«Τι θα κάνατε εάν αποκτούσατε 1 εκατομμύριο δολάρια;». Η απάντηση δίνει ο καθένας είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που έχει έναντι του πλούτου και σύμφωνα με τον συγγραφέα Brad Klontz είναι ακριβώς αυτή η νοοτροπία που καθορίζει το αν τελικά θα γίνει πλούσιος.
Ο συγγραφέας (και «οικονομικός ψυχολόγος» όπως αναφέρει στο βιογραφικό του) υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις πεποιθήσεις που έχουμε για τον πλούτο, να αποκτήσουμε τη νοοτροπία του πλούσιου και να κάνουμε θυσίες.
Όπως αναφέρει το CNBC στο βιβλίο του «Start Thinking Rich» ο Klontz περιγράφει τους 3 παράγοντες που μας εμποδίζουν να γίνουμε πλούσιοι και αναφέρει μερικές από τις θυσίες που απαιτεί η οικονομική ελευθερία.
1. Η «νοοτροπία του φτωχού» σας βάζει εμπόδια
Το πώς σκέφτεστε για τα χρήματα είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι πιο σημαντικό, από το ποσό των χρημάτων που έχετε στον λογαριασμό σας, αναφέρει ο Klontz. «Δεν θέλετε να γίνετε εκατομμυριούχοι, θέλετε να ξοδέψετε ένα εκατομμύριο δολάρια», γράφει.
Αν στην ερώτηση «τι θα κάνατε με 1 εκατομμύριο δολάρια», αρχίζετε να απαριθμείτε λίστες αγορών με αντικείμενα όπως ένα μεγαλύτερο σπίτι, ένα καλύτερο αυτοκίνητο, πολυτελή ρούχα ή ακριβά ταξίδια, πιθανότατα έχετε την «νοοτροπία του φτωχού», γράφει ο Klontz.
«Χωρίς τη σωστή νοοτροπία, ακόμα κι αν γινόσασταν ξαφνικά πλούσιος, απλώς θα ξοδέψετε τα χρήματά σας και πιθανότατα θα βρεθείτε πίσω στο σημείο από όπου ξεκινήσατε», συνεχίζει.
Από την άλλη πλευρά, κάποιος με τη «νοοτροπία του πλούσιου», θα συνέχιζε να εργάζεται, θα ζήταγε επαγγελματική βοήθεια από έναν οικονομικό σύμβουλο ή λογιστή και στη συνέχεια θα επένδυε σχεδόν το σύνολο, υποστηρίζει ο Klontz. «Όσοι έχουν την νοοτροπία του φτωχού εργάζονται για τα χρήματα, ενώ αυτοί με την νοοτροπία του πλούσιου ξέρουν πώς να κάνουν τα χρήματά τους να “εργάζονται” για αυτούς».
2. Δεν μπορείτε να ελέγξετε το παρελθόν σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε το μέλλον σας
Το να γεννηθεί κάποιος σε μια πλούσια ή φτωχή οικογένεια είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα ο καθένας μπορεί με τη σωστή νοοτροπία να ανέβει στην οικονομική κλίμακα. Η «συνταγή» που προτείνει ο Klontz για τη μετάβαση από τη χαμηλή οικονομική κλίμακα στην υψηλή είναι το να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα κερδίζουμε και να επενδύουμε το πλεόνασμα.
3. Πρέπει να κάνετε θυσίες
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι με 4 αλλαγές όλοι μπορούν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε έναν χρόνο:
- Αποκτήστε έναν συγκάτοικο: Ένας συγκάτοικος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος διαβίωσής σας, ελευθερώνοντας περισσότερα χρήματα για εξοικονόμηση και επένδυση.
- Χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς: Αν παρατήσετε το αυτοκίνητό σας και χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορείτε να εξοικονομήσετε χιλιάδες δολάρια που θα κόστιζε η αγορά αυτοκινήτου, η ασφάλισή του και τα έξοδα συντήρησης.
- Κόψτε το αλκοόλ: Η διακοπή του αλκοόλ θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα.
- Αποκτήστε μια δεύτερη δουλειά: Η απόκτηση ενός έξτρα εισοδήματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την περιουσία σας.
Ο συγγραφέας αναγνωρίζει ότι κάποια από τα μέτρα που προτείνει μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμα από όλους. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που με τα εισοδήματά τους δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να βγάλουν τον μήνα αλλά σε εκείνους που θεωρούν πολυτέλεια την επένδυση των χρημάτων τους ενώ ξοδεύουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα για τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους ή το κομμωτήριο.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο
Αυξήσεις 10 δισ. στους δημοσίους υπαλλήλους ως το 2027
Συμεών Παληός: «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το να μην πάρεις κανένα ρίσκο» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα