Η πολύχρονη περιπέτεια της εκκαθάρισης της πτωχευτικής περιουσίας της Ράδιο Κορασίδης, με πρόσφατο «σταθμό» την πώληση του εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος στον Πειραιά, έχει ακόμη αρκετό δρόμο…

Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά σφυριά «αγγίζουν» πλέον και τον ίδιο τον πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Κορασίδη, ο οποίος έχει χαθεί από το προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, για τις 5 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για οικόπεδό του στα νότια προάστια. 

Το οικόπεδο στη Βούλα 

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το ακίνητο βρίσκεται στη Βούλα, στην περιοχή που αναπτύσσεται στα ανατολικά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και είναι γνωστή ως «Δικηγορικά». Η περιοχή παρουσιάζει γενικά πολύ καλή ρυμοτομία και η πλειονότητα των κτιρίων περιλαμβάνει δυο έως τρεις ορόφους και αφορά σε κτίρια κατοικίας, ενώ εντοπίζονται και αρκετές κατοικίες υψηλής ποιότητας κατασκευής (μονοκατοικίες).

Πρόκειται περί ενός οικοπέδου εκτάσεως 676,20τ.μ κατά τον τίτλο και 677τ.μ κατά το Κτηματολόγιο επί της οδού Κρόνου αριθμ.4. Είναι αδόμητο και βρίσκεται σε θέση ήπιας κλίσης εδάφους. Δεν είναι περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη.

Περιήλθε στον Α. Κορασίδη κατά πλήρη κυριότητα με ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, δυνάμει συμβολαίου αγοράς τον Ιούνιο του 1990.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal ως διαχειρίστρια της “Galaxy IV Funding Designated Activity Company” και εκτελεστό τίτλο αποτελεί διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς (από το 2005). Όπως σημειώνεται, η κατάσχεση επιβλήθηκε για 15.000 ευρώ «ως μέρους του επιδικασθέντος κεφαλαίου έντοκης απαίτησης, με τη ρητή επιφύλαξή της επισπεύδουσας για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό, πλέον περαιτέρω τόκων και όλων των εξόδων εκτελέσεως μέχρι τέλος του επισπευδομένου πλειστηριασμού».

Η τιμή πρώτης προσφοράς για την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου έχει οριστεί σε 281.000 ευρώ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο κουβαλάει πολλές προσημειώσεις και κατασχέσεις. 

Μια τρικυμιώδης διαδρομή 

H Ράδιο Κορασίδης ιδρύθηκε το 1947 από τον Αντώνη Κορασίδη, με το πρώτο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών να ανοίγει στον Πειραιά.

Ήδη από αυτή την αρχική φάση καθιερώθηκε στην αγορά ως μια από τις ελάχιστες τότε επιλογές των καταναλωτών που έρχονταν σιγά σιγά σε επαφή με τα προϊόντα μιας νέας εποχής, μετά τη σκληρή δοκιμασία του πολέμου και της κατοχής.

Στην πορεία η Ράδιο Κορασίδης ταυτίστηκε με τα ηλεκτρικά είδη που άλλαξαν τη ζωή των πολιτών και από μικρή οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε σε εταιρεία με ισχυρό εκτόπισμα.

Ιδιαίτερα από την περίοδο που το «τιμόνι» ανέλαβε ο γιος του Ανδρέας Κορασίδης, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η γιγάντωση, με μεγάλο δίκτυο καταστημάτων. Άλλωστε η Ράδιο Κορασίδης είναι αυτή που έφερε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση, τα μικρά πλυντήρια πιάτων και πολλά ακόμη ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη που μαγνήτισαν τους καταναλωτές.  

Στη συνέχεια, ο πανίσχυρος όμιλος έφτασε να διαθέτει τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο (Ράδιο Κορασίδης, Ράδιο Κορασίδης Telecom,  Micromedia, Κλαουδάτος) ενώ την διετία 1999-2000 έγραψε «χρυσές σελίδες» σε πωλήσεις, κέρδη και διακρίσεις. 

Ο Ανδρέας Κορασίδης ανήκε πλέον στην επιχειρηματική ελίτ του τόπου, έχοντας απλώσει τα δίχτυα και την παρουσία του από την παραδοσιακή δραστηριότητα των «λευκών» και «μαύρων» συσκευών, όπου ήταν κυρίαρχος, μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και το αθλητικό γίγνεσθαι με την αγαπημένη ομάδα του, τον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα προχωρούσε σε εξαγορές άλλων εταιρειών και εντυπωσιακά deals.

Αμέσως μετά όμως, ήδη από το 2001, τα πρώτα «σύννεφα» έκαναν την εμφάνισή τους. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το…σκάσιμο της χρηματιστηριακής «φούσκας» που έφερε το τέλος των…ονειρικών αποδόσεων και την σταδιακή κατάρρευση. 

Ακόμη και αργότερα όμως η Ράδιο Κορασίδης κρατήθηκε για χρόνια στη δεύτερη θέση, όντας το «αντίπαλο δέος» της ραγδαία ανερχόμενης «Κωτσόβολος».

Το «οικοδόμημα» ωστόσο είχε πολλά προβλήματα. Έτσι, παρά τις αρκετές προσπάθειες διάσωσης, περνώντας μεταξύ άλλων και από την κραταιά κάποτε MIG, δεν απέφυγε την πτώχευση το 2014. 

Έκτοτε ξεκινάει μια δεύτερη περιπετειώδης πορεία για την…ανεύρεση, διαχείριση και εκκαθάριση της δαιδαλώδους πτωχευτικής περιουσίας. Ένα δύσκολο έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας ως σύνδικος πτώχευσης ο δικηγόρος Πειραιά Γαβριήλ Πατρίκιος.

Σε πρώτη φάση παρέλαβε ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ένα οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά.

Παράλληλα, το διάστημα 2015-2017 προχώρησε στην εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων (εμπορεύματα-αποθέματα κλπ).

Αφού μεσολάβησαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους η εκποίηση των παραπάνω ακινήτων κατέστη δυνατό να ξεκινήσει το 2018. Από τότε και μέχρι το 2021 πράγματι πουλήθηκαν το οικόπεδο στη Μύκονο, τα ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, καθώς και οι τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ενώ εντός του 2024 κατακυρώθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας. Σημειώνεται ότι για ορισμένα από τα παραπάνω ακίνητα η διαδικασία ξεκίνησε με το παλιό σύστημα των φυσικών προσφορών και ολοκληρώθηκε μέσω του e-auction.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην πορεία έχουν «ανακαλυφθεί» από τον σύνδικο πτώχευσης επιπλέον ακίνητα (καταστήματα, αποθήκες), για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία ώστε να βγουν σε πλειστηριασμό, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι ήδη μισθωμένα. Με άλλα λόγια, η πραγματική περιουσία της Ράδιο Κορασίδης είναι κατά κάποιο τρόπο ένας «γρίφος». Μάλιστα, μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και μετοχές, οι οποίες ήδη μεταβιβάστηκαν με επιτυχία.

Το «στρατηγείο» του Πειραιά

Για το μεγάλο ακίνητο του Πειραιά προηγήθηκε πολυετής δικαστική περιπέτεια μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική επαναμεταβίβαση του στη Ράδιο Κορασίδης, στα τέλη του 2022.

Μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και λόγω άλλων γεγονότων που μεσολάβησαν η «επιχείρηση εκποίησης» κατέστη δυνατό να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συνολικά έξι προσπάθειες, με τελευταία στις 23 Μαΐου 2024, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι, από τις 18 Οκτωβρίου 2024 ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με αρχική τιμή εκκίνησης 6.834.000 ευρώ. Μετά από αρκετές ακόμη άγονες προσπάθειες, στις 13 Δεκεμβρίου το συγκρότημα βγήκε με τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 3.417.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με 100 ευρώ παραπάνω. Όπως αποκάλυψε το newmoney, το συνολικό ακίνητο που αποτελείται από 3 αυτοτελή οικόπεδα με πολυώροφα επαγγελματικά κτίρια με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ., πέρασε στα χέρια της εταιρείας Ειδησεοφωνική Ελλάδος (Newsphone), η οποία κατά πληροφορίες, σχεδιάζει την μετεγκατάστασή της στο εν λόγω ακίνητο.

Για τη συνέχεια, υπάρχουν αρκετά ακόμη, γνωστά και…άγνωστα, περιουσιακά στοιχεία της Ράδιο Κορασίδης, καθώς και ορισμένα προσωπικά του Α. Κορασίδη, που θα δούμε να βγαίνουν στο σφυρί.

Διαβάστε ακόμη  

Ξεκινούν άμεσα τρία νέα προγράμματα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Ορκωμοσία Τραμπ: Οι προσκεκλημένοι, οι απουσίες και τα εκτελεστικά διατάγματα (vid)

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν και ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα