Φανής, ως ενοχικά ευθυνόμενος οφειλέτης,
3) Μαρία-Μυρινα Τσαντίλη, με ψιλή κυριότητα 50%, ως τρίτη κυρία,
4) Παναγιώτης Τσαντίλης του Ιωάννη και της Αικατερίνης, ως τρίτος κύριος, με ψιλή κυριότητα 25% και
5) Φανή Τσαντίλη του Ιωάννη και της Αικατερίνης, ως τρίτη κυρίας, με ψιλή κυριότητα 25%
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία, αρχικά, την πλήρη κυριότητα των ακινήτων απέκτησαν οι επικαρπωτές, Αλέξιος Τσαντίλης και Ιωάννης Τσαντίλης, κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας. Στη συνέχεια ο Αλέξιος Τσαντίλης, με πράξη γονικής παροχής ψιλής κυριότητας μεταβίβασε το ποσοστό του κατά ψιλή κυριότητα στην κόρη του, Μαρία-Μαρίνα Τσαντίλη, παρακρατώντας την επικαρπία εφ’ όρου ζωής του.
Επίσης, ο Ιωάννης Τσαντίλης, με πράξη γονικής παροχής ψιλής κυριότητας μεταβίβασε το ποσοστό του κατά ψιλή κυριότητα στα τέκνα του, Παναγιώτη και Φανή Τσαντίλη, οι οποίοι κατέστησαν ψιλοί κύριοι σε ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας του ½ εξ αδιαιρέτου που κατείχε ο πατέρας τους, ήτοι κατέστησαν ψιλοί κύριοι σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου ο καθένας επί του όλου ακινήτου, παρακρατώντας ο ίδιος την επικαρπία εφ’ όρου ζωής του. Τέλος, δυνάμει του με αρ. 1/28-04-2017 Πρακτικού Συμβιβασμού του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αναγνωρίσθηκε η κυριότητα των επικαρπωτών στο πρώτο ακίνητο.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» στην μακρά περιπέτεια της οικογένειας που «σφράγισε» με την παρουσία της την εγχώρια αγορά υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων, γράφοντας επί δεκαετίες λαμπρές σελίδες, με δίκτυο που έφτασε τα 22 καταστήματα στις «χρυσές εποχές». Ωστόσο, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε και η σταδιακή κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό χάθηκαν μέσω πλειστηριασμών σημαντικά προσωπικά και εταιρικά ακίνητα.
Διαβάστε ακόμη
Σε πτώση ο χάλυβας μετά το μπλόκο Μπάιντεν στο deal $14,1 δισ. με την Nippon Steel
Metlen: Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Τι «μαρτυρά» για την Αθήνα των ρωμαϊκών χρόνων το άγαλμα του Ερμή (χάρτης)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα